Mitä tehdä ison lainan maksun jälkeen?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Säästäminen, Vinkit
Tags: , , ,

lainan maksu

Kun on saanut maksettua ison lainan pois, saattaa tuntua, että rahaa on kuin roskaa, kun lainaa ei enää tarvitsekaan lyhentää. Tämä johtaa helposti turhan vapaamieliseen rahankäyttöön ja mahdollisesti uuden velan ottoon rahojen loppuessa. Se, mikä kenenkin mielestä on iso laina, ei varsinaisesti ole merkittävää tässä tapauksessa. Yhdelle iso laina on 2 000 euron luottokorttilasku, toiselle 50 000 euron kulutusluotto ja kolmannelle vasta 200 000 euron asuntolaina on suuri laina. Tärkeää lainasummien ihmettelyn sijaan on keskittyä siihen, mitä lainan maksun jälkeen kannattaa tehdä, jotta oma talous pysyy vakaana, eikä uutta velkaa joudu ottamaan.

Lue myös: Suuret kulutusluotot – Millaisia ne ovat?

Selvitä velkaantumisen syy

Ensisijaisen tärkeää suuren velan maksamisen jälkeen on pysähtyä miettimään, miksi alun perin päätyi ottamaan lainaa, jotta voi välttyä lainan ottamiselta tulevaisuudessa. Asuntolainan kohdalla velkaantumisen syy on tietenkin itsestään selvä, sillä suurin osa ostaa asunnon lainarahalla, joten velkaantumisen syytä kannattaa miettiä lähinnä, jos suuri laina on otettu muuhun tarkoitukseen kuin asunnon ostoon.

Monesti ajatellaan virheellisesti, että vain holtittomat ja vastuuttomat ihmiset päätyvät ottamaan lainaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä usein velan oton takana on jonkin sortin hätätilanne. Ehkä auto hajosi yllättäen ja vaati kallista huoltoa, tai ehkä koira piti viedä eläinlääkäriin. Jos velkaantuminen johtui suuresta yllättävästä menoerästä, kannattaa ehdottomasti alkaa säästää pientä puskurirahastoa pahan päivän varalle. Parhaassa tapauksessa puskurirahaston myötä seuraavan yllättävän menoerän koittaessa ei tarvitse ottaa lainaa ollenkaan, tai ainakin lainaa tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin ilman säästöjä.

Lue myös: Mistä rahaa yllättäviin menoihin?

Joskus velkaantuminen voi johtua huolimattomuudesta tai välinpitämättömyydestä rahankäyttöä kohtaan. Omasta taloudesta voi saada paremman otteen esimerkiksi taloudenhallintaan tarkoitettujen puhelinsovellusten avulla. Perinteisempiä menetelmiä suosivat voivat kokeilla kolmen kategorian helppoa budjettia tai perinteistä Excel-budjettia. Olipa valittu taloudenhallintatyökalu mikä hyvänsä, kaikki ne auttavat hahmottamaan, mihin rahaa menee, ja missä voisi säästää.

Aina rahavaikeudet eivät johdu niinkään pienistä tuloista, vaan suurista menoista. Omia kulutustottumuksiaan on välillä hyvä pysähtyä miettimään astetta syvällisemmin. Minkälaisia rahankäytön malleja on oppinut lapsuuden kodissa? Miten itse suhtautuu rahaan? Osaako erottaa tarpeelliset / välttämättömät ostokset impulssisostoksista? Näihin kysymyksiin vastaaminen voi selkeyttää omaa rahankäyttöä ja auttaa pysymään erossa veloista.

Keksi uusi tavoite

Kun suuren lainan on saanut maksettua pois, eikä rahaa mene enää lainan kuukausierien maksuun, voi yhtäkkiä tuntua, että rahaa on käytössä mielin määrin. Tunne siitä, että rahaa on paljon, voi helposti johtaa ylettömään kulutukseen ja turhien tavaroiden ostoon. Tarkoitus ei ole missään nimessä sanoa, että kohentuneesta rahatilanteesta ei saisi nauttia, sillä totta kai saa. Rahaa ei kuitenkaan kannata tuhlata turhuuksiin, vaan kannattaa ostaa vain asioita, joista todella nauttii ja iloitsee.

Yletöntä turhuuksiin tuhlaamista voi helposti hillitä keksimällä itselleen jonkin taloudellisen tavoitteen. Riippuu täysin persoonasta, mikä tavoite ketäkin motivoi. Yksi voi innostua lomamatkaan säästämisestä, toinen eläkesäästämisestä. Säästipä rahaa mihin tarkoitukseen hyvänsä, säästäminen ei koskaan mene hukkaan. Ei kannata myöskään unohtaa pienen pesämunan säästämistä pahan päivän varalle. Jos oma pahan päivän varalle säästetty puskurirahasto kattaa vain parin kuukauden menot, kannattaa lisääntyneistä tuloista osa kanavoida puskurirahaston kasvattamiseen.

Lue myös: Säästötilien korot vertailussa

Suuren velan maksun jälkeen on siis tärkeää harjoittaa hieman itsetutkiskelua, jotta voi tulevaisuudessa välttää lainan ottamista. Itsetutkiskelun lisäksi on hyvä laatia jonkinlaisia taloudellisia tavoitteita itselle, jotta rahankäyttö pysyy hallinnassa. Näiden tylsältä kuulostavien asioiden lisäksi on kuitenkin myös syytä juhlaan. Se, että on onnistunut maksamaan suuren velan pois, on hieno saavutus, josta saa olla ylpeä!

Jos lainan ottaminen tulee jossakin vaiheessa elämää kuitenkin taas ajankohtaiseksi, muista vertailla lainat ennen lainapäätöksen tekemistä. Pientenkin lainasummien kohdalla vertailemalla voi säästää hurjasti rahaa!

Lähde: Lifehacker  

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *