Miksi teemme huonoja taloudellisia päätöksiä? – Ajattele hitaasti, älä nopeasti

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Säästäminen, Vinkit
Tags: , ,

Miksi teemme huonoja taloudellisia päätöksiä?Huonot päätökset eivät rajoitu vain taloudellisiin asioihin, vaan itse asiassa ihmiset tekevät huonoja päätöksiä koko ajan. Yleensä oletetaan, että älykäs ihminen toimii järkevästi jokaisessa vastaantulevassa tilanteessa, mutta se ei pidä paikkaansa. Ylipäätään elämässä ei usein ole yksiä ainoita oikeita vastauksia: “oikeat” valinnat ovat kompromisseja, oikean suuntaisia ja vähiten huonoja vaihtoehtoja.

Ihminen turvautuu usein ajattelun oikoteihin loogisen päättelyn sijaan jatkuvassa tietopommituksessa, johon ihmisaivot eivät ole tottuneet. Uutta tietoa ja ärsykkeitä tuodaan täry- ja verkkokalvoille niin suurissa määrin, että nopea ajattelu ottaa aivoissa vallan. Nopean ajattelun takia on vaikea tehdä päätöksiä, joiden vaikutus näkyy vasta pidemmän ajan kuluttua. Tästä selkeitä esimerkkejä talouden päätöksissä ovat säästämisen vaikeus ja luoton suosio.

Mikä nopea ja hidas ajattelu?

Nopea ajattelu on automaattista ja vaivatonta, jonka avulla ratkotaan helppoja tai hyvin opittuja tehtäviä: kuin alitajunta antaisi vastaukset välittömästi. Hidasta ajattelua täytyy pitää yllä, se vaatii keskittymistä, ja sen avulla ratkaistaan monimutkaisia ongelmia. Hidas ajattelu ei yleensä kuitenkaan kärsi useista ajatusvirheistä, joita nopea ajattelu voi tuoda mukanaan.

Taloudelliset päätökset

Taloudellisissa päätöksissä eivät asiat myöskään ole mustavalkoisia ja asioissa on lähes aina hyvät sekä huonot puolensa. Ongelmien ratkaisu omassa taloudessa ja elämässä ylipäätään on jatkuvaa kompromissien tekemistä. Rahan säästäminen vaatii kulujen karsimista, mikä joskus voi tarkoittaa asioista luopumista.

Jos pankkitilillä ei ole varoja hankkia uutta kodinkonetta tai autoa heti, on käytännössä kaksi vaihtoehtoa:

  1. Säästä rahaa ja odota
  2. Ota lainaa tai käytä luottoa

Kumpi vaihtoehdoista on huono?

Kummassakin vaihtoehdossa on hyvät ja huonot puolensa tilanteesta riippuen, mutta yhtä ainoaa oikeaa vastausta tilanteeseen ei ole.

Päätökset säästämisessä

Säästäminen tunnutaan usein liitettävän jostain luopumiseen, mikä kehystää asian negatiivisesti. Säästäminen voidaan mieltää samaksi kuin kituuttaminen: tämä saa ihmiset kiinnittämään huomionsa kielteisiin asioihin, jolloin positiiviset asiat jäävät huomiotta. On ostettava huonompaa ruokaa, ei voi käydä enää ulkona syömässä, tai on muutettava pienempään asuntoon ja kauemmas palveluista. Kaiken lisäksi uutta kodinkonetta, älypuhelinta tai lentolippuja etelän aurinkoon (lue: tyydytystä) ei voi hankkia heti, jolloin helposti kallistuu luoton ja lainan puoleen säästämisen sijasta.

Hitaasti, eli loogisesti ajateltuna säästäminen ei välttämättä edellytä asioista kokonaan luopumista, jota ennen kannattaa kuitenkin vertailla ja mahdollisuuksien mukaan kilpailuttaa kuukausittaiset kulunsa.

Rahan säästäminen vaatii järjestelmällisyyttä, pitkäjänteisyyttä: tuotetta, eikä tyydytystä saa heti, mikä on ongelmana säästämisessä ja odottamisessa. Jos säästää jatkuvasti ja järjestelmällisesti, ei tätä ongelmaa välttämättä tule, kun tarpeen vaatiessa on varoja joita käyttää yllättäviin hankintoihin.

Vertaile säästötilejä Suomen kattavin vertailu, tulokset heti!

Päätökset lainan ja luoton tapauksessa

Nopeasti ajateltuna luotto tai laina on helppo tapa hankkia tuote, johon ei vielä ole varoja. Jos maksukykyä löytyy, on luottoa ja lainaa kätevä käyttää arjen hankintoihin. Laina- ja luottorahan hankkimisessa pitää kuitenkin olla tarkkana: laina pitää aina mitoittaa maksukykyy ja sen ottamista tulee harkita tarkkaan, mikä nopeasti ajatellen voi jäädä juurikin siksi mutkaksi, joka oikaistaan. Toisaalta nopeasti ajateltuna vuokran maksaminen on helppoa, kätevää ja huoletonta, mutta asunnon hankinta lainalla voi säästää pitkällä aikavälillä todella suuren summan rahaa.

Laina ja luotto tulevat pitkällä aikavälillä aina kalliimmaksi kuin suora kauppa omilla varoilla. Raa’an hitaasti ajateltuna voidaan ajatella, että velka tulee kysymykseen silloin kun hankinta on tehtävä pian. Tämä koskee suurten hankintojen, kuten talon tai asunnon hankintaa. Jos maksukykyä löytyy nyt ja tulevaisuudessa, voi olla järkevää maksaa lainaa ja hoitovastiketta vuokran sijaan, joka voi joissain tapauksissa tulla jopa vuokraa edullisemmaksi.

Pienemmissä hankinnoissa laina tai luotto tulevat kysymykseen kun hankittavaa asiaa tarvitsee nyt eikä vasta kuukauden kuluttua: esimerkiksi aikansa elänyt pyykkikone, tietokone tai matkapuhelin hajotessa yllättäen. Näissä tilanteissa lainan ja luoton käyttämiseltä kuitenkin vältytään, jos sivuun on kerätty varoja pahan päivän varalle. Ja ajateltu jo alunperin hitaasti.

Vertaile lainoja Suomen kattavin rahoitusvertailu

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *