Miten säästää rahaa? Ohjeet rahan säästämiseen

|Posted by Tuuli Viinanen | Kaikki artikkelit, Säästäminen, Vinkit
Tags: kuinka säästää rahaa, säästäminen, vinkki
Miten säästää rahaa

Moni tiedostaa säästämisen tärkeyden, mutta kuinka moni oikeasti pistää rahaa säästöön säännöllisin väliajoin? Jos säästäminen tai sen aloittaminen tuntuu vaikealta, muista että pienistä puroista syntyy joki ja että säästämisen voi aloittaa helposti pienistäkin teoista.

Säästötilien vertailu Vertaa nyt ja säästä enemmän

Rahan pistäminen säästöön ei ole mitenkään vaikeaa, mutta se vaatii hieman suunnitelmallisuutta. Tutustu vinkkeihin, miten säästämisen voi aloittaa ja miten säästää rahaa!

1. Suunnittele ja seuraa menoja

Säästäminen lähtee käyntiin suunnittelusta. Selvittämällä omat tulosi ja menosi, pystyt tekemään budjetin, joka auttaa suunnitelmallisessa kuluttamisessa ja säästämisessä. Kun tiedät kuinka paljon rahaa sinulla kuluu jokapäiväisiin asioihin kuten asumiseen, työmatkoihin, lainojen lyhentämiseen, ruokaan ja muihin vastaaviin kuluihin, tiedät kuinka paljon rahaa sinulle jää käytettäväksi säästämiseen ja ylimääräisiin kuluihin.

Vinkki

 

Jos menosi ylittävät tulosi, se tarkoittaa, että elät yli varojesi, ja että tilanne ei voi jatkua samanlaisena enää kovin pitkään. Tällöin kysymykseksi muodostuu se, mistä ja miten voi säästää rahaa?

2. Karsi ylimääräiset kulut

Jos rahat eivät riitä, perinteisin säästövinkki on ylimääräisten kulujen karsiminen. Vaikka tämä ohje on jo monesti kuultu, se on myös täyttä kultaa. Esimerkiksi ravintoloissa syöminen on kalliimpaa kuin kotiruoan tekeminen: päivittäinen kymmenen euron työluonas voi kuukaudessa olla jo 200 euron lounaskulu. Pienet heräteostokset voivat yhdessä muodostaa suurenkin menon. Älä siis osta ylimääräistä ja muista suunnitelmallisuus rahankäytössä.

Vinkki

 

Säästäminen ei kuitenkaan tarkoita, että tarvitsisi luopua kaikesta. Arjen pienelle luksukselle voi yrittää löytää edullisempia vaihtoehtoja ja se, mikä on toiselle ylimääräistä hömppää voi toiselle olla oleellinen osa jokapäiväistä elämää.

3. Vertaile kaikkea

Vertaileminen on nykypäivänä tehty erittäin helpoksi: vertailusivustot keräävät datan ja sinun täytyy vain valita itsellesi paras tai edullisin vaihtoehto. Lentojen ja hotellien vertaileminen on jo erittäin yleistä, mikset siis vertailisi myös muita päivittäisiä kulujasi? Meillä voit vertailla esimerkiksi lainoja, luottokortteja ja säästötilejä. Tämän lisäksi on olemassa myös sivustoja jotka vertailevat esimerkiksi polttoaineen, sähkön ja muiden esineiden tai palveluiden hintoja.

Määräaikaistalletusten vertailu Markkinoiden kattavin vertailu

Vinkki

 

Muista, että vaikka olisit vertaillut palvelun tai tuotteen hintaa jo kerran aiemmin, hinnat ja markkinat voivat muuttua. Säännöllinen vertailu varmistaa, että löydät haluamasi aina halvimpaan hintaan.

4. Aseta säästötavoite

Jotta säästämiseen ylipäätänsä ryhtyy, on tärkeää löytää siihen motivaatio. Yksi voi innostua asuntosäästämisestä ja toinen lomamatkalle säästämisestä. Kuluttajalla voi myös olla useita eri säästökohteita ja lyhyemmän sekä pidemmän aikavälin säästöjä. Lisäksi säästämisen prioriteetit voivat myös muuttua kesken säästöprojektin.

Tärkeintä on kuitenkin asettaa tavoite säästämiselle: haluatko asettaa säännöllisen summan säästöön tietyn aikavälein, vai haluatko säästämisessäsi tavoittaa tietyn, hieman suuremman rahasumman. Jokainen voi valita itselleen parhaimman säästötavan. Jotkut voivat myös säästää niin, että pistävät kaiken ylimääräisen kuun lopulla säästöihin. Tällöin säästäminen on myös säännöllistä, vaikka tietystä säästösummasta ei olekaan kyse.

Vinkki

 

Säästötavoite auttaa säästämisessä. Jos säästämisen mieltää osana kuun pakollisia menoja, rahaa tulee säästettyä paljon helpommin kuin tilanteessa jossa säästetään ainoastaan kuulta ylijääneet rahat.

5. Valitse paras säästämismuoto

Se, missä säästettyjä rahoja pidetään vaikuttaa myös siihen, miten hyvin rahaa säästää. Rahaa voi säästää esimerkiksi säästöpossuun, rahastoon tai säästötilille.

Rahan säästäminen kotona seteleinä tai kolikkoina on perinteisin tapa säästää. Tälläinen säästäminen sopii lyhytaikaiselle säästämiselle ja pienemmille summille. Esimerkiksi purkin pohjalle on helppo kerätä kolikoita ja siirtää rahat tilille suurempina erinä. Jos kotona rupeaa säilyttämään suuria summia vuosikausia, vaarana on, että inflaatio syö säästetyn rahan arvoa.

Rahastosäästäminen on säästämisen muoto, joka mahdollistaa säästöillä tienaamisen. Rahastosäästämisen riskinä on rahojen menetys, jos rahastolla menee huonosti tai jos se ei tarjoa pääomaturvaa.

Tilisäästäminen on erittäin suosittu tapa säästää rahaa, sillä säästötilin avaaminen tai hallinnoiminen ei juuri vaadi vaivaa. Monelle suomalaiselle onkin perustettu jo lapsena säästötili.

Säästötilejä on kuitenkin erilaisia: on määräaikaisia ja jatkuvia talletustilejä, ja eri pankit sekä rahoituslaitokset voivat tarjota erilaista korkoa talletuksille. Matalien korkojen aikana on myös hyvä huomioida, että säästötilillä oleva raha voi myös menettää arvoaan inflaation myötä.

Säästötili kuitenkin tarjoaa turvaa säästöille: jos pankki menee nurin, talletussuoja suojaa säästösi 100 000 euroon saakka. Jos säästöpankkisi ryöstetään, et välttämättä saa takaisin penniäkään.

Vertaa säästötilejä Kaikki säästötilit vertailussa

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *