Miten mobiilivarmenne toimii?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
mobiilivarmenne toimii helposti puhelimella

Mikä on mobiilivarmenne?

Mobiilivarmenteen avulla tunnistaudut omalla puhelinnumerolla eri palveluihin. Jos mobiilivarmenne on aktivoitu, voit kirjautua haluamaasi palveluun omalla puhelinnumerollasi. Mobiilivarmenne on käytännössä omaan puhelinnumeroon kytketty sähköinen henkilöllisyystodistus. Mobiilivarmennetta voit käyttää yli tuhannessa verkkopalvelussa.

Mobiilivarmenne on omaan puhelinnumeroon kytketty sähköinen henkilöllisyystodistus.

Miten käyttää mobiilivarmennetta?

Moni on tottunut kirjautumaan esimerkiksi nettipankkiin pankkitunnuksilla. Saman voi tehdä mobiilivarmenteella eli mobiilitunnisteella. Kyseessä on sähköinen henkilöllisyyden todistaminen, jossa tunnistautumisvälineen on puhelin. Puhelinnumeron lisäksi tarvitset tunnuslukusi, eli numerokoodin jonka olet asettanut mobiilivarmenteen käyttöä varten.

Mobiilivarmenne on kytketty asiakkaan omaan puhelinnumeroon, ja on aina SIM-korttikohtainen. Mobiilivarmenne on operaattorin tarjoama palvelu, jonka sää käyttöön Elisan, DNA:n ja Telian asiakkaat. Varmennetta voi käyttää useissa julkisissa palveluissa sekä kasvavassa määrää yrityksiä. Moi Mobiilin liittymiin ei toistaiseksi saa mobiilivarmennetta.

Mobiilivarmenteella on käyttäjiä jo yli 200 000. Mobiilitunnisteen suosio on kasvanut, uusia käyttäjiä tulee koko ajan. Myös uusia palveluntarjoajia liittyy palveluun tasaisella tahdilla.

Mobiilivarmenteen vaatimukset

Mobiilivarmenteen vaatimuksena on, että käyttäjän henkilöllisyys voidaan tunnistaa luotettavasti. Mobiilivarmenteen osalta käytetään Väestötietojärjestelmän sähköistä asiointitunnusta (SATU), joten palvelu on turvallinen ja luotettava.

Käyttäjän tulee olla vähintään 13-vuotias, ja hänellä tulee olla suomalainen henkilötunnus. Alaikäisen pitää tehdä ensitunnistus aikaisemmin hankitulla verkkopankkitunnuksella.

Verkkopalvelussa voit ottaa mobiilivarmenteen käyttöön vahvan sähköisen tunnistamisen avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa voimassaolevia verkkopalvelutunnuksia (TUPAS), esimerkiksi pankkitunnuksia.

Puhelimen SIM-kortin tulee olla vuodelta 2016 tai uudempi. Mobiilivarmenteella tunnistautuessa et tarvitse datayhteyttä tai älypuhelinta. Mobiilivarmenne on voimassa viisi vuotta, sinä aikana palvelu voidaan uusia. Myös sormenjälki- ja kasvotunnistus ovat tulossa osaksi sähköistä tunnistautumista 2020-luvulla. Tulevaisuudessa mobiilivarmenne toimii myös ulkomailla.

Asioiminen mobiilivarmenteen avulla

Voit käyttää mobiilivarmennetta kirjautuessa internetissä esimerkiksi terveydenhuollon, valtion, kuntien, pankkien ja vakuutustentarjoajien palveluihin. Vaikkapa veroasiat, uuden passin tilaaminen tai kela-asiointi onnistuu mobiilitunnisteella kirjautuen. DNA:n, Telian ja Elisan sivuilta löytyy lisää tietoa palveluista, joissa mobiilitunniste käy.

Huomioithan, että mobiilivarmenne ei ole sama kuin operaattorin asiakastunnus. Varmennetta kannattaa käyttää säännöllisesti, jotta muistaa salasanan. Pankkitunnuksia tarvitset yhä nettipankkiin.

Miten mobiilivarmenne otetaan käyttöön?

Saat mobiilivarmenteen käyttöön puhelinoperaattorisi internet-sivustolla tai myymälässä. Dna:n nettisivu löytyy osoitteesta dna.fi ja myymälä on DNA Kauppa, Elisalla Oma Elisa ja Elisan myymälä sekä Telialla telia.fi ja Telia-kauppa. 

Ensitunnistuksen voi hoitaa joko verkkopalvelussa tai operaattorin toimipisteessä. Jos asioit fyysisessä toimipisteessä, tarvitset mukaan suomalaisen henkilöllisyystodistuksen. Kannattaa muistaa, että ajokorttia ei välttämättä hyväksytä enää henkilöllisyysasiakirjaksi vuonna 2020.

Alle 13-vuotiaat menevät liikkeeseen yhdessä liittymän omistajan kanssa. Mukaan tarvitaan passi tai henkilökortti aina palvelun käyttäjältä. Palvelu on helppo aktivoida ja tapahtuu yleensä muutamissa minuuteissa.. On hyvä huomioida, että prepaid-liittymissä mobiilivarmennetta ei voida käyttää. 

Käytännössä menet haluamasi palvelun internet-sivustolle. Tarvitset puhelimen lisäksi pankkitunnukset. Tunnusluvun muodostat itse, säilytäthän sen turvallisesti.

Näin tapahtuu sähköinen tunnistautuminen mobiilivarmenteella:

  • Mene palvelun sivustolle
  • Valitse kirjautuminen mobiilivarmenteella
  • Tunnistuspyyntö saapuu kännykkääsi, hyväksy se
  • Näppäile tekemäsi tunnus
  • Valmista tuli. Olet kirjautunut palveluun. 

Telia-mobiilivarmenne ei maksa mitään. Elisan ja DNA:n asiakkaille palvelun hinta on 1,99 euroa kuukaudessa ilmaiskauden jälkeen. Yrityksille mobiilivarmenne on ilmainen. Operaattorit ja Väestörekisterikeskus ovat keskustelleet palvelun maksuttomuudesta.

Mobiilitunnisteella kirjaudut turvallisesti

Mobiilitunnistuksen käyttäminen on turvallista. Sinun tulee muistaa vain puhelinnumero ja valitsemasi koodi. Mobiilivarmenne kuuluu vahvoihin tunnistautumistapoihin verkkopankkitunnuksien ja varmennekortin lisäksi. Tunnistautuessa henkilöllisyys tarkistetaan. 

Mobiilivarmennetta käyttämällä tunnistus tapahtuu kaksivaiheisesti, mikä on vahvempi tapa kuin pelkästään käyttäjätunnus ja salasana. Microsoft Office 365, One Drive, Gmail ja Dropbox ovat esimerkkejä ympäristöistä, joissa mobiilivarmenne toimii.

Kaksivaiheisen todennuksen suosiminen on erityisen tärkeää organisaatioille ja yrityksille. Kaksivaiheisia sähköisen tunnistautumisen tapoja on muitakin, kuten tekstiviestillä saapuva salasana. 

Mobiilivarmenteen tekniikka perustuu sim-korttiin ja sen salausavaimiin. Varmenne on hyvä vaihtoehto pankkitunnuksille, koska käytettävyys ja turvallisuus on otettu huomioon hyvin. Mobiililaitteita käytetään nyt enemmän, joten kännykkä on luonteva väline tunnistautumiseen.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset