Mikä on paras pankki? Lyhyt opas parhaan pankin löytämiseen

|Posted by Anna Möttönen | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Pankkiasiointi
Tags: laina, maksukortti, pankin vaihtaminen, pankit, pankkivertailu
Mikä on paras pankki?

Mikä olisi juuri sinulle paras pankki?

Pankkien vertailu ei ole yksinkertaista, mutta ehdottomasti kannattavaa. Sopivan pankin löytäminen riippuu muun muassa asiakkaan tuloista, lainan tarpeesta ja asiakkaan profiilista.

Tässä artikkelissa esitetään lyhyesti ne seikat, jotka on otettava huomioon pankkeja vertailtaessa. Useimmat haluavat saada pankeista hyvää palvelua sekä lainaa mahdollisimman halvalla.

Lainojen hintoja voit vertailla kätevästi myös lainavertailussamme:

vertaile lainoja

Mikä on asiakasprofiilisi?

Yksiselitteisesti parasta pankkia on mahdotonta nimetä, sillä pankit tarjoavat erilaisia etuja eri hakijaprofiileille. Pankkien vertaileminen kannattaakin aloittaa omien tarpeiden tunnistamisesta. Selvitä ainakin seuraavat:

 • Kuinka paljon aiot tallettaa pankkiin rahaa? Mieti myös, aiotko sijoittaa esimerkiksi pankin rahastoihin.
 • Kuinka suuret ovat säännölliset tulosi
 • Aiotko nostaa lainaa lähiaikoina
 • Haluatko keskittää myös vakuutuksesi kyseiseen pankkiin tai pankin yhteistyökumppanille

Yllämainitut seikat määrittävät niin sanotun pankkiasioinnin laajuutesi, joka vaikuttaa pankin tarjoamiin alennuksiin. Pankkiasioinnin laajuuden lisäksi ota huomioon myös:

 •  Ikäsi, sillä monet pankit myöntävät alennusta esimerkiksi nuorille asiakkailleen
 •  Asiointitottumuksesi: mikäli suosit konttorissa asiointia, valitse pankki, jonka konttori löytyy läheltä

Millaisia etuasiakasohjelmia pankki tarjoaa?

Pankkeja ei voi käytännössä vertailla ilman etuasiakasohjelmien vertailua, sillä lähtökohtaisesti pankkiasiointi tulee sitä edullisemmaksi, mitä suurempi pankkiasioinnin määrä on.

Oman asiakasprofiilin tunteminen on tärkeää ennen etuasiakasohjelmien vertailua, jotta voi löytää juuri itselleen sopivan etuohjelman. Suomessa toimivien pankkien etuohjelmat noudattavat lähtökohtaisesti jotain kolmesta eri periaatteesta:

 1. Kiinteät etuasiakkuuksien rajat, jolloin korkeammalle tasolle pääsee, kun asiakkuus ylittää tietyn euromääräisen summan (Aktia, Nordea, Danske Bank)
 2. Bonukset määräytyvät asioinnin mukaan ilman kiinteitä rajoja (OP)
 3. Ei etuasiakasohjelmia (S-Pankki*)

* S-Pankki tarjoaa kuitenkin edullisempia pankkipalveluita asiakasomistajilleen

Kun olet laskenut pankkiasiointisi laajuuden, voit verrata pankkien hintoja toisiinsa huomioiden myös etuasiakasohjelmat. Vaikka monet pankkipalvelut ovat siirtyneet jo verkkoon, kaikki pankit eivät kerro hinnoistaan läpinäkyvästi netissä. Ainakin potentiaalisimmilta pankeilta kannattaakin pyytää henkilökohtaisesti juuri sinulle sopivinta palvelukokonaisuutta.

Millainen on pankkien maksukorttitarjonta?

Miksi maksukortti on tärkeä tekijä pankin valinnassa? Siksi, että monille maksukortti on juuri se pankin tuote, joka on käytössä jokapäiväisessä arjessa. Käytännössä pankit tarjoavat usein joko Visa- tai MasterCard-maksukortteja, joiden käytettävyys on erittäin hyvä maailmanlaajuisesti.

Debit-korteissa ei ole juurikaan eroa eri pankkien välillä, mutta luottokorttien ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran pankeittain. Luottokortteja vertailtaessa kiinnitä huomiota etenkin seuraaviin luottokorttien ominaisuuksiin:

 •  Laskutuspalkkio ja korko (etenkin marginaalin suuruus)
 •  Kortin vuosimaksu
 •  Matkavakuutus, mikäli matkustat paljon

Voit vertailla kaikkia näitä ominaisuuksia ilmaisessa vertailussamme: