3 tapaa, miten luottokortti voi auttaa kriisistä selviytymisessä

|Juuso Korhonen
kuvassa maksupääte ja luottokortti

Kun haastavat ajat iskevät, talousasioiden käsittely voi olla vaikeaa. Lomautus, työajan leikkaaminen tai muut rajoitukset aiheuttavat stressiä myös henkilökohtaisen talouden suhteen. Jopa taloudellinen taantuma on jatkuvasti esillä. Lue vinkkimme miten käyttää luottokorttia fiksusti ja strategisesti poikkeustilanteissa.

Luottokortteihin ja niiden käyttöön sisältyy aina kustannuksia, riskejä ja rajoituksia. Jos käyttää luottokorttia vastuuttomasti, on mahdollista että korkeakorkoista velkaa kerääntyy hallitsemattomasti ja tämä luo epävarmuutta henkilökohtaiseen talouteen.

Jos nykyisessä tilanteessa luottokorttivelkaa on jo kertynyt huomattava määrä, velan lisääminen ei ole järkevä vaihtoehto. Luottokortin käyttö voi pitää henkilökohtaisen talouden pyörät liikkeessä vain niin kauan kun käyttö on harkittua ja järkevää. Velka on lopulta maksettava takaisin joten luottokortti ei ole ratkaisu pysyvään tulonmenetykseen. Mutta jos kohtaa esimerkiksi väliaikaisen ansionmenetyksen, lomautuksen tai muun taloudellisen häiriön, luottokortit voivat olla helppo tapa estää taloudellinen katastrofi.

1. Pidä käteisvarat hallinnassa

Jos sinulla on säästettynä säästötilille rajoitettu määrä käteistä, saatat tarvita sitä välttämättömiin kuluihin joita et yleensä voi maksaa luotolla, kuten vuokran tai asuntolainan maksuihin. On yleisesti toistettu fakta, että kriisin sattuessa ”cash is king”. Pidä siis käteisvarat tilillä, niin että sinulla on hätärahasto, jonka voit nostaa nopeasti. On osa taloudellista hyvinvointia, että varmistat että sinulla on riittävä puskurirahasto.

Luottokorttia voi kuitenkin käyttää harkiten, jos tiedät ettei sinun tarvitse siirtää velkaa seuraavalle kuukaudelle. Yleisesti ottaen luottokorttiyhtiöt antavat korotonta maksuaikaa 30-45 päivää, jolloin saat käytännössä ilmaista maksuaikaa ostoksille. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että maksat velan kokonaisuudessaan pois eräpäivänä.

Velan siirtäminen kuukaudesta toiseen tarkoittaa yleensä korkojen maksamista, joten tästä joustavuudesta voi helposti tulla iso kustannus. Joidenkin luottokorttien todellinen vuosikorko velalle voi olla jopa lähes 20 prosenttia, joka on korkeampi kuin useiden kulutusluottojen korko. Kun siis maksat koko tiliotteen saldon, uudet ostot eivät kerää korkoa seuraavan tiliotteen eräpäivään mennessä.

Voit vertailla luottokortteja ja niiden korkoja ilmaiseksi luottokorttivertailun kautta.

2. Osta aikaa jos mahdollista

Aika on rahaa, ja usein kriisitilanteessa tämä huomataan kantapään kautta. Kun yllättävä tilanne on päällä, ja tulot putoavat, kannattaa kiinnittää huomiota menoihin ja kulueriin. Jotkin kulut ovat välttämättömiä, kun taas toiset eivät. On hyvä eritellä kulut pakollisiin, ja niihin jotka voi jättää pois.

Luottokortti voi toimia työkaluna, jolla voi tasoittaa menokäyrää tilapäisesti ja antaa aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Kuitenkin, kuten edellä mainittiin, budjetin tekeminen on tässä tilanteessa äärimmäisen tärkeää.

Ei ole ihanteellinen tilanne maksaa pakollisia ostoksia luottokorteilla, joten tätä vaihtoehtoa kannattaa välttää, tai ainakin harkita tarkasti. Ajan myötä korko- ja tilinhoitomaksut voivaat kasaantua ja vaikeuttaa velan hallintaa.

3. Nykyisten kustannusten vähentäminen

Kun rahaa on käytettävissä vähemmän kuin aikaisemmin, korkean koron velat voivat muodostua suuremmaksi ongelmaksi kuin aikaisemmin.

Jos luottokortteja tai lainoja on käytössä useampi, voi olla houkuttelevaa jättää jokin maksu maksamatta, tai maksaa sitä vähemmän kuin aikaisemmin. Tällä tavalla kuitenkin ongelma kasvaa ja kertautuu suuremmaksi.

Velkaa kannattaa käytännössä aina lyhentää lumipallometodilla, mutta jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa miettiä lainojen yhdistämistä. Myös luottokorttilainat voi yhdistää, ja niitä kannattaa vertailla samoin kuin muitakin taloustuotteita.

Velan siirtäminen on aina riskialtista, mutta voi auttaa tilanteessa joissa vähimmäismaksuista suoriutuminen aiheuttaa haasteita. Tämä voi tuoda tarvittua joustavuutta henkilökohtaiseen talouteen.

Kun analysoit oman taloustilanteesi rehellisesti, ja vertailet nykyiset taloustuotteet, voit selvitä kuivin jaloin kriisitilanteesta.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.