Miksi en saa luottokorttia?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
luottokortti hakemus hylätty

Luottokortin saaminen ei ole niin itsestään selvä asia kuin äkkiseltään voisi olettaa. Vaikka omat luottotiedot ja tulot vaikuttaisivat näyttävän vihreää valoa luottokortin myöntämisen puolesta, monet kohtaavat myös kielteisen päätöksen. Tässä artikkelissa kerromme luottokorttien myöntämisen yleisimmät ehdot ja listaamme yleisimpiä syitä, joiden takia luottokorttihakemuksesi voidaan hylätä.

Luottokortin saamisen yleiset edellytykset

Luottokortin saamisen ehdot vaihtelevat jonkin verran kunkin luottokortintarjoajan mukaan, joten aina kannattaa tutustua luottokorttiyhtiön tai pankin omaan ohjeistukseen. On kuitenkin olemassa yleinen linja siitä, millaiset vähimmäisvaatimukset luottokortinhakijan tulee täyttää.

Täysi-ikäisyys

Luottokortin hakijalta vaaditaan yleisesti täysi-ikäisyyttä, mikä tarkoittaa 18 vuoden ikää. Joissakin tapauksissa vaadittu ikäraja voi olla korkeampikin.

Läheisen, kuten perheenjäsenen luottokorttiin voi kuitenkin alle 18-vuotiaskin hakea rinnakkaiskorttia. Mahdollisista rinnakkaiskorteista on aina vastuussa alkuperäisen kortin omistaja, joten kannattaa harkita tarkoin, onko tällainen kortti tarpeellinen esimerkiksi omalle lapselle. Pidä lisäksi mielessä, että voit itse päättää rinnakkaiskortin luottorajan.

Säännölliset tulot tai päätoiminen opiskelu

Useimmat luottokortin myöntävät tahot vaativat kortin myöntämiseksi säännöllisiä tuloja.

Töissä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla, sillä esimerkiksi myös eläketulot tai sijoitustulot ajavat saman asian – kunhan tulot ovat säännöllisiä ja niiden määrä on kohtuullinen. Selkeä poikkeus tähän sääntöön ovat opiskelijat: heille voidaan myöntää luottokortti, vaikka he eläisivät muuten pelkän opintotuen varassa. Tällöin opiskelijalta usein vaaditaan päätoimista opiskelua oppilaitoksessa sekä vähintään 90 opintopisteen edestä opintosuorituksia.

Määräaikaiset työt eivät välttämättä myöskään ole esteenä luottokortin myöntämiselle, varsinkin jos on töissä sellaisella alalla, jossa määräaikaiset sopimukset ovat arkipäivää. Määräaikaisuus voi kumminkin olla yksi mahdollisista perusteista korttihakemuksen hylkäämiseen, varsinkin jos muita tulonlähteitä ei sen lisäksi ole. Määräaikaisuuden lisäksi myös työsuhteen pituus voi vaikuttaa korttipäätökseen, sillä lyhyemmän työsuhteen jatkuminen vaikuttaa pankista epävarmemmalta kuin pidempiaikaisen.

Luottotiedot kunnossa

Luottokortin hakijan luottotietojen tulee yleisesti olla kunnossa myönteisen korttipäätöksen saamiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että luottotietojen täytyisi olla täysin puhtaat ja täydelliset. Pankki tai rahoituslaitos nimittäin arvioi hakijan maksukykyä kokonaisvaltaisesti eikä siis välttämättä kiinnitä aina huomiota, jos on esimerkiksi maksanut laskun pari kertaa myöhässä tai tehnyt kerran tai kaksi tilinylityksen. Mahdollinen maksuhäiriömerkintäkään ei aina ja kaikkialla estä kortin saamista, jos talous sen jälkeen on ollut hyvällä mallilla. Toki maksuhäiriömerkintä yleensä vaikuttaa kortin myöntämiseen, joten liian korkealle ei odotuksia kannata asettaa.

Halutessaan omat luottotietonsa voi tarkistaa esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Vakituinen asuminen Suomessa

Viimeisenä perusvaatimuksena Suomessa toimivilla luottokortintarjoajilla on usein vakituinen asuminen Suomessa tai ainakin pysyvä osoite maassa. Jos kuitenkin asut ulkomailla, ei tämäkään välttämättä ole este kortin myöntämiselle, sillä voit aina hakea korttia myös kyseisessä maassa toimivalta taholta.

Yleisiä syitä luottokorttihakemuksen hylkäämiseen

Jos täytät kaikki edellä mainitut luottokorttiehdot ja olet silti saanut kielteisen päätöksen luottokorttihakemukseesi, kannattaa pohtia mahdollisia muita syitä hakemuksen hylkäämiseen ja yrittää korjata niitä.

Eri korteilla on eri vaatimukset

Luottokorttiyhtiöiden vaatimukset vaihtelevat korttien ominaisuuksien mukaan. Tutustu hakemasi kortin ehtoihin huolella, ja jos huomaat ne liian vaativiksi kannattaa tutustua muihin kortteihin ja niiden vaatimuksiin. 

Liian korkea luottoraja

Luottokorttiin kuuluu aina luottoraja, joka kertoo kuinka paljon luottoa voit kerralla käyttää. Jos luottokorttihakemuksesi ei mene heti läpi, olet ehkä hakenut liian korkeaa luottorajaa. Suhteuta luottoraja uudestaan omiin tuloihisi sopivaksi ja kokeile uudestaan!

Hakemuksen käsitellyt algoritmi on tehnyt virheen

Jos haet luottokorttia netin kautta, arvion kortinhakijasta tekee lähes poikkeuksetta jonkinlainen automatisoitu robotti tai algoritmi, joka voi tehdä pienistäkin asioista härkäsen. Jos korttihakemuksesi on hylätty, kannattaa soittaa tai käydä paikan päällä pankissa kyselemässä kortin myöntämisestä, sillä usein pankkivirkailijat myöntävät kortin robotteja tai algoritmeja helpommin.

Entä, jos luottokorttia ei silti myönnetä?

Jos mikään muu ei tunnu auttavan, voit yrittää hakea lainaa ilman vakuuksia. Koska vakuudettoman lainan ehdot ovat usein hyvin samankaltaiset kuin luottokortissa, ei tämäkään väistämättä ratkaise tilannetta jos esteenä on huono taloudellinen tilanne. Tälläisessä tilanteessa kannattaa kääntyä Takuusäätiön puoleen; Takuusäätiö auttaa ihmisiä ottamaan talouden hallinnan jälleen omiin käsiinsä!

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset