Mistä rahaa yllättäviin menoihin?

|Niina Tuttavainen

mistä rahaa

Hajosiko pyykkikone, eikä kotivakuutus suostu korvaamaan mitään? Vai vaatiiko auto yllättäen korjausta? Olipa odottamattoman rahanmenon syy mikä tahansa, ei useinkaan ole itsestään selvää, mistä rahaa äkillisten kustannusten kattamiseen voisi löytyä.

Yllättävät menot tulee pyrkiä rahoittamaan kestävästi, jotta säästyy ylimääräisiltä rahavaikeuksilta tulevaisuudessa. Ideaali vaihtoehto tietysti olisi, jos esimerkiksi jääkaapin uusimisen tai lemmikin hoitokulut voisi maksaa säästöistä. Moni suomalainen ei kuitenkaan ole ehtinyt kerryttämään säästöjä, joten annamme neuvoja myös tilanteisiin, joissa rahanmeno todella iskee täysin yllättäen. Tutustu siis seuraaviin vinkkeihin selvittääksesi, mistä rahaa voi löytää lyhyelläkin varoitusajalla!

1. Varmista, että olet vastuussa kuluista

Ennen kuin maksaa yllättäviä menoja omasta pussista, kannattaa varmistaa, onko itse todella vastuussa kuluista. Vuokra-asunnossa rikkoutuneiden kodinkoneiden, kuten jääkaapin, korvaus on useimmiten asunnon omistajan vastuulla. Myös tuotteen takuu saattaa olla voimassa ja korvata rikkoutuneen laitteen.

Takuun lisäksi luottokortista voi olla apua tavaroiden korvaamisessa. Jos vahingoittunut, kadonnut tai varastettu tuote on maksettu luottokortilla, kannattaa tarkistaa, kuuluuko korttiin tuoteturvaa, joka korvaa esineen. Esimerkiksi pian ostamisen jälkeen rikkoutunut puhelin saatetaan korvata luottokorttiyhtiön toimesta.

2. Rahoita kulut omilla säästöillä

Jos on itse vastuussa yllättävien menojen maksamisesta, kulut olisi tietenkin ihanteellista rahoittaa omista säästöistä. Monet ovat säästäneet rahaa esimerkiksi erilliseen puskurirahastoon pahan päivän varalle. Jos puskurirahastoa ei vielä ole, kannattaa sellaista alkaa ehdottomasti säästää ensi tilassa. Puskurirahaston kerryttäminen ei kuitenkaan onnistu aivan hetkessä – mistä siis rahaa silloin, kun säästöt ovat vielä keräämättä?

3. Hanki lisätienestejä myymällä vanhoja tavaroita

Toinen mahdollisuus rahoittaa yllättävät kulut omasta pussista on myydä tarpeetonta tavaraa. Tällä tavoin saa oikeastaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla; ensinnäkin pääsee eroon turhasta rojusta, ja toiseksi saa kohennettua omaa taloudellista tilannetta. Nykyään netissä on monia sivustoja, joilla kauppa käy ja tavaran myyminen on varsin yksinkertaista. Esimerkiksi Tori.fi mahdollistaa tarpeettomiksi käyneiden tavaroiden myymisen kätevästi eteenpäin. 

Myös vanhat kunnon kirpputorit ovat edelleen suosittuja, joten vanhoja vaatteita ja astiastoja voi myydä myös netin ulkopuolella. Äkilliseen rahantarpeeseen voi auttaa myös arvoesineiden vieminen panttilainaamoon. Tämän suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi perintökorun tunnearvo on monesti paljon korkeampi kuin panttilainaamosta saatu muutaman kympin hinta-arvio. 

4. Tienaa ylimääräistä myymällä osaamistasi

Jos tavaran myyminen ei innosta, on toinen vaihtoehto oman työpanoksen tarjoaminen. Sivutoimisesti voi tehdä esimerkiksi siivouskeikkoja, tarjoutua lapsenvahdiksi tai kirjoitella sisältöä freelancer-pohjalta. Voit myös osallistua netistä löytyviin maksettuihin kyselyihin, joilla voit tienata muutamia euroja per kysely. Huomattavia summia näin ei pääse kertymään, mutta jokainen euro on tärkeä rahojen ollessa tiukassa.

Lisätienestien hankkiminen on tehty helpoksi myös laskutuksen osalta, sillä erinäisten laskutuspalveluiden ansiosta toiminimeä ei tarvitse perustaa satunnaisten työkeikkojen takia. Jos varoitusaikaa siis on riittävästi, voi äkilliset menot rahoittaa rehellisellä työnteolla. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin edelleen kysymys siitä, mistä rahaa saa todella yllättäen, eli esimerkiksi vain päivän tai parin varoitusajalla.

4. Rahoita yllättävät menot lainalla

Joskus odottamattomia kustannuksia ei yksinkertaisesti ole mahdollista rahoittaa omista varoista, vaan lainanotto on ainoa vaihtoehto. Käytännössä lainanotossa on kaksi vaihtoehtoa: laina pankista (tai muulta rahoituslaitokselta) tai luottokortti.

Se, kannattaako menot rahoittaa lainalla vai luottokortilla, riippuu ensinnäkin tarvittavan summan suuruudesta. Luottokorttien luottorajat ovat usein korkeintaan muutaman tonnin luokkaa, joten suurten kustannusten kohdalla laina voi osoittautua ainoaksi vaihtoehdoksi. Jos tarvittavan summan voi saada sekä luottokortilla että lainalla, kannattaa ehdottomasti laskea, kummalla tavalla hankinnan rahoitus tulee edullisemmaksi.

Lainojen ja luottokorttien kustannuksia voi vertailla helposti vertailuissamme.

Lainaa ottaessa tulee muistaa, että pelkkä lainan korko ei kerro vielä mitään siitä, paljonko laina todellisuudessa tulee maksamaan. Siksi lainaa ottaessa tuleekin perehtyä sekä lainan todelliseen vuosikorkoon että lainan kokonaiskustannuksiin. Yllättävästä rahanmenosta ei nimittäin pidemmän päälle selvitä sillä, että otetaan lainaa kohtuuttomalla korolla.

Jos ei vielä omista luottokorttia, mutta päättää sellaisen hankkia yllättävien menojen rahoitusta varten, kannattaa ottaa huomioon sekä kortin mahdollinen vuosimaksu että kortin korko. Uusien luottokortin käyttäjien kannattaa olla erityisen tarkkana sen suhteen, että luottokorttivelka tulee kuitattua ajoissa. Muutoin korot karkaavat helposti käsistä ja yllättävä rahantarve iskee uudelleen.