Miten säästää rahaa ruokamenoissa?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Säästäminen, Vinkit
Tags: , ,
pariskunnan ruokakulut

Ruokamenot ovat asumisen ohella yksi kotitalouksien suurimmista kuukausittaisista kulueristä. Samalla ne ovat myös yksi helpoimmista menoista, johon voi itse vaikuttaa ponnekkaalla suunnittelulla. “Miten säästää rahaa ruokamenoissa?” Onkin kysymys, joka varmasti tulee jokaisen huulille jossain vaiheessa elämää.

Säästäminen kannattaa aloittaa heti, jotta pääsee nauttimaan kasvavista korkotuloista niin pian kuin mahdollista. Säästötilillä rahat ovat turvassa, eikä tilin korko heittele samalla tavalla kuin vaikkapa ailahtelevilla osakemarkkinoilla. Voit vertailla kattavasti markkinoilla olevia säästötilejä ilmaisessa ja puolueettomassa säästötilivertailussamme:

1. Suosi halvimpia ruokatuotteita

On sanomattakin selvää, että ruokamenoissa voi säästää rahaa ostamalla aina halvimpia tuotteita. Käytännössä tämä tarkoittaa usein kaupan oman tuotemerkin suosimista, joka on yleensä kaikkein halvin kaikista brändeistä. Halpa ei myöskään aina tarkoita huonoa. Esimerkiksi Pirkka on Keskon omistaman K-Marketin oma tuotemerkki. Keskolla on myös oma maksutapaetua kerryttävä luottokortti K-Plussa Mastercard.

Lisäksi kannattaa aina ostaa kunkin satokauden hedelmiä ja kasviksia. Esimerkiksi kesällä saa marjoja ja hedelmiä halvemmalla, kun taas syksyllä voi löytää juureksia isoissa pakkauksissa alennetuin hinnoin. Muista myös, että liha on suhteellisen kallista, ja sitä voi yrittää korvata esimerkiksi käyttämällä linssejä.

2. Osta alennettuja tuotteita isoissa erissä

Tämä ajatus liittyy vahvasti edelliseen, olemalla kuitenkin asia erikseen. Tuotteiden erinäisiä alennuksia ei nimittäin voi ennustaa samalla tavalla kuin vaikkapa satokauden kasvisten hintatasoa tai lihan kalliimpaa hintaa. Usein ainoa tapa tietää etukäteen alennuksista onkin seurata kauppojen lähettämiä mainoslehtisiä.

Siksi kannattaa aina varautua yllättäviin alennuksiin, ja ottaa niistä kaikki irti ostamalla mahdollisimman paljon alennettua tuotetta. Esimerkiksi yleensä viimeistä eräpäivää lähestyvät tuotteet alennetaan 30% prosentilla, joten pitää olla valmis myös muuttamaan omia ruokasuunnitelmiaan tilanteen mukaan. Ei kannata huolehtia liiallisen ruokamäärän ostamisesta, sillä ylimääräiset ruoat voi säilöä vaikkapa pakastimeen.

3. Vertaile kauppoja ja osta aina halvimmasta paikasta

Jotkin kaupat myyvät tiettyjä ruokia halvemmalla kuin toiset. Siksi on aina syytä selvittää, mistä paikoista saa tiettyjä tuotteita kaikista halvimmalla. Esimerkiksi riisit ja linssit voivat olla halvempia etnisissä ruokakaupoissa kuin tavallisissa supermarketeissa. Toisaalta kesän tullessa voi kasviksia ja juureksia löytää halvalla torilta. Eri kauppojen vertailu voi aluksi viedä paljon aikaa, mutta kun tietää mistä saa mitäkin halvimmalla, voi säästöjä kertyä pitkällä aikavälillä paljonkin.

4. Hanki maksutapakortti

Jos käy usein samassa ruokakaupassa, on syytä hankkia kyseisen liikkeen maksutapakortti. Maksutapakortilla saa maksutapaetua kaikista kyseisen liikkeen toimipaikoissa tehdyistä ostoksista. Esimerkiksi S-Etukortilla saa maksutapaetua 0.5% tehdyistä ostoksista, joka maksetaan aina joka kuun lopussa. Samalla kortilla saa myös maksutapaetua muun muassa S-ryhmän autokaupoista, agrimarketeista ja rautakaupoista.

Maksutapaetuja sisältäviä luottokortteja voi vertailla kätevästi ilmaisessa ja puolueettomassa luottokorttivertailussamme. Tutustu eri maksukorttien ominaisuuksiin, ja löydä itselle se kaikkein sopivin vaihtoehto:

luottokorttivertailu

5. Kerää itse ruoka

Koita saada mahdollisimman paljon ruokaa tuotettua tai kerättyä itse, ennen kuin päädyt kauppaan. Jos suinkin mahdollista, omassa puutarhassa voi kasvattaa kasviksia sekä juureksia, marjoja ja sieniä voi kerätä metsästä, ja järvestä voi kalastaa vaikkapa kalaa. Ylimääräiset marjat ja lihan voi aina myös jälkikäteen pakastaa.

6. Käytä ruokajämät

Ruokajämien heittäminen roskiin on melkein sama asia kuin rahan tiputtaminen kankkulan kaivoon. Jämät voi nimittäin aina syödä seuraavana päivänä tai käyttää myöhemmin jonkin toisen ruoan valmistuksessa. Jos ruokaa sattuu jäämään yli kovinkin paljon, voi ylimääräiset jämät pakastaa ja syödä myöhemmin. Esimerkiksi perunamuusin jämistä saa tehtyä perunavelliä ja ylijääneistä kasviksista sosekeittoa. Jos ei millään keksi ideoita jämille, voi aina kokeilla niiden laittamista pizzan täytteeksi.

7. Mene joskus kavereille tai sukulaisille syömään

Jos ei itse aina huvita kokkailla, voi koittaa mennä muille kylään syömään. Kaikkein parasta olisi, jos oma kaveripiiri olisi suuri ja moni heistä olisi kokkeja. Ei kannata unohtaa serkkuja ja muita sukulaisia, joiden vieraanvaraisuudesta voi myöskin hyötyä mahdollisuuksien mukaan. Muista kuitenkin, että ihmiset voivat odottaa myös jonkinlaisia vastapalveluksia jos kovin usein turvaudut tähän keinoon. Esimerkiksi mummoa voi auttaa tekemällä lumityöt tai kavereiden luona voi tiskata tiskit.

Nyt kun olet oppinut säästämään ruokamenoissa, on aika miettiä mihin laittaa ruokakuluista syntyneitä säästöjä. Säästötili on kätevä tapa säästää rahaa. Korkoprosentti ei heilahtele, ja rahat ovat pankin tilillä turvassa. Kannattaa tutustua kattavaan säästötilivertailuumme!

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *