Mitä on mobiilitankkaus?

|Posted by Tuuli Viinanen | Kaikki artikkelit, Maksaminen, Ostaminen
Tags: Bensakortit, mobiilimaksaminen, mobiilimaksusovellukset, tankkaaminen

mobiilitankkaus

Nyt kun mobiilimaksaminen on yleistynyt ja mobiilimaksusovelluksia on alkanut ilmestyä kuin sieniä sateella, oli vain ajan kysymys, milloin mobiilitankkaus muuttuu mahdolliseksi. Mitä mobiilitankkaus sitten on ja miten bensa-asemalla on mahdollista tankata mobiililla? Me kerromme!

Mobiilitankkaus lyhyesti

Mobiilitankkaus tarkoittaa lyhyesti sitä, että ajoneuvon tankkauksen maksaminen tapahtuu mobiilisovelluksella. Hartaimmista toiveista huolimatta itse tankkaustapahtuma täytyy edelleen hoitaa itse. Tulevaisuudessa on mahdollista, että mobiilitankkaus voisi tapahtua niinkin kätevästi, ettei autosta tarvitsisi edes poistua tankkauksen ajaksi.

Täysin automatisoitua tankkausta odotellessa voimme kuitenkin jo nauttia siitä, että mobiilitankkaus on mahdollista, vaikka lompakko maksukortteineen olisikin jäänyt kotiin.

Mobiilitankkaus lisää maksuturvallisuutta, sillä maksutietojen ryöstö vaikeutuu: jos maksukorttia ei laiteta bensa-automaattiin, on skimmauslaitteen paljon vaikeampi kerätä kortin tietoja vääriin tarkoituksiin.

Vaikka luotto- tai pankkikorttia ei tarvitsisi itse maksutapahtumassa, mobiilitankkauksen toiminnan kannalta on oleellista, että maksusovellukseen on liitetty pankki- tai luottokortti. Tältä maksukortilta sitten veloitetaan tankkauksesta koituvat kulut. Voit vertailla luottokortteja ja löytää parhaimman diilin helposti vertailustamme:

Vertaa luottokortteja Markkinoiden kattavin vertailu

Missä mobiilitankkaus on mahdollista?

Tällä hetkellä mobiilitankkaus on mahdollista kolmen eri ketjun asemilla: ABC-, St1- ja Neste-polttoaineasemilla. Kerromme seuraavaksi hieman näiden kolmen polttoainetarjoajan mobiilisovelluksista, ja miten tankkaus tapahtuu käytännössä.

ABC-mobiilitankkaus

S-ryhmä on mahdollistanut mobiilitankkauksen vuodesta 2016 lähtien. Mobiilitankkaus onnistuu ABC-huoltoasemilla S-mobiilisovelluksen avulla.

S-mobiili on S-Pankin maksuton mobiilisovellus, joka tarjoaa muun muassa reaaliaikaisia rahansiirtoja Siirto-palvelua käyttäen. Mobiilitankkaus on mahdollista, kun S-mobiiliin on liitetty S-pankin maksukortti. Muiden pankkien maksukorttien liittäminen S-mobiiliin ei ole mahdollista.

S-Pankin asiakkaaksi on kuitenkin helppo liittyä ja S-Etukortti Visa -luottokortti on vuosimaksuton S-ryhmän asiakasomistajille.

S-mobiili toimii iOS, Android ja Windows käyttöjärjestelmissä ja kun sovellukseen on liitetty maksukortti, mobiilimaksaminen on mahdollista parhaimmillaan vain kolmella napin painalluksella.

Neste-mobiilitankkaus

Neste on tarjonnut kuluttajille mobiilitankkausta oman Neste-sovelluksensa kautta vuodesta 2017 lähtien. Sovellus auttaa kuluttajia löytämään Neste-asemia sekä tarjoaa erilaisia etuja mobiilimaksamisen lisäksi. Maksuton sovellus toimii Android ja iOS käyttöjärjestelmissä.

Nesteen sovellukseen on mahdollista liittää minkä tahansa pankin Visa tai Mastercard -maksukortti. Lisäksi sovellukseen voidaan liittää K-Plussakortti, joka mahdollistaa Plussa-pisteiden keruun jokaisesta mobiiliostoksesta.

Nesteellä on myös oma maksukortti, joka voidaan liittää sovellukseen. Nesteen Yksityiskortti on maksukortti, jolla voi maksaa Nesteen omissa myymälöissä, kahviloissa sekä ravintoloissa. Kortilla on mahdollista maksaa myös Suomen rajojen ulkopuolella Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä. Suomessa Yksityiskortilla saa 1,5 sentin alennuksen polttoainelitrasta. Yksityiskortin laskutus tapahtuu kuukausittain ja mobiilitankkauksen kulut ovat laskussa mukana.

St1-mobiilitankkaus

St1 polttoaineketju on ottanut mobiilitankkauksen käyttöön lokakuussa 2017. St1-mobiilitankkaus tapahtuu maksuttoman St1 Way -sovelluksen avulla ja sovellus toimii sekä iOS että Android käyttöjärjestelmissä. Sovellukseen on mahdollista liittää minkä tahansa pankin maksukortti.

Mobiilitankkauksen lisäksi St1-sovelluksella on myös mahdollista maksaa autopesu St1 ja Shell asemilla. Alkuun St1 mobiilitankkaus on mahdollista vain kylmäasemilla, mutta jatkossa palvelun on tarkoitus laajentua myös palveluasemille. St1 mobiilitankkaus on myös käytössä Ruotsissa.

St1:llä on tällä hetkellä kaksi maksukorttia: St1 Visa ja St1 Mastercard. Vuosimaksuton St1 Visa-luottokortti tarjoaa 0,5% maksutapaetua kaikista kortilla tehdyistä ostoksista ja tarjoaa 3,5 sentin alennuksen polttoainelitrasta St1 tai Shell -huoltoasemilla.

St1 Mastercard on tänä syksynä lanseerattu luottokortti, jota voi hakea St1 Way -sovelluksen kautta. Korttihakemuksen hyväksymisen jälkeen kuluttajalle myönnetään aluksi virtuaalinen maksukortti, jonka kautta mobiilitankkaus on heti mahdollista. Fyysinen kortti postitetaan kotiosoitteeseen.

St1 Mastercard luottokortti on vuosimaksuton. Jos korttia ei käytetä vähintään kerran kuukaudessa Shell tai St1 -polttoaineasemalla, kertyy kortista 3 euron kuukausittainen tilinhoitomaksu.
Voit vertailla kaikkia tässä jutussa esiteltyjä luottokortteja muihin luottokortteihin vertailussamme:

Luottokorttivertailu Vertaa kaikki luottokortit

Mobiilitankkaus käytännössä

Kun mobiilitankkaussovellus on lisätty puhelimeen ja siihen on liitetty maksukortti, voi tankkauksen maksaa sovelluksella. Tämän jälkeen toimi seuraavasti, kun olet saapunut Neste, ABC tai St1 -ketjujen polttoaineasemalle:

1. Avaa mobiilitankkaussovellus

2. Valitse haluamasi polttoainemittari. Koska sovellus käyttää paikantamistietoja, tietää se jo millä polttoaineasemalla olet.

3. Aloita tankkaus muutaman minuutin sisällä.

4. Kun palautat tankkauspistoolin, tankkaus loppuu ja maksu veloitetaan maksukortiltasi.

Mobiilitankkaus voi siis olla erittäin kätevä ja helppo tapa lisätä polttoainetta ajoneuvoosi, kunhan kännykässäsi on nettiliittymä ja akkua jäljellä. Keskellä kylmiä talvikelejä tankkauksen maksamisen hoitaa mielellään lämpimän auton sisältä kuin jäisen bensa-automaatin parissa.

Lähteet:

Neste mobiilitankkaus

St1 mobiilitankkaus