Mitä luottokortin numerot tarkoittavat?

|Posted by Niina Tuttavainen | Kaikki artikkelit, Luottokortit
Tags: luottokortin numerot, luottokortit, luottokorttiopas

luottokortin numerot

Sattumanvarainen sarjanumero?

Onko mieleesi ikinä juolahtanut kysymys, millä perusteella luottokorttien numerot määräytyvät? Ne eivät nimittäin ole pelkkä tietokoneen sattumanvaraisesti arpoma numerosarja, vaikka äkkiseltään niin saattaisi luulla, vaan jokaisella numerolla on oma merkityksensä.

Lue myös, miten luottokortit ovat kehittyneet vuosien saatossa

Kortin kuusi ensimmäistä numeroa ovat kortinmyöntäjän tunnus. Luottokortin ensimmäinen luku paljastaa myös kortinmyöntäjän toimialan seuraavasti:

  • 1-2 lentoyhtiöt
  • 3 matkustaminen ja viihde (American Express, Diners Club)
  • 4-5 pankki tai rahoituslaitos (Visa, Mastercard)
  • 6 pankki tai vähittäiskauppa
  • 7 öljyala
  • 8 terveydenhuolto ja telekommunikaatio
  • 9 muut toimijat

Kortinmyöntäjän tunnusta seuraa kortinhaltijan henkilökohtaisen asiakastilin tunnus ja sarjan viimeinen numero toimii eräänlaisena tarkistusnumerona. Maksukorttien numeron yleisin pituus on 16 lukua, mutta myös lyhyempiä numerosarjoja käytetään. Lisäksi jokaisella luottokorttiyhtiöllä on oma tunnisteensa (kortin 1-3 ensimmäistä numeroa), jota muut kortintarjoajat eivät voi käyttää.

Luottokorttiyhtiöiden tunnisteet
Kortin myöntäjäTunnisteMaksukortin numeron pituus
American Express34, 3715
Diners Club300, 305, 36, 3814
Visa413, 16
MasterCard51-5516

Debit ja Credit -yhdistelmäkorteissa numerosarjoja löytyy peräti kaksin kappalein. Tässä saa olla tarkkana, kun tekee nettiostoksia: Jos haluaa maksaa ostoksia luotolla (credit), tulee käyttää kortin etupuolella olevaa numeroa. Debit-puolen numero puolestaan löytyy kortin kääntöpuolelta vasemmasta alareunasta.

Mikä ihmeen turvakoodi?

Luottokortissa esiintyvät numerot eivät kuitenkaan lopu itse luottokortin numeroon, vaan kortin kyljestä löytyy lisäksi erillinen turvakoodi. Maksukortin turvakoodia eli CVC/CV2 –koodia käytetään lisävarmistuksena nettiostosten maksamiseen, luottokortin numeron ja voimassaoloajan lisäksi. Koodin nimitys (CVC/CV2) vaihtelee kortin myöntäjän mukaan.

turvakoodi

Kolminumeroisen turvakoodin löytää Visa ja Mastercard -korteista kääntöpuolen allekirjoitusnauhan vierestä. American Expressin eli Amexin nelinumeroinen turvakoodi on painettu yleensä kortin etupuolelle. Yhdistelmäkorteissa on debit -puolen maksuja varten erillinen turvakoodi debit-numeron perässä.

Lue myös vinkkimme turvallisempaan nettishoppailuun!

Kortin voimassaoloaika

Kortin voimassaoloaika merkitään yleensä kortin etupuolelle (kk/vuosi). Kortti on voimassa ilmoitetun päättymiskuukauden loppuun asti. Joissain tapauksissa myyjä voi kuitenkin hyväksyä kortin veloituksen vielä sen vanhentumisen jälkeenkin, joten kun heittää vanhentuneen kortin roskiin, kannattaa kortti tuhota asianmukaisesti.

voimassaoloaika

Kortin voimassaolon päättyminen ei edellytä kortin omistajalta erillisiä toimenpiteitä, sillä kortinmyöntäjä toimittaa uuden kortin automaattisesti ennen voimassaoloajan päättymistä. Tämä luonnollisesti edellyttää, että luottokorttisopimus luotonmyöntäjän kanssa on voimassa ja jatkuu. Yleensä uusi kortti toimitetaan jo hyvissä ajoin, noin kuukautta ennen vanhan kortin vanhenemista.

Jos on lähdössä pitkälle matkalle, kannattaa tarkistaa, että kortti on voimassa koko matkan ajan. Mikään tuskin olisi ikävämpää, kuin huomata kesken matkan, että rahaa ei automaatista enää saakaan kortilla nostettua.

Lue myös: Miksi luottokortti on reissaajan paras kaveri?

Oikein käytettynä luottokortti on kätevä oman talouden apuvälinen muuallakin kuin matkoilla. Luottokorteissa onkin varsin monipuolisia lisäominaisuuksia, joista löytyy jokaiselle kiinnostavia ja hyödyllisiä etuja. Luottokorttivertailumme avulla löydät sinulle sopivimman kortin!