Millainen laina sopii sinulle?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: , , , ,

millainen laina

Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa yllättäviä menoja joutuu rahoittamaan lainalla. Lainoja on kuitenkin olemassa monenlaisia ja lainaviidakossa seikkailu ei ole aivan yksinkertaista puuhaa, eikä sopivimman lainan löytäminen ole aina helppoa.

Minkä verran lainaa tarvitset?

Yksi ratkaiseva tekijä sopivaa lainaa valitessa on tarvittavan lainasumman suuruus. Jos lainaa tarvitsee karkeasti arvioituna alle 1 000 euroa, ovat joustoluotto ja luottokortti käytännössä ainoat ratkaisut. Ennen lainan ottoa kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, tarvitseeko lainaa ihan oikeasti. Yllättäviä menoja voi rahoittaa muutenkin kuin lainarahalla.

Yli 1 000 euron lainatarvetta varten kannattaa tutustua etenkin kulutusluottojen valikoimaan. Kulutusluotto on nimensä mukaisesti kulutukseen tarkoitettu laina. Kulutusluottojen suuruus vaihtelee tyypillisesti 1 000 ja 50 000 euron välillä. Kulutusluottoja on mahdollista saada vakuudettomana ja vakuudellisena.

Kulutusluottoja kulkee markkinoilla monilla eri nimillä lainan käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi autolaina, remonttilaina ja lomalaina ovat yleisessä käytössä olevia termejä. Kuitenkin kaikki lainat näiden termien takana ovat pohjimmiltaan kulutusluottoja.

Suhteellisen pienten lainasummien kohdalla kannattaa myös harkita luottokortin käyttöä. Jos tarvittava lainasumma mahtuu luottokortin luottorajan puitteisiin, kannattaa ehdottomasti laskea, tuleeko saman summan lainaaminen edullisemmaksi luottokortilla vai perinteisellä lainalla.

Haluatko nostaa koko lainasumman kerralla?

Lainaa valitessa kannattaa myös miettiä, haluaako koko lainasumman kerralla tilille vai olisiko rahaa mieluisampi nostaa käyttöön aina tarpeen mukaan. Jos rahaa haluaa nostaa käyttöön aina tarvittaessa, ratkaisu saattaa olla joustoluotto. Joustoluottoa valitessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lainan nostosta perittäviin nostopalkkioihin. Joidenkin lainojen kohdalla nostopalkkiot ovat jopa 15 % nostettavasta lainasummasta, jolloin lainasta päätyy maksamaan hurjasti sivukuluja.

Joustoluoton sijasta kannattaa harkita myös luottokortin käyttöä, jos tarvitsee lainarahaa satunnaisesti. Luottokortin etu joustoluottoon verrattuna on esimerkiksi nostopalkkion puute ja noin kuukauden mittainen koroton maksuaika. Kannattaa kuitenkin laskea, kumpi tulee omalla kohdalla edullisemmaksi, luottokortin vai joustoluoton käyttö.

Muista lainaa valitessa

Olipa mikä tahansa lainatyypeistä juuri sinulle sopivin, lainaa valitessa kannattaa aina vertailla ja kilpailuttaa lainat ennen lainapäätöksen tekemistä. Lainoja vertaillessa kannattaa pelkän nimelliskoron lisäksi kiinnittää erityistä huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon ja kokonaiskustannuksiin. Lainatarjouksia kannattaa rohkeasti pyytää muualtakin kuin omasta vakipankista, sillä pelkkä lainatarjouksen pyytäminen ei sido ottamaan lainaa, mutta antaa mahdollisuuden vertailla eri lainantarjoajien hintoja.

Vertaile lainoja helposti ja nopeasti vertailutyökalullamme!

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *