Mistä oma hiilijalanjälki muodostuu?

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
pyöräily hiilijalanjälki

Mikä on hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälki on ilmastokuorma, joka syntyy jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun elinkaaren aikana. Hiilijalanjälkeä voidaan mitata kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjen määränä, tai seurata tarkemmin pelkkiä hiilidioksidipäästöjä. Hiilijalanjälki mitataan massana ja sen mittayksikkönä käytetään usein kilogrammoja.

Hiilijalanjälki voidaan laskea henkilölle, perheelle, tuotteelle, yritykselle tai organisaatiolle. Kaiken toiminnan ilmastovaikutus voidaan käytännössä laskea, ja niitä voidaan vertailla keskenään hiilijalanjäljellä, joka kuvaa tuotettuja ilmastopäästöjä.

Hiilijalanjäljen mittaaminen 

Mittaamalla hiilijalanjälkeä arvioidaan erilaisten tekojen ja valintojen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Mittauskohteena voi olla esimerkiksi lihan syöminen tai autoilu. Lisäksi yllättävätkin asiat voivat kasvattaa yksilön hiilijalanjälkeä – esimerkiksi Bitcoiniin sijoittaminen on kaikkea muuta kuin ekoteko.

Kun jonkin tuotteen koko elinkaaren aikana synny hiilidioksidipäästöjä, eli sen hiilijalanjälki on nolla, voidaan puha hiilineutraalista tuotteesta. Hiilineutraali voi olla myös, jos esimerkiksi kunta, yritys, tuote tai valtio tuottaa vain sen verran päästöjä, kun mitä se pystyy sitomaan.

Hiilijalanjälkeä kasvattavia päästöjä syntyy suoraan ja epäsuorasti. Suoria päästöjä syntyy esimerkiksi autolla tai mopolla ajamisesta. Mansikoiden ostamisesta taas aiheutuu epäsuoria päästöjä, sillä muunmuassa niiden viljelyyn ja kuljetukseen on jo kulutettu energiaa. Melkeinpä kaikelle toiminnalle voidaan mitata hiilijalanjälki. Mitä syöt? Millä liikut? Miten kulutat sähköä? 

Myös rakennuksien hiilijalanjälki on laskettavissa. Laskelmassa arvioidaan ne päästöt, jotka rakennus tuottaa olemassaolon aikana. Mittaus alkaa siitä, kun rakennustuotteet valmistetaan, päättyen rakennuksen purkamiseen. Rakennuksien energiankulutus on yksi merkittävimmistä hiilijalanjäljen aiheuttajista. Rakennuksien hiilijalanjälkilaskenta on tulossa osaksi Suomen rakentamismääräyksiä 2020-luvulla.

Miten hiilijalanjälki lasketaan? 

Hiilijalanjälkeä laskettaessa otetaan huomioon niin CO2-päästöt, kuin muutkin kasvihuonekaasut, kuten metaani ja lentokoneiden päästöt.

Käytännössä hiilijalanjälki lasketaan joko kaikkien yllämainittujen kasvihuonekaasujen yhteisvaikutuksesta ilmastonlämpenemiseen, eli hiilidioksidiekvivalentteina, tai pelkkinä hiilidioksidipäästöinä. Laskettaessa hiilidioksidiekvivalentteina, muiden kaasujen ilmastokuorma suhteutetaan hiilidioksidiin. Eri kaasuilla on nimittäin eri vaikutukset ilmaston lämpenemiseen.

Kuluttajalle helpoin tapa on arvioida omaa hiilijalanjälkeä käyttämällä siihen tarkoitettua valmista laskuria.

Suomalaisen hiilijalanjälki

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 300 kilogrammaa per vuosi (lähde: Sitra). Tästä ruoan osuus on noin 1800 kilogrammaa, asumisen ja lämmittämisen osuus noin 2100 kilogrammaa. Liikkumisesta ja matkailusta aiheutuu noin 3000 kilogramman päästöt

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki
Lähde: Sitra

Oma hiilijalanjälki 

Kaikki voivat vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä. Hiilijalanjäljen pienentäminen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta laskemalla nykyisen hiilijalanjälkesi pääset alkuun. Erilaisia hiilijalanjälki-laskureita löytyy helposti ja alkuun voit tehdä esimerkiksi Sitran Elämäntapatestin ja verrata omaa hiilijalanjälkeäsi muiden testin tehneiden hiilijalanjälkeen.

Vinkit hiilijalanjäljen pienentämiseksi: 

Ohessa muutamia vinkkejä, joita noudattamalla voit vaikuttaa omaan ilmastokuormaasi ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Ruoka

Naudanliha tuottaa ison osan maailmanlaajuisista päästöistä. Usein toistettu ohje onkin, että vähemmän lihaa syömällä voi vähentää päästöjä. Kuitenkin myös ruoan alkuperä, ja tuottajamaa vaikuttaa lopputulokseen. Jos syöt lähiruokaa, hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin toiselta puolelta maailmaa kuljetun ruoan.

Päästöjä pienentääksesi voit siis syödä vähemmän lihaa ja suosia kotimaisia kasviksia. Kesällä voit täydentää ruokavaliota omilla viljelyksillä sekä metsän herkuilla. Ruokaostokset kannattaa suunnitella etukäteen. Suosi mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa. Laivalla kuljetetut ruoat tuottavat vähemmän hiilijalanjälkeä kuin lentämällä tuodut. 

Kodin energiankulutus

Tarkkailethan kodin energiankäyttöä, myös mahdollista ilmastointia. Vihreä sähkö tai ekosähkö voisi olla hyvä vaihtoehto. Olisiko sinun mahdollista hankkia aurinkopaneeleja? Myös ilmalämpöpumppu, pitkäikäiset LED-lamput sekä kodin energiakartoitus tukevat hiilijalanjäljen pienentämistä. Asumismukavuus säilyy ennallaan. 

Sähkösopimusta vaihtamalla voi vaikuttaa paitsi sähkön hintaan myös omaan ilmastokuormaan. Jos kilpailutat sähkösopimuksen ja vaihdat vihreään sähköön, oma ilmastovaikutuksesi pienenee.

Lentäminen ja hiilijalanjälki

Lentäminen tuottaa ison osan tavallisen kuluttajan ilmastokuormasta. Alle on kerätty muutamia suosittuja lentoja, ja niiden tuottamat päästömäärät. Esimerkiksi Helsinki–Tokio matkan päästöiksi voidaan laskea noin 500 hiilidioksidikiloa per matkustaja, mikä vastaa yli viittä prosenttia keskivertosuomalaisen koko vuoden hiilijalanjäljestä.

ReittiHiilidioksipäästöt
Helsinki – Rovaniemi81 kilogrammaa
Helsinki – Tukholma61 kilogrammaa
Helsinki – Amsterdam115 kilogrammaa
Helsinki – Malaga291 kilogrammaa
Helsinki – Singapore 61 kilogrammaa
Helsinki – Bangkok 474 kilogrammaa

Tämän jutun lopussa on laskuri, jolla voit laskea oman lentosi ilmastokuorman.

Lentämällä vähemmän voit vaikuttaa. Koita välttää esimerkiksi jatkoyhteyksiä. Entä oletko harkinnut kotimaanmatkailua?

Työ- ja koulumatka

Voisitko vähentää autoilua? Joukkoliikenne ja etenkin pyöräily voittavat autoilun. Jos työkaverin kanssa on sama työmatka, eikä sitä ole mahdollista taittaa julkisilla, voisitte harkita kimppakyytiä. Myös säännöllisellä etätyöskentelyllä voit vähentää päästöjä.

Auto ja hiilidioksidipäästöt ovat usein puhuttu aihe, ja tällä hetkellä lähes kaikki autot tuottavat hiilidioksidipäästöjä. Sähköautot ovat kuitenkin yleistyneet, ja niiden käytöstä ei koidu samaan tapaan päästöjä. Tieliikenteen päästöjä voidaan vähentää suosimalla sähköistä autoilua, tai muita vaihtoehtoisia energiamuotoja hyödyntäviä kulkuneuvoja.

Ostokset

Harkitsethan uusia ostoksia. 80 % uuden läppärin hiilijalanjäljestä tulee valmistuksesta. Sama on hyvä huomioida puhelimissa. Voisitko ostaa jommankumman käytettynä? Tutki myös uusien laitteiden energia-tehokkuutta. 

Hiilijalanjälkilaskuri lentojen osalta

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset