Mitä luottokortin numerot, kuten CVC tarkoittavat?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
luottokortin numerot

Oletko koskaan aprikoinut, millä perusteella luottokorttien numerot määräytyvät? Luottokorttiin merkityt tiedot ja numerot ovat ensisijaisesti tunnistus- ja turvallisuustietoja. Kortin haltijan nimen lisäksi luottokortissa näkyvät kortin numero sekä tarkistusnumero, ja jokaisella numerokoodeilla on tarkoituksensa.

Vaikka luottokortti on monella päivittäisessä käytössä, harvempi luultavasti miettii tarkemmin sen turvaominaisuuksia. Luottokortit on kuitenkin suunniteltu turvalliseksi maksutavaksi, ja tietojen kopioiminen siksi tehty mahdollisimman hankalaksi.

Maksukortin varmennekoodi eli CVC tai CVV

Jos olet joskus tehnyt ostoksia verkkokaupoissa luotto- tai pankkikortilla, sinua on erittäin todennäköisesti korttitietojen yhteydessä pyydetty antamaan myös luottokortin CVC-varmennuskoodi. CVC-varmennuskoodin tarkoituksena on lisätä korttimaksamisen turvallisuutta ja varmistaa, että juuri kortinhaltija on varmasti vastuussa nettiostoksesta.

Koska CVC-koodi on kirjoitettu maksukorttiin, verkkokaupat voivat koodia kysymällä varmistaa, että ostajalla on varmasti luotto- tai maksukortti fyysisesti hallussaan. Tämä varmennustapa ei ole 100 % varma, sillä kuka tahansa, jolla on maksukortti hallussaan voisi tehdä ostoksia verkossa CVC-varmennuskoodin avulla. Tästä johtuen moni suomalainen pankki vaatii maksukortin varmennuskoodin lisäksi vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla nettiostosten yhteydessä. 

Luottokortin CVC koodi

Varmennuskoodin nimitys riippuu maksu- tai luottokortin tarjoajasta. Esimerkiksi Visa-korttiyhtiö käyttää nimeä CVV ja MasterCard nimeä CVC. Yleisesti käytettyjä lyhenteitä ovat: 

 • CVC / CVC2 (Card Validation Code)
 • CVV / CV2 / CVV2 (Card Verification Value)
 • CSC (Card Security Code)
 • CID (Customer Identification Number)

Teknologian kehittyessä myös varmennekooditeknologia edistyy. Sen takia esimerkiksi CVC-varmennuskoodista on kehittynyt seuraavan sukupolven CVC2-koodi. Näissä korteissa on CVC-koodin lisäksi toinen varmennekoodi koodattuna maksukortin magneettiselle raidalle.

Näin luottokortin numero määräytyy

Maksukorttien numeron yleisin pituus on 16 lukua, mutta myös lyhyempiä numerosarjoja käytetään. Jokaisella numerolla on oma merkityksensä. 

Kortin kuusi ensimmäistä numeroa ovat kortinmyöntäjän tunnus. Jokaisella luottokorttiyhtiöllä on oma tunnisteensa (kortin 1–3 ensimmäistä numeroa), jota muut kortintarjoajat eivät voi käyttää.

Luottokortin ensimmäinen luku paljastaa aina myös kortinmyöntäjän päätoimialan:

 • 1–2 lentoyhtiöt
 • 3 matkustaminen ja viihde (American Express, Diners Club)
 • 4–5 pankki tai rahoituslaitos (Visa, Mastercard)
 • 6 pankki tai vähittäiskauppa
 • 7 öljyala
 • 8 terveydenhuolto ja telekommunikaatio
 • 9 muut toimijat

Kortinmyöntäjän tunnusta seuraa kortinhaltijan henkilökohtaisen asiakastilin tunnus. Sarjan viimeinen numero toimii eräänlaisena tarkistusnumerona. 

Mistä tiedän kortin voimassaoloajan?

Luottokortin sekä pankkikortin voimassaoloaika merkitään yleensä kortin etupuolelle (kk/vuosi).

kortin voimassaoloaika

Kortti on voimassa ilmoitetun päättymiskuukauden loppuun asti.  Kortin voimassaolon päättyminen ei edellytä kortin omistajalta erillisiä toimenpiteitä, sillä kortinmyöntäjä toimittaa uuden kortin automaattisesti ennen voimassaoloajan päättymistä. Luottokortin kohdalla tämä toki edellyttää, että luottokorttisopimus luotonmyöntäjän kanssa on voimassa ja jatkuu. Yleensä uusi kortti toimitetaan jo hyvissä ajoin, noin kuukautta ennen vanhan kortin vanhenemista.

Joissain tapauksissa myyjä voi hyväksyä kortin veloituksen vielä sen vanhentumisen jälkeenkin – kun siis heität vanhentuneen kortin roskiin, kannattaa kortti tuhota asianmukaisesti leikkaamalla kortti useampaan osaan sekä magneettijuovan että mahdollisen sirun kohdalta. 

Missä kohtaa CVC-varmennekoodi ja muut numerot sijaitsevat?

Credit-kortin numero sijaitsee aina kortin etupuolella.  Yhdistelmäkorteissa kortin debit-puolen korttinumero sijaitsee kortin taustalla.

Kortin voimassaoloaika on kortin etupuolella. 

Kortin tarjoajasta riippuen CVC-koodin sijainti on yleensä kortin taustapuolella. MasterCard- ja Visa-maksukorteissa varmennekoodi sijaitsee yleensä kortin takapuolella painettuna allekirjoituslaatikon vieressä. American Express-korteissa numero on kortin etupuolella. 

Älä luovuta luottokorttisi numerotietoja kevyin perustein

Parhaiten vältyt maksukorttirikollisuudelta, kun säilytät ja käytät maksukorttiasi huolella. CVC-varmennekoodi toimii lisäturvana, mikäli yleiset korttitiedot kuten korttisi numero jostakin syystä joutuisivat vääriin käsiin. Tarkista aina, millaisia turvallisuusohjeita oma luottokorttiyhtiösi antaa.

Älä koskaan luovuta luottokorttisi tietoja puhelimen tai sähköpostin välityksellä. Varo myös verkossa jatkuvasti lisääntyviä huijauksia, joissa luottokortin numeroa yritetään kalastella erilaisten houkuttelevien tarjousten varjolla. Kuluttajan asema ei ole juridisesti hyvä, mikäli hän luovuttaa luottokorttinumeronsa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kiertävien erilaisten testien yhteydessä. Suomen viranomaisten voi olla miltei mahdotonta keskeyttää maksukierre, johon testin tekijä pahimmillaan joutuu, sillä kuluttajia harhaan johtavat yritykset ovat usein ulkomaalaisia. 

Riskeistä huolimatta luottokortilla maksamista suositellaan verkko-ostosten yhteydessä hyvästä syystä: mikäli tavaraa ei toimiteta tai se on virheellinen, kuluttaja voi vaatia maksunpalautusta kuluttajansuojalain nojalla luottokorttiyhtiöltä.

Maksukortin numerosarja ylös sen varalta, että kortti katoaa

Maksukortin numero kannattaa kirjoittaa ylös ennen kortin käyttöönottoa ja tallettaa turvalliseen paikkaan. Kortin numerosarjan tietäminen helpottaa sekä katoamisilmoituksen että kortin sulkemisen tekemistä

Mikäli maksukorttisi varastetaan tai katoaa, sulje korttisi välittömästi. Ole yhteydessä pankkisi korttien katoamisilmoitukset -palvelun numeroon; alla listatut korttien sulkupalvelut auttavat sinua vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. 

 • OP Sulkupalvelu  0100 0555. 
 • Nordean Korttien katoamisilmoitukset -palvelu 020 333. 
 • S-Pankin Korttien katoamisilmoitukset 020 333.
 • Aktia Sulkupalvelu 0800 0 2477.
 • HandelsBanken Sulkupalvelu –  020 333 (ennen 25.1.2021 myönnetty kortti ) tai  09 4272 2772 (25.1.2021 jälkeen myönnetty kortti)
 • Danske Bank Sulkupalvelu 0200 2585
 • American Express Sulkupalvelu  0800 114 646

Ulkomailta soitettaessa numeron eteen lisätään Suomen maakoodi +358 ja poistetaan varsinaisen puhelinnumeron ensimmäinen numero. 

Muista tehdä myös rikosilmoitus poliisille, mikäli tiedät tai epäilet korttisi tulleen varastetuksi.

Tietoa artikkelin tarjoajasta

VertaaEnsin.fi on vertaillut taloustuotteita vuodesta 2015. Tarjoamme henkilökohtaiseen talouteen ja kuluttamiseen liittyvää vertailutietoa maksutta. Vuosittain yli miljoona kuluttajaa käyttää palveluamme. Vertailutyökalujen (esim. lainavertailu ja sähkön kilpailutus) lisäksi sivustomme sisältää laajan valikoiman talousaiheisia vinkkejä, vertailuja ja tilastoja. Toimintaideamme on yksinkertainen: Me vertaamme – sinä säästät!

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset