Mikä on kertaluotto ja miten se eroaa tililuotosta?

|Tuuli Viinanen

kertaluotto
Kulutusluottojen kirjo on moninainen: markkinoilta löytyy muun muassa pankkilainoja, joustoluottoja ja pikavippejä. Kaikki nämä erilaiset kulutusluotot ovat kuitenkin joko kertaluottoja tai tililuottoja. Tässä jutussa perehdymme tarkemmin kertaluottojen maailmaan ja siihen, ketkä kertaluottoja myöntävät.

Voit vertailla kertaluottoja ja tililuottoja näppärästi vertailussamme:

Kertaluotto myönnetään vain kerran

Kertaluotto myönnetään nimensä mukaisesti vain yhden kerran ja lainasopimus päättyy kun laina on maksettu takaisin kokonaisuudessaan. Tililuotoissa lainaa vapautuu uudelleenkäytettäväksi sitä mukaan kun lainaa lyhentää.

Kertaluotto on hyvä rahoitusratkaisu kun lainaa tarvitsee kerran johonkin tiettyyn asiaan. Tililuotto on hyvä ratkaisu, kun lainaa tarvitsee nopeasti ja usein. Kertaluotto voi olla vakuudeton tai vakuudellinen laina kun taas tililuotto on perinteisesti vakuudeton vaihtoehto.

Kertaluotot voi karkeasti jakaa kolmeen tyyppiin: velkakirjalainoihin, pikalainoihin ja osamaksusopimuksiin.

Velkakirjalainat

Monille velkakirjalaina on se laina, joka tulee ensimmäisenä mieleen kun puhutaan lainoista. Velkakirjalaina voi olla esimerkiksi asuntolaina, pankkilaina, autolaina tai kulutusluotto. Lainanhakijalle myönnetään tietyn suuruinen laina, jonka takaisinmaksun ehdoista sovitaan lainasopimuksen yhteydessä. Kun laina on maksettu takaisin kokonaisuudessaan loppuu myös lainasopimus.

Pikalainat
Pikalaina toimii samalla periaatteella kuin velkakirjalaina, mutta laina-aika on tarkoitettu tätä lyhyemmäksi: kyseessä on yleensä vain muutaman viikon tai kuukauden pituisesta lainasta. Pikalainoissa on tunnetusti korkeammat kustannukset kuin pidempiaikaisissa vakuudettomissa kulutusluotoissa, mutta jos pikalainan maksaa takaisin nopeasti, eivät lainakustannukset kerkeä nousta kohtuuttomiksi.

Osamaksusopimukset
Lähestulkoon kaikki suurimmat kauppaketjut tarjoavat osamaksusopimusta varsinkin elektroniikan ja suurempien ostosten yhteydessä. Osamaksun takana on kuitenkin yleensä jokin rahoituslaitos tai pankki kuten Klarna tai Svea. Osamaksusopimuksesta on helppo sopia kaupan yhteydessä, mutta halvemmalla voi päästä jos muistaa vertailla muita rahoitusvaihtoehtoja ennen kaupantekoa.

Kertaluotot siis harvemmin kulkevat nimellä “kertaluotto”, vaan luottoja löytyy laidasta laitaan. Kaikki lainavaihtoehdot löytyvät kattavasta lainavertailustamme.

Voit vertailla todellisia lainatarjouksia tai arvioituja hintoja lainavertailussamme.

Lähde:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto, kuluttajaluotot