Matkustelussa on vaaransa – Matkavakuutus vakuutusyhtiöltä vai luottokortilla?

|Posted by Antti Tauriainen | Kaikki artikkelit, Matkustaminen, VertaaEnsin selvittää
Tags: luottokortti, matkavakuutus, vakuutusyhtiöt

VertaaEnsin selvittää

Matkustaminen on hyväksi havaittu keino hankkia uusia kokemuksia, karistaa arjen pölyt harteilta ja tuulettaa mieltä. Rapatessa ikävä kyllä kuitenkin roiskuu ja yllättävien tilanteiden varalle on hyvä olla jokin turva.

Vuonna 2015 Linda asui Australiassa kuuden kuukauden ajan. Hän oli hankkinut matkaa varten matkavakuutuksen, joka tuli myöhemmin tarpeeseen.

Linda oli tullut baariin selvinpäin. Ensimmäisen drinkin jälkeen alkoivat hänen elämänsä kovimmat vatsakivut.
“Melkein koko ajan oli lähteä taju.”

Iltaa viettäessä hänen juomaansa oli laitettu todennäköisesti tyrmäystippoja. Linda kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan. Suomalaisena hän sai Suomen ja Australian välisen terveydenhuoltosopimuksen mukaisesti akuutin hoidon ilmaiseksi. Kuitenkin ambulanssin lasku jäi Lindan maksettavaksi.
“Se oli 800 dollaria, eli noin 500–600 euroa. Maksoin sen itse.”

Korvauksia hän haki jälkikäteen, kun vakuutus oli jo umpeutunut. Ambulanssikuljetus oli kuitenkin tapahtunut vakuutuksen voimassaolon aikana, joten vakuutusyhtiö korvasi sen.
“Maksua ei tullut pariin kuukauteen ja soitin perään. Siellä oli sattunut kirjausvirhe ja sain rahat pian puhelun jälkeen”, 23-vuotias Linda muistelee.

Määräaikainen vai jatkuva matkavakuutus?

Perheen kera matkustaminen on hyvin yleistä, ja vakuutusten hinnoissa on suuria eroja. Esimerkiksi LähiTapiolan määräaikaisilla vakuutuksilla kolme viikon lomaa tulisi maksamaan nelihenkiselle perheelle 534 €. Luottokortilla matkavakuutus ei välttämättä maksa mitään. Voimassaoloehtona on kuitenkin yleensä tietyn osuuden maksaminen matkakuluista luotolla. Matkakuluilla tarkoitetaan yleensä kuljetuskustannuksia ja majoituskuluja. Osassa vuosimaksullisistaa korteista matkavakuutus kuuluu vuosimaksuun, jolloin matkakuluja ei tarvitse maksaa luotolla. Näin on esimerkisi Säästöpankin Visa Gold -luottokortin tapauksessa, jossa vakuutus sisältyy 75 euron vuosimaksuun.

Jatkuvan matkavakuutuksen saa LähiTapiolalta hintaan 268 €. Määräaikaisen ja jatkuvan vakuutuksen välillä on 266 euron hintaero. Määräaikainen vakuutus tulee tässä esimerkkitapauksessa 99,25 % jatkuvaa vakuutusta kalliimmaksi vuodessa. Vertailussa olevat jatkuvat vakuutukset ovat voimassa keskimäärin 45 vuorokauden kestoisilla matkoilla kerrallaan.

”Matkatavaroiden vakuuttaminen on suhteellisen kallista. Onneksi monissa luottokorteissa ne sisältyvät automaattisesti vuosimaksuun kuuluvaan vakuutukseen. Jos myös puoliso ja täysi-ikäiset lapset sisältyvät matkavakuutukseen, säästää luottokortilla vakuutuskuluissa usean satasen vuosittain, kun useamman vakuutuksen sijaan riittää yksi”, VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja ja rahoitusasiantuntija Lauri Timgren neuvoo.

Luottokortin matkavakuutuksen voimassaoloehto

Voimassaoloehtona on yleensä tietyn osuuden maksaminen matkakuluista luottokortilla.
Perheen kanssa matkustaessa tulee ottaa huomioon, että luottoa on käytettävissä riittävästi voimassaoloehdon täyttymiseksi. Esimerkiksi tuhannen euron luotto voi osoittautua riittämättömäksi nelihenkisen perheen viikon lomalle, erityisesti jos reissuun lähdetään kauemmas.

Luottorajan nostamista on mahdollista hakea verkosta. Tämän lisäksi useat luotontarjoajat antavat mahdollisuuden luottorajan nostamiseen sillä, että asiakas siirtää luottotililleen haluamansa summan rajan nostamiseksi kyseisellä summalla väliaikaisesti.

Luottokorttia tulee käyttää harkiten, koska sen varomaton käyttö voi johtaa taloudellisiin ongelmiin. Suunnitelmallisella käytöllä luottokortilla kuitenkin voi säästää selkeästi rahaa esimerkiksi matkavakuutuksissa.

Pankin asiakkaana voi saada vuosimaksullisen luottokortin edullisemmin kuin mitä vertailussa on ilmoitettu. Vastaavasti keskittämällä vakuutukset samaan yhtiöön voi saada alennusta vakuutuskustannuksista.

Vertailu

Lähteet: VertaaEnsin, LähiTapiola, OP-Pohjola ja If
Esimerkkiperhe: 2 aikuista (27v), 2 lasta alle 15v.

Aikuisen vakuutus tapaturmaisen kuoleman varalle 30 000 €.

Lomamatkat vuodessa:
Syysloma eurooppalaisessa matkakohteessa (Espanja) 1 vko
Talviloma kotimaan laskettelukohteessa 1 vko
Kesäloma kotimaan perhekohteessa 1 vko

Määräaikainen vakuutus viikon lomalle esimerkkiperheelle

Määräaikainen vakuutus viikon lomalle esimerkkiperheelle
TarjoajaPuoliso ja lapsetMatkatavara- ja matkavakuutusMatkavakuutusHinta perheelle/viikkoHinta kolmelle lomalle vuodessa
IfAlle 20-vuotiaat lapset55,88 €33,37 €89€268€
OP-PohjolaAlle 15-vuotiaat lapset100€27€127€381€
LähiTapiolaAlle 18-vuotiaat lapset137€41€178€538€

Jatkuva vakuutus esimerkkiperheelle

Jatkuva vakuutus esimerkkiperheelle
TarjoajaPuoliso ja lapsetMatkatavara- ja matkavakuutusMatkavakuutusHinta koko perheelle vuodessa
IfAlle 20-vuotiaat lapset153.94€83.23€237€
OP-PohjolaAlle 15-vuotiaat lapset164,12 €68,04 €232€
LähitapiolaAlle 18-vuotiaat lapset169€98,81 €268€

Luottokortin matkavakuutus

Vertailuun on otettu mukaan ainoastaan luottokortit, joiden matkavakuutus on voimassa kotimaassa ja ulkomailla. Hinnat on laskettu oletuksella, että luottokorttilasku maksetaan korottoman maksuajan puitteissa, eikä korollista luottoa kerry. Jos laskua ei makseta ko. ajan puitteissa, lisäkuluja alkaa muodostua laskutuslisien ja luoton korkokulujen muodossa.

Matkavakuutus luottokortilla esimerkkiperheelle
TarjoajaSisältyvätkö puoliso ja lapsetVoimassaoloehtoMaksutRinnakkaiskorttiHinta koko perheelle
Aktia Mastercard GoldAlle 20-vuotiaat lapsetMatkakulut maksettu kokonaisuudessaan luottokortilla0.00€0€0€
Bank Norwegian Visa CreditMukana matkustava puoliso tai avopuoliso sekä alle 21-vuotiaat lapsetVähintään 50 % matkakuluista maksettu luottokortilla0€0€0€
Säästöpankki Visa GoldAlle 16-vuotiaat lapset ja Säästöpankin Visa Gold -kortin haltijatEi vaadi luottokortilla maksamista75 €/vuosi24 €/vuosi99 €/vuosi
POP Visa GoldAlle 16-vuotiaat lapset ja POP Visa Gold -kortinhaltijatEi vaadi luottokortilla maksamista75 €/vuosi75 €/vuosi150 €/vuosi