Mikä on VPN ja miten se toimii?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
wifi vpn lukko ja verkko kuvakkeet

VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko on monikäyttöinen ratkaisu. Se parantaa turvallisuutta ja yksityisyyttä verkossa sekä mahdollistaa internetin käyttämisen ilman aluerajoituksia.

VPN-yhteyttä voi käyttää puhelimessa tai tietokoneessa yhteyden suojaamiseen. Tällöin esimerkiksi verkkopankkia, sähköpostia ja muita palveluita voi käyttää turvallisesti, eikä ulkopuolisten tahojen suorittamaa urkintaa tarvitse pelätä.

VPN salaa käyttäjän tiedot sekä reitittää verkkoliikenteen kulkemaan suojatun palvelimen kautta ennen käyttäjän ohjaamista valitulle sivustolle. Samalla se naamioi käyttäjän todellisen IP-osoitteen, jolloin käytetyn laitteen fyysistä sijaintia ei voida tunnistaa.

VPN sopii loistavasti ihmisille, jotka haluavat käyttää internetiä anonyymisti, kiertää suoratoistopalveluiden (kuten Netflixin) alue-estoja tai suojata tietonsa avoimessa WiFi-verkossa. Tässä artikkelissa perehdymme VPN:n eri käyttötarkoituksiin ja kerromme, millä laitteilla VPN:ää voi käyttää ja miten se toimii.

Mihin VPN:ää käytetään ja mitä hyötyjä se tuo?

VPN:ää käytettiin alun perin yrityksissä, sillä se mahdollisti turvallisen etätyöskentelyn yksityisessä erillisverkossa. VPN:llä on kuitenkin paljon arkisempia käyttötarkoituksia, joista kaikki internetiä käyttävät voivat hyötyä. Alla VPN:n yleisimmät käyttökohteet:

1. Netin käyttäminen turvallisesti. VPN-yhteys salaa tietoliikenteen, jolloin kolmannet osapuolet eivät pääse urkkimaan tietoja edes julkisessa WiFi-verkossa.

2. Sivustojen ja palveluiden alue-estojen kiertäminen. Yksi VPN:ien suosituimmista käyttötarkoituksista on alue-estojen kiertäminen. Laadukasta VPN:ää käyttämällä pääsee käsiksi esimerkiksi USA:n Netflixin laajempaan tarjontaan.

3. Anonymiteetti verkossa. IP-osoitteen naamioiminen tarkoittaa, että internetin käyttäjän todellista sijaintia ei voida saada selville. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun haluaa välttyä kohdennetulta mainonnalta tai ladata/jakaa torrentteja.

VPN:n haitat

VPN:n merkittävin haitta on, että sillä on ikävä tapa hidastaa nettiyhteyttä. Mitä kauempana käytettävä VPN-palvelin sijaitsee käyttäjästä, sitä enemmän se hidastaa netin nopeutta. Tämä tulee ilmi erityisesti ilmaisia VPN:iä käytettäessä, sillä näiden käyttämä palvelinverkko on yleensä pieni, minkä johdosta palvelimen ylikuormittuminen hidastaa käyttäjän nettiyhteyttä.

Toinen miinus VPN:lle on niiden maksullisuus. Markkinoilta löytyy ilmaisia VPN:iä, mutta niissä on yleensä erilaisia rajoituksia, kuten rajattu palvelimien määrä ja datan käyttörajoitus. Tämän lisäksi osa ilmaisista VPN:istä tallentaa ja myy käyttäjätietoja kattaakseen ilmaispalvelusta aiheutuvat kulut. Koska VPN:n ensisijaisena tarkoituksena on parantaa turvallisuutta, kannattaa ilmaispalveluista yleensä pysyä kaukana. 

VPN-yhteys ei välttämättä toimi kaikilla laitteilla. Suurin osa tarjolla olevista palveluista toimii tietokoneella ja mobiililaitteella, mutta jos VPN:n haluaa esimerkiksi modeemille, vaihtoehdot ovat rajalliset.

VPN:n hyödyt ja haitat
Suojaa käyttäjää salaamalla tämän verkkoliikenteenYhteys saattaa hidastua
Tekee käyttäjästä anonyymin piilottamalla tämän todellisen sijainninParhaat palvelut ovat maksullisia
Poistaa sivustojen ja palveluiden maantieteelliset estot (esimerkiksi Netflixissä)Ilmaiset VPN:t eivät ole aina turvallisia ja ne saattavat tallentaa ja myydä käyttäjätietoja
Mahdollistaa verkkosensuurin kiertämisen ulkomailla
 

Usein kysyttyä VPN:stä

Onko VPN turvallinen?

VPN:n käyttö on turvallista, jos valitsee luotettavan palveluntarjoajan. Suurin osa maksullisista VPN:istä noudattaa lokitonta käytäntöä, jolloin palveluntarjoaja ei tallenna tietoja käyttäjän netinkäytöstä. Ilmainenkin VPN voi olla turvallinen, mutta joukkoon mahtuu myös kyseenalaisia palveluita, jotka saattavat myydä käyttäjien tietoja eteenpäin tai altistaa mainoksille ja haittaohjelmille.

Millä laitteilla VPN:ää voi käyttää?

VPN:ää voi yleisellä tasolla käyttää kaikilla tietokoneilla ja mobiililaitteilla. Parhaimmat maksulliset VPN:t voi asentaa näiden lisäksi myös esimerkiksi modeemeille, pelikonsoleille ja älytelevisioille.

Onko VPN laillinen Suomessa?

Kyllä. VPN:n käyttö ei itsessään ole laitonta, mutta sitä voi myös käyttää laittomiin tarkoituksiin, kuten tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin jakamiseen.

Mistä tietää, että VPN-yhteys on varmasti päällä?

Jos haluaa varmistaa, että VPN on varmasti päällä ja toiminnassa, käyttäjä voi tarkistaa oman IP-osoitteensa esimerkiksi tätä testiä käyttämällä. Jos IP-osoite näyttää eri sijaintia kuin mikä on netinkäyttäjän senhetkinen todellinen sijainti, VPN-yhteys toimii oikein.

Miksi VPN ei toimi?

Mikäli nettiin pääseminen ei onnistu lainkaan, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa oman internet-yhteyden toimivuus. Samalla kannattaa varmistaa, että tietokoneen välityspalvelinasetukset on määritetty oikein. “Automaattinen välityspalvelimen tunnistaminen” tulee olla käytössä.

Jos ongelma johtuu VPN:stä, valitussa palvelimessa saattaa olla tilapäinen häiriö. Tällöin kannattaa kokeilla yhteyden muodostamista toiselle palvelimelle. Jos palvelimen vaihto ei ratkaise ongelmaa, saattaa ongelma johtua siitä, että käytössä oleva VPN-protokolla ei toimi kaikissa maissa. VPN-protokollalla tarkoitetaan sääntöjä, jotka määrittelevät kuinka käytössä oleva laite viestii VPN-palvelimien kanssa. Tällaisessa tapauksessa yhtenä vaihtoehtona on vaihtaa suojausprotokollaa VPN:n asetuksista.

VPN-yhteys ja Netflix

Monet VPN:n käyttäjät ovat hankkineet VPN:n Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden katsomista varten. Tämä johtuu siitä, että jotkut suoratoistopalveluiden sisällöt ovat käytettävissä ainoastaan rajatuilla alueilla. Jotkut elokuvat ja sarjat saattavat olla nähtävillä yksinoikeudella esimerkiksi USA:n Netflixissä, jolloin ainoa tapa nähdä nämä on vaihtaa VPN-palvelimen sijainti USA:han.

Netflix on kampanjoinut VPN-palveluita vastaan, minkä vuoksi kaikki VPN:t eivät pysty kiertämään Netflixin aluerajoituksia. Alle listattu VPN-palvelimia, joilla aluerajoitukset voidaan kiertää ja jotka toimivat vpnMentorin mukaan vuonna 2022:

  • ExpressVPN
  • IPVanish
  • CyberGhost
  • Private Internet Access
  • PrivateVPN
  • VyprVPN
  • HMA
  • ProtonVPN

VPN:n käyttö Netflixiä ja muita suoratoistopalveluita varten ei ole laitonta, vaikka suoratoistopalvelut eivät tästä pidäkään. Erityisesti Netflix on pyrkinyt vahvistamaan alue-estojensa tehoa, jotka saattavat johtaa esimerkiksi erilaisiin virheilmoituksiin käyttäjän päässä. Virheilmoitukset voi yleisesti ottaen kiertää päivittämällä sivun, mutta jos suoratoistopalvelua käyttäessä saa proxy-virheen (=välityspalvelinvirheen), sitä varten pitää vaihtaa VPN-palvelinta. Netflixin musta lista kasvaa kuitenkin jatkuvasti, minkä johdosta oman VPN:n toimivuus on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset