Minimalismi auttaa säästämään – lue miten!

|Posted by Pauliina Laitinen | Kaikki artikkelit, Säästäminen
Tags: minimalismi, säästäminen

Minimalismi auttaa säästämäänMinimalismi on noussut muoti-ilmiöksi viime aikoina. Onko kyse taiteensuuntauksesta, vaate- vai sisustustyylistä vai peräti aatteesta? Vaikuttaa siltä, että kyseessä on ajatusmaailma, jonka mukaan elämästä ja kodista pyritään karsimaan kaikki tarpeeton tavara pois. Tämän prosessin päätteeksi talo ja olo muuttuvat autuaammiksi, kun omistaa vain tarpeellisia asioita ja esineitä. Onko asia kuitenkaan näin?

Minimalismi viittaa yksikertaisuuteen ja yksinkertaistamiseen. Esimerkiksi konmaritus on noussut suureen suosioon, ja sen sanotaan puhdistavan kodin lisäksi mielen. Jos olet alkamassa siivoustalkoisiin, muista että vaikka minimalismi tyhjentää mielen ja kodin, voi se täyttää lompakon. Ylimääräinen lompakontäyte kannattaa laittaa saman tien säästöön.

Ryhdy minimalistiksi näillä ohjeilla ja säästä

Ryhdy miettimään, mitä oikeasti tarvitset ja mitä et. Kukaan muu ei pysty sanomaan, että nurkissa täytyy olla kirjahylly, hopealusikkakokoelma ja lumilauta. Innokas teekutsujen järjestäjä voi tarvita hopealusikoita paljon, ahkera lukija ja kirjojen keräilijä kokee välttämättömäksi täyttää useita hyllyjä kirjoilla, joita ahmia. Talviurheilun harrastaja taas kokee välineet välttämättömiksi.

Usein kuulee myös sanottavan, että minimalismi tarkoittaa pelkistettyä vaate- ja sisustustyyliä. On helppo kierrellä kaupoilla, joista löytyy jos jonkinlaista sisustusesinettä ja koristetta kotiin tai uusimpia muotiluomuksia vaatekaappiin. Jotkut käsittävät, että kun ryhdytään minimalistiksi, kotiin hommataan ainoastaan mustavalkoisia sisustustavaroita, eikä koriste-esineitä käytetä. Lisäksi vaatteiden värimaailma vaihtelee ajattoman musta-valko-beigen spektrissä.

Jos tietty vaate-tai sisustustyyli on tärkeää henkilökohtaisesti, voi sen sanoa olevan vain kaikkein tärkeimpien tavaroiden käyttämistä. Jos taas kaikki vanha tavara heitetään pois siksi, että halutaan uusimman minimalistimuodin mukaiset vermeet tilalle, ei kyseessä ole tavaroiden karsinta ja säästäminen vaan vaatteiden ja sisustuksen uusinta.

Minimalismin ideana on, että elämässä pidetään vain ne tavarat, joille todella on tarvetta. Usein tavarat vievät liikaa huomiota niiltä asioilta, jotka ovat tärkeämpiä. Siivoamiseen, järjestelyyn, huoltoon ja muuhun lajitteluun saattaa kulua aikaa, jonka olisimme voineet käyttää hyödyllisemmin vaikka opiskeluun, rentoutumiseen tai hauskanpitoon. Sanotaankin, että puhdas ja liian puunattu koti on merkki hukkaan heitetystä elämästä.

Jos siis ei osta tarpeetonta tavaraa, tulee säästäneeksi rahojen lisäksi ympäristöä.

Myy karsitut tavarat

Nykyään tavaraa kertyy oikeastaan enemmän kuin tarvitsisi, eikä kaikkea tule käytettyä edes vuoden tai parin sisällä. Moni onkin alkanut ajattelemaan, että ehkä olisi kätevämpää lainata tai vuokrata kerran parissa vuodessa tarvittava tavara sen sijaan, että pitäisi sitä nurkissaan. Jos oikein tarkkaan ajattelee, jotkut esineet vain seisovat paikallaan olematta hyödyksi.

Mistä sitten tällaista löytää? Vaatekaappi on yleensä konmarituksen tai aloittelevien minimalistien ensimmäinen kohde. Kaikilla ei ole aikaa ja energiaa kierrättää vaatteita, mutta ne jotka tähän ryhtyvät, palkitaan rahalla. On ehkä helpompi alkaa myydä vaatteita yksitellen, sillä usein nettikirppareilla näkee vaatesäkkejä kiinteään hintaan. Tällä tapaa ei välttämättä saa niin paljon voittoa.

Oletko saanut lahjaksi esimerkiksi astiastoja, joita ei oikein tule käytettyä? Jos suuria juhlia varten tarvitsee mittavaa astiastoa, saa varmasti niitä vuokrattua pitopalvelustakin. Konmarituksen mukaan ei kannata tuntea huonoa omatuntoa, vaikka antaakin käyttämättömät lahjat eteenpäin. Päinvastoin on paljon parempi, jos joku muu saa itselleen hyödyllisemmän tavaran käyttöön.

Tavaroiden myynnistä saa rahaa, jota ei kuitenkaan kannata käyttää uusien tavaroiden ostamiseen. Joskus saattaa käydä niin, että karsimisen jälkeen unohtuu se syy, miksi koko projektiin lähdettiin alun perin. Karsintaprosessi saattaa menettää merkityksensä, jos vanhan tavaran tilalle ostetaan vain uutta ja vähän hienompaa tavaraa. Silloin kannattaa myöntää rehellisesti itselleen, että tarkoituksena oli ostaa uudet ja hienommat tavarat tilalle. Tässäkään ei ole toisaalta mitään väärää, sillä kaikkien ei tarvitse olla minimalisteja.

Kaikista järkevin ratkaisu on laittaa raha säästötilille kasvamaan korkoa. Säästötilien tuotoissa on kuitenkin huimia eroja. Ei ole siis taloudellisesti järkevä ratkaisu pitää rahoja tilillä, josta ei todennäköisesti makseta ollenkaan korkoa. Muista siis vertailla säästötilit!