Miten säästää rahaa vähentämällä muovin kulutusta?

|Posted by | Säästäminen, Vinkit
Tags: ,

ympäristöystävällinen säästäminen

Säästämiseen voi olla monia syitä. Joskus sillä on tarkempi kohde, kuten auton rahoittaminen, asunnon hankinta tai lomamatka. Joskus säästetään pahan päivän varalle.

Olipa säästökohde mikä tahansa, kannattaa rahoitus aina harkita huolella. Mikäli aiot ottaa lainaa suurempaa hankintaa varten, kannattaa lainat vertailuttaa ennen tarjouksen hyväksymistä.

Sen lisäksi, että laitat rahaa säästöön tuloistasi, kiinnität luultavasti myös huomiota ostostesi hintaan. Hintojen lisäksi kannattaa miettiä myös kuluttamisen ekologista näkökulmaa.

Tuplahyöty säästämisestä

Yleensä säästämisen taustalla olevat motiivit pyörivät ainoastaan rahallisen hyödyn ympärillä, mutta miettimällä tarkemmin voi säästämisestä saada tuplahyödyn. Samalla on hyödyksi itselleen, voi tehdä jotain hyvää maapallolle.

Sen lisäksi, että muovin käytön vähentäminen on ympäristöteko, samalla voi säästää myös rahaa.

Muovituotantoa tarkoitus vähentää merkittävästi

EU-parlamentin hyväksymän esityksen myötä monet muoviset kertakäyttö esineet kielletään vuodesta 2021 eteenpäin. Näihin kuuluu esimerkiksi aterimet, lautaset, mehupillit ja ilmapallotikut.

Nämä tuotteet ovat helposti korvattavissa muista materiaaleista valmistetuilla tuotteilla. Esimerkiksi pillejä voidaan valmistaa paperista ja take away -kahvin voi sekoittaa muovilusikan sijaan puisella sekoitustikulla.

Muovia tuotetaan maailmassa tällä hetkellä yli 400 miljoonaa tonnia, josta arviolta 2-5 prosenttia päätyy meriin ja hajoaa pieniksi kappaleiksi ja uhaten merten ekosysteemiä.

Pelkästään EU -alueella syntyy jo noin 26 miljoonaa tonnia muovijätettä vuosittain. Nämä luvut ovat huolestuttavia ja kasvun sijaan nämä olisi hyvä saada laskuun. Valinnoillasi on merkitystä ja joissain tapauksissa voit jopa säästää rahaa välttämällä muovista valmistettuja tuotteita.

Muovin kierrätys

Muovin lajittelu on tärkeää ja muovinkeräysastioita onkin ilmestynyt kiitettävästi taloyhtiöiden pihoihin. Muovin kierrätyksestä onkin tehty useille talouksille helppoa, joten sitä ei tulisi laittaa sekajätteeseen. Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa, mikäli ne ovat eri materiaalia, ennen kuin ne laittaa keräykseen.

Osa pakkauksista sisältää PVC muovia, jota ei tulisi laittaa muovikeräysastiaan vaan sekajätteeseen. Tarkista siis ennen lajittelua, sisältääkö pakkaus PVC:tä

15 vinkkiä joilla vähentää muovinkäyttöä, sekä mahdollisesti myös kuluja

Olemme listanneet 15 helppoa säästövinkkiä, joilla voit vähentää muovin käyttöä, sekä säästää rahaa

 1. Jotkin hedelmät ja vihannekset ovat edullisempia, kun et osta niitä muoviin pakattuna. Kilohinta kannattaa aina tarkistaa.
 2. Yritä muutenkin ostaa tuotteita, jotka eivät ole yksilöpakattuja. Ostamalla punnittavia tuotteita saat juuri tarvittavan määrän, eikä joka käyttökerralla synny yksittäistä roskaa.
 3. Kanna mukana juomapulloa. Sen täyttäminen on ilmaista, eikä jokaista litraa kohden synny lisää muovijätettä.
 4. Voit ostaa uudelleen täytettäviä tuotteita sen sijaan, että ostaisit aina uuden pakkauksen.
 5. Hanki muutama kestokassi ja varmista, että kannat sellaista aina varmuuden vuoksi mukanasi. Näin heräteostoksillekaan eksyessäsi ei tarvitse ostaa muovipussia.
 6. Joissain kahviloissa tai huoltoasemilla kahvin saa halvemmalla, kun otat sen omaan kuppiin. Hanki siis oma takeaway muki. Siihen voit myös täyttää jo kotona aamun ensimmäisen kupin kahvia ja säästää muutaman euron joka päivä.
 7. Pysy suodatinkahvissa, tai hanki pressopannu. Älä tuhlaa rahojasi kapselikahvikoneeseen. Kapselikahvia juodessa hinta tulee huomattavasti kalliimmaksi kuppia kohden ja joka kerta kahvia keittäessäsi syntyy muovijätettä.
 8. Korvaa muovikelmu uudestaan käytettävillä, pestävillä vaihtoehdoilla.
 9. Kiinnitä materiaaleihin huomiota vaateostoksilla. Esimerkiksi puuvillasta valmistetut vaatteet kestävät paremmin käyttöä ja säilyvät parempina pidempään kuin muovia sisältävistä kankaista, kuten elastaanista tai polyesteristä valmistetut vaatteet. Hinta on kaupassa tietysti sitä korkeampi, mitä laadukkaampi materiaali on kyseessä. Kuitenkin tulevaisuutta ajatellen vaatteen käyttöikä, sekä ympäristöhaitta on pienempi.
 10. Vältä kertakäyttötuotteiden, kuten vanupuikkojen ja kertakäyttöhöylien käyttöä. Nämä päätyvät suoraan kaatopaikan täytteeksi.
 11. Osta suurempia säästöpakkauksia elintarvikeostoksilla. Näin säästät pakkausmateriaalin määrässä ja hinnassa.
 12. Vaihda suihkusaippua palasaippuaan. Palasaippua kestää yllättävän pitkään.
 13. Uusiokäytä aina kun siihen on mahdollisuus, ja kierrätä vasta sen jälkeen. Esimerkiksi kannelliset muovipakkaukset kestävät käytössä pitkään ja näin ei tarvitse välttämättä ostaa uusia säilytysrasioita ruuantähteille tai eväille.
 14. Aina jos voit valita, älä ota pilliä tai muovilusikkaa.
 15. Ja viimeisimpänä, kierrätä kaikki mahdollinen. Myymällä itselle tarpeettomia tavaroita saat lisätienestejä ja säästät luontoa.

Ottamalla huomioon nämä 15 vinkkiä, lompakko ja ympäristö kiittävät. Tietysti täysin ilman muovia on lähes mahdotonta elää tässä maailmassa, mutta tiedostamalla valintansa tietää ainakin yrittävänsä.

Säästöjen kerryttämistä varten kannattaa hankkia säästötili. Näin summa kasvaa hieman korkoa ja pysyy erillään käyttörahoista. Jos säästämisen aloittaminen tuntuu hankalalta, kannattaa aloittaa pienistä summista ja teoista. Säästämiseen on olemassa monia eri tapoja joista jokaiselle löytyy varmasti sopiva.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *