Mikä on yhdistelmäkortti?

|Niina Tuttavainen

yhdistelmäkortti

Yhdistelmäkorteissa on sekä pankki- että luottopuoli

Yhdistelmäkortiksi sanotaan sellaista maksukorttia, jossa on sekä pankki- että luottopuoli (debit ja credit). Ostoksia tehdessään kuluttaja voi itse päättää, kummalta puolelta maksu veloitetaan. Suomessa yhdistelmäkortteja tarjoavat kaikki suurimmat pankit.

Lue myös: Suomen lainamarkkinoita hallitsee kaksi suurta toimijaa

Suomessa yhdistelmäkortit ovat hyvin suosittuja niiden monikäyttöisyyden vuoksi. Toisaalta monia riipii esimerkiksi ostoksia tehdessä se, että yhdistelmäkortit vaativat enemmän tunnistautumisia kuin pelkkä tilisiirto. Tähän esimerkiksi Nordea on pyrkinyt vastaamaan tunnuslukusovelluksellaan.

Mitä yhdistelmäkortteja on?

Kävimme läpi markkinoiden yhdistelmäkortit, niiden hinnat ja korot:

Yhdistelmäkortit
Kortin nimiKorkoVuosimaksu
S-Etukortti Visa Credit/Debit6,00 %0 €
S-Pankki Visa Credit/Debit9,00 %30 €
OP-Visa7,00 %33 €
POP Visa Credit/Debit8,00 %36 €
Säästöpankki Visa Credit/Debit8,50 %36 €
Handelsbanken Credit/Debit10,00 %40 €
Ålandsbanken MasterCard Yhdistelmäkortti7,00 %45 €
Aktia Visa Gold Credit/Debit8,50 %48 €
Handelsbanken Gold Credit/Debi10,00 %50 €
Nordea Credit8,50 %52 €
Danske MasterCard Credit/Debit7,00 %60 €
OP-Visa Gold7,00 %75 €
Nordea Gold7,50 %75 €
Säästöpankki Visa Gold8,50 %75 €

Millainen sinun korttisi on? Voit vertailla kaikkia markkinoiden kortteja vertailussamme:

Kuten taulukosta käy ilmi, suomalaiset pankit pääsääntöisesti tarjoavat yhdistelmäkortteja pankki- ja luottokorttien rinnalla. Itse asiassa monesti jopa useampaa versiota. Esimerkiksi Säästöpankilla yhdistelmäkortteina toimivat niin Visa Credit/Debit kuin Visa Goldkin, jossa on myös credit- ja debit-ominaisuudet. Tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja pyritään tietenkin miellyttämään kuluttajaa.

Kuluttajalle laaja valikoima on tietenkin ainoastaan plussaa, sillä hän voi itse valita omaan käyttöönsä sopivimman. Monille yhdistelmäkortti sopii, koska he haluavat päättää aina tilanteen mukaan, että kummalta puolelta maksu lähtee. Lisäksi ei tarvitse kantaa mukanaan useampaa korttia.

Yhdistelmäkorttien parhaita puolia onkin niiden monikäyttöisyys. Toisaalta kannattaa ottaa huomioon, että joskus maksu lähtee niin sanotulta pääpuolelta, joka on luottopuoli. Esimerkiksi jotkut parkkiautomaatit eivät anna valita creditin ja debitin välillä.

Luottokorttien edut vain luotolla maksettaessa

Luottokortti tarjoaa paljon etuja verrattuna pankkikorttiin. Luottokorteissa on usein esimerkiksi matkavakuutus ja osto-ja tuoteturva. Luottokortin ei ole siis useinkaan tarkoitus olla pelkkä maksuväline vaan tarjota myös turvaa ja vakuutuksia samalla.

Lue myös: 5 syytä hankkia luottokortti

Luottokorttien edut, joihin kuuluu edellä mainittujen lisäksi muun muassa hintaturva, ovat kuitenkin hyödynnettävissä vain, mikäli ostat korttisi luottopuolella. Luottopuolen käyttäminen on joillekin kynnyskysymys, koska he eivät halua elää velaksi. Luottokortit tarjoavat kuitenkin yleensä ainakin kuukauden korotonta maksuaikaa. Jos maksat laskusi kokonaan sen puitteissa, ei sinulle kerry maksuja eikä korkoja.