Mikä on VPN ja miten valita paras VPN yhteys?

|Nita Joutsen
wifi vpn lukko ja verkko kuvakkeet

VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko on monikäyttöinen ratkaisu. Se parantaa turvallisuutta ja yksityisyyttä verkossa sekä mahdollistaa internetin käyttämisen vapaasti.

VPN-yhteyttä voit käyttää puhelimessa tai omassa tietokoneessa suojaamaan yhteyttäsi. Näin voit käyttää puhelintasi turvallisesti, ja selata esimerkiksi sähköpostia tai pankin tietoja pelkäämättä että joku näkee surffailusi.

Jos haluat tietää varmasti, että sinulla on halvin ja paras puhelinliittymä, kilpailuta ne ilmaisen palvelumme kautta.

VPN salaa käyttäjän tiedot sekä reitittää verkkoliikenteen kulkemaan suojatun palvelimen kautta ennen käyttäjän ohjaamista valitulle sivustolle. Samalla se naamioi todellisen IP-osoitteen, jolloin laitteen fyysistä sijaintia ei voida tunnistaa.

Jos haluat käyttää internetiä anonyymisti, kiertää esimerkiksi suoratoistopalveluiden (kuten Netflixin) alue-estoja tai suojata tietojasi avoimissa wifi-verkoissa, VPN on loistava työkalu. Tässä artikkelissa perehdymme VPN:n eri käyttötarkoituksiin, millä laitteilla voit käyttää VPN:ää ja miten se toimii.

Mihin VPN-yhteyttä yleensä käytetään?

VPN:iä käytettiin alun perin etenkin yrityksissä, sillä se mahdollistaa turvallisen etätyöskentelyn yksityisessä erillisverkossa. Myös toimittajat ovat kautta aikojen hyödyntäneet VPN:ää sananvapauden turvaamiseksi Venäjän ja Kiinan kaltaisissa maissa, joissa verkkoa sensuroidaan vahvasti.

VPN:llä on kuitenkin paljon arkisia käyttötarkoituksia, joista voivat hyötyä käytännössä kaikki. Tässä on muutamia yleisimpiä käyttötarkoituksia VPN-yhteydelle:

1. Netin käyttäminen turvallisesti. VPN-yhteys salaa tietoliikenteen, jolloin kolmannet osapuolet eivät pääse urkkimaan tietoja edes julkisissa wifi-verkoissa.

2. Sivustojen ja palveluiden alue-estojen kiertäminen. Yksi VPN:ien suosituimmista käyttötarkoituksista on geoblokkien kiertäminen. Laadukkaimmilla VPN:illä pääsee käsiksi esimerkiksi USA:n Netflixin runsaaseen tarjontaan.

3. Anonymiteetti verkossa. IP-osoitteen naamioiminen tarkoittaa, ettei todellinen sijaintisi paljastu. Tästä on hyötyä, jos haluat välttyä kohdennetulta mainonnalta tai ladata torrentteja.

VPN:n hyödyt ja haitat

VPN on monipuolinen apuväline, joka tehostaa turvallisuutta ja yksityisyyttä verkossa sekä auttaa nauttimaan aidosti vapaasta Internetistä. VPN-yhteyden käyttöön liittyy kuitenkin myös muutamia varjopuolia.

Merkittävimpänä haittana on, että nettiyhteys hidastuu yleensä jonkin verran. Nyrkkisääntönä on, että mitä kauempana palvelin sijaitsee, sitä enemmän se vaikuttaa netin nopeuteen. Etenkin ilmaisilla VPN:illä nettiyhteyden takkuamiselta ei voi välttyä, sillä palvelinverkko on yleensä pieni ja palvelinten ylikuormittuminen hidastaa yhteyttä.

Toinen välttämätön paha on hinta – useimmat VPN-palvelut ovat maksullisia. Markkinoilta löytyy myös joukko ilmaisia VPN:iä, mutta yleensä niihin liittyy erilaisia rajoituksia, kuten käytettävissä olevien palvelinten määrä ja datakatot. Lisäksi osa ilmaispalveluita tallentaa ja myy tietoja käyttäjistä.

Koska VPN:n ensisijaisena tarkoituksena on parantaa turvallisuutta, yleensä ilmaispalveluista kannattaa pysyä kaukana. Monien ilmaisten VPN-palveluntarjoajien tiedetään ansaitsevan rahaa myymällä käyttäjien tietoja mainostajille ja muille kolmansille osapuolille.

VPN-yhteys ei myös välttämättä toimi kaikilla laitteilla. Nykyään useimmat palvelut toimivat tietokoneella ja mobiililaitteilla, mutta jos haluat VPN:n esimerkiksi reitittimelle, vaihtoehdot ovat rajalliset.

VPN:n hyödyt ja haitat
Suojaa käyttäjää salaamalla verkkoliikenteenYhteys voi hidastua
Tekee käyttäjästä anonyymin piilottamalla todellisen sijainninParhaat palvelut ovat maksullisia
Poistaa sivustojen ja palveluiden maantieteelliset estoja (esimerkiksi Netflixissä)Ilmaiset VPN:t eivät ole aina turvallisia, ja ne voivat tallentaa ja myydä tietoja käyttäjistä
Voit kiertää verkkosensuuria esimerkiksi työpaikoilla, kouluissa ja tiukasti sensuroiduissa maissa, kuten Kiinassa
 

Usein kysyttyä VPN:istä

Onko VPN turvallinen?

VPN:n käyttäminen on turvallista, kunhan valitset luotettavan palveluntarjoajan. Useimmat maksulliset VPN:t noudattavat ns. lokitonta käytäntöä, eli ne eivät tallenna tietoja siitä, mitä käyttäjä tekee verkossa. Ilmainenkin VPN voi olla turvallinen, mutta joukkoon mahtuu myös kyseenalaisia palveluita, jotka voivat myydä käyttäjien tietoja eteenpäin tai altistaa mainoksille ja haittaohjelmille.

Millä laitteilla VPN:ää voi käyttää?

Riippuu palvelusta. Käytännössä kaikkia VPN:iä voi käyttää tietokoneilla (Windows, Mac, Linux) ja mobiililaitteilla (Android ja iOS). Parhaat VPN:t voi myös asentaa esimerkiksi reitittimille, pelikonsoleille ja äly-tv:ille.

Onko VPN laillinen Suomessa?

Kyllä. VPN:n käyttö itsessään ei ole laitonta, mutta sitä voi käyttää laittomiin tarkoituksiin, kuten tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin lataamiseen.

Mistä tietää, että VPN-yhteys on päällä?

Voit tarkistaa vuotaako oikea IP-osoitteesi käyttämällä esimerkiksi tätä testiä. Jos IP-osoitteesi sijaintitiedoissa näkyy valitsemasi VPN-palvelimen sijainti fyysisen sijaintisi sijaan, VPN-yhteys toimii oikein.

Miksi VPN ei toimi?

Jos et pääse nettiin ollenkaan, tarkista ensin että normaali Internet-yhteys toimii oikein. Varmista myös, että välityspalvelinasetukset on määritetty oikein – “automaattinen välityspalvelimen tunnistaminen” tulee olla käytössä.

Mikäli ongelmaa johtuu VPN:stä, valitsemassasi palvelimessa voi olla tilapäinen häiriö. Kokeile muodostaa yhteys jollekin toiselle palvelimelle.

Tietyt VPN-protokollat eivät välttämättä toimi oikein kaikissa maissa. Jos palvelimen vaihtaminen ei ratkaise ongelmaa, kokeile vaihtaa suojausprotokollaa VPN:n asetuksista.

Jos yrität katsoa VPN:llä esimerkiksi USA:n Netflixiä, mutta saat VPN:stä huolimatta proxyvirheen, vaihda palvelinta. Siinä missä useimpien alue-estojen kiertäminen onnistuu VPN:illä sujuvasti, Netflixin geoblokit ovat tavallista vahvempia, ja palvelu lisää jatkuvasti VPN-palvelimia mustalle listalle. Tästä syystä estojen kiertäminen onnistuu vain tehokkaimmilla palveluilla.

VPN yhteys ja Netflix

Monet meistä haluavat katsoa Netflixiä tai muita suoratoistopalveluita, mutta tietyt sisällöt ovat saatavilla vain osassa maita. Esimerkiksi useat elokuvat ja sarjat voivat olla katsottavissa esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Kanadassa.

Kun matkustamme, suoratoistopalvelu tunnistaa automaattisesti verkkoyhteyden ip-osoitteen, ja näin ollen tarjoaa eri sisältöjä. Toisaalta taas omassa kotimaassa on saatavilla vain tiettyjä sarjoja ja elokuvia

Netflixiä ja muita palveluita voi kuitenkin myös käyttää VPN-yhteyden avulla. Voit muuttaa verkkoyhteytesi osoitetta, ja näin päästä katsomaan laajemmin palvelun sisältöä. Netflix on useasti kampanjoinut VPN-palveluja vastaan, ja onkin onnistuneesti estänyt monia palveluita.

Kuitenkin muutamat VPN-palvelut toimivat Netflixin ja useiden muiden suoratoistopalvelujen kanssa. Esimerkiksi seuraavat palvelut toimivat vuonna 2020:

  • Nordvpn
  • Expressvpn
  • Surfshark

Jos haluat ohittaa suoratoistopalvelun alue-eston ja katsoa sisältöjä jotka eivät ole Suomessa saatavilla, voit käyttää VPN-palvelua. Näin ip-osoitteesi muuttuu toisen maan alueelle.

Kannattaa muistaa, että VPN-palvelun käyttö esimerkiksi Netflixin kanssa ei ole laitonta, mutta yritys ei suosi tätä. Voit siis saada virheilmoituksia

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.