Matkailuauton rahoitus

|Nita Joutsen
matkailuauto ja pyörä

Vuosi 2020 on tarjonnut meille monta poikkeuksellista asiaa, ja yksi seikka, jota kukaan ei varmasti ole voinut olla huomaamatta, on kotimaanmatkailun valtavasti kasvanut suosio, nyt kun rajat ovat olleet tukossa koronapandemian vuoksi.

Tämä on samalla näkynyt myös siinä, että täysin uudet ihmiset ovat ajautuneet caravan-kulttuurin pariin matkailuautolla tai vaunulla. Tämä tarkoittaa tietysti myös sitä, että moni karavaanarikärpäsen puraisema on paininut myös matkailuauton rahoituksen pohdinnan kanssa – luultavasti vielä nopealla aikataululla.

Vaikka ensi kesä olisikin edellistä vapaampi, saattaa matkailuautobuumi silti jatkua. Siksi matkailuautoa ostaessa kannattaakin olla erityisen tarkkana. Toisaalta myynnissä saattaa olla alkuinnostuksen jälkeen harrastukseen heti nuupahtaneiden karavaanareiden autoja, joista haluttaisiin rahat pois nopeasti, mutta toisaalta mahdollinen kysynnän jatkuminen tarkoittaa sitä, että markkinat ovat myyjien.

Toisaalta esimerkiksi uusia ja käytettyjä asuntoautoja kauppaavat liikkeet haluavat kaiken irti buumista – ja saattavat tarjota hyvinkin edullisia ehtoja esimerkiksi rahoituksen suhteen.

Mitä huomioida kun ostat matkailuauton?

Matkailuautosta haaveilevan tulee ottaa huomioon monta seikkaa ennen ostopäätöksen tekoa. Ennen kuin auton ostamiseen tarvittavaa budjettia voi määritellä tarkemmin, täytyy omat tarpeet kartoittaa hyvin. Onko esimerkiksi ominaisuuksia, joita oma käyttötarkoitus vaatii, tai onko jotain, mistä voisi kuluja ajatellen tinkiä?

Jos haluaa matkailuautosta pitkäaikaisen matkakumppanin, voi uuden ostaminen olla paikallaan, mutta jälleenmyyntimielessä kannattaa muistaa, että auton arvo putoaa huomattavasti kaupanteon jälkeen. Kun miettii mitä haluaa mahduttaa budjettiin, kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota auton tekniikkaan, varsinkin jos on tarkoitus tehdä pidempiä reissuja. Verhoilutekstiilien värejä ja lisävarusteita voi miettiä myöhemmin, tärkeintä on alkuun, että ajoneuvo on luotettava matkanteossa.

Mikäli auton aikoo ostaa käytettynä, voi omiin tarpeisiin sopiva ajoneuvo löytyä lyhyelläkin varoitusajalla, ja silloin on hyvä olla rahoitus valmiiksi mietittynä. Muussa tapauksessa kauppa voi mennä sivu suun ja seuraavaa järkevää tarjousta voi joutua odottelemaan pitkiäkin aikoja.

Lainatarjouksen saa usein nopeallakin aikataululla ja jos on hyvin valmistautunut ja täytät lainaehdot, sen saaminen tilille asti voi onnistua myös heti. Voit vertailla lainoja ja täyttää lainahakemuksen koska tahansa.

Lainahakemuksen tekeminen ei vielä sido sinua ottamaan lainaa, joten voit hakea lainaa ja tutustua eri lainantarjoajilta saamiisi tarjouksiin rauhassa.

Asuntoauto vai asuntovaunu?

Vaikka asuntoauto ja asuntovaunu ovat periaatteessa hyvin samantyyppiset laitteet peruskäyttötarkoitukseltaan, on niissä kuitenkin muutamia merkittäviä eroja:

Tekniikkaa on tietysti kummassakin, mutta asuntoautossa on totta kai auton moottori, joka vaatii huoltoa ja voi tulla jossain vaiheessa kokonaan tiensä päähän.

Asuntovaunun ehkä suurin ongelma on, että se vie vetävä auto mukaan lukien tilaa kaksin verroin, niin tiellä, pihassa kuin leirintäalueellakin. Asuntoauto onkin ehkä lopulta auton ja vaunun yhdistelmää näppärämpi paketti.

Matkailuauton ostaminen uutena

Uuden matkailuauton hankintaan vaaditaan tietysti huomattavasti suurempi budjetti, kuin käytetyn hankintaan. Ajoneuvoja kannattaa käydä katsomassa useammassa liikkessä, tai messuilla paikanpäällä, jotta hahmottaa esimerkiksi millaiset sisä- ja säilytystilat tuntuvat vastaavan omia tarpeita.

Uuden auton ostajalta löytyy harvemmin kauppasummaa säästöistä, joten rahoitustuotteisiin on syytä tutustua huolellisesti, kun tarvitsee suurempaa summaa. Samoin kuin matkailuautojen malleja kannattaa vertailla itselleen sopivimman löytämiseksi, kannattaa siinä samassa myös rahoitustuotteet kilpailuttaa.

Jotta pääsee mahdollisimman vähillä lisäkuluilla, kannattaa lainan takaisinmaksu suunnitella etukäteen. Mitä nopeampi takaisinmaksuaikataulu, sitä vähemmän korkoja ja muita lainakuluja. Voit määritellä omaa maksukyvykkyyttäsi vastaavan kuukausisumman ja vertailla lainantarjoajiajien tarjouksia tällä

Matkailuauton ostaminen käytettynä

Käytetyn matkailuauton ostaminen voi olla hyvinkin kannattava ratkaisu. Auton saa yleensä pienellä hienosäädöllä oman näköisekseen ja täysin toimivaksi menopeliksi, jos osaa ostohetkellä kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin. Matkailuauton kauppahinnan lisäksi kannattaa tehdä valmiiksi myös arvio lisäkuluista, joita mahdolliset uudistukset tai korjaukset tuovat mukanaan.

Jos on päättänyt rahoittaa käytetyn auton lainarahalla, voisi esimerkiksi joustoluotto olla sopiva ratkaisu. Haettava lainasumma voisi olla vaikkapa 10000 euroa, jota ei tarvitse kaikkea nostaa kerralla, eikä välttämättä edes kokonaisuudessaan missään vaiheessa, jos tarvetta ei olekaan koko summalle.

Matkailuautoon tarvittava summa voisi olla esimerkiksi 6500 euroa, jolloin luottoa jäisi tarvittaessa nostettavaksi vielä 3500 euroa lisäkuluja varten, eikä välissä tarvitse hakea uutta lainatarjousta.

Jotkin matkailuautoliikkeet tarjoavat omaa rahoitustaan, mutta tämä on harvoin se halvin ja paras vaihtoehto. Kuluttajan tulisi olla tietoinen kaikista markkinoilla olevista rahoitusvaihtoehdoista ja nähdä vaivaa parhaan tarjouksen löytämiseksi.

Matkailuautoa valittaessa kannata ostaa ensimmäistä autoliikkeen pihasta löytyvää autoa vain siksi, koska se on heti saatavilla ja myyjä sattui suosittelemaan sitä. Sama pätee lainatarjouksiin, älä tyydy heti ensimmäiseen saamaasi tarjoukseen, vaan vertaile, sillä kuluissa ja koroissa on isoja eroja.

Periaatteessa uusi auto pienellä kuukausierällä ei ole lainkaan mahdottoman kuuloinen skenaario. Aivan normaalien asuntolainojen kanssa asuntoautolaina ei varmastikaan pysty kilpailemaan, mutta vertailemalla voi saada kuitenkin hyvinkin edullisen diilin.

Pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamat osamaksusopimukset saattavat vaatia sen, että auto ostetaan nimenomaan liikkeestä. Asuntoauto tai -vaunu voi kuitenkin olla tällaisen lainan vakuutena, eikä erillistä vakuutta välttämättä tarvita.

Matkailuauton ostaminen säästöillä

Kun aikomuksena on ostaa matkailuauto täysin omilla rahoilla, tai säästää huomattava osuus kauppasummaa varten, on säästämisen suunnittelu kannattavaa. Budjetin laatiminen on hyvä tapa aloittaa säästörupeama ja miettiä, mihin rahaa alkaa siirtää talteen. Kun säästötavoite ja -kohde ovat tarkasti selvillä, kannattaa niille tarkoitettu tili erottaa muista.

Matkailuautoa varten tarkoitettuja säästöjä ja esimerkiksi puskurirahastoksi tarkoitettuja säästöjä ei tulisi sekoittaa keskenään, jos haluaa pitää taloutensa pitkäjänteisesti hallussa.

Jos matkailuauton hankkiminen on vasta harkinnassa ja on aikaa säästää, on tämä tietysti paras vaihtoehto oman talouden kannalta. Säästöjä ei kannata kuitenkaan kerryttää sukanvarressa, vaan laittaa kasvamaan korkoa säästötilille. Varsinkin isompien summien kanssa, voi korkoa ehtiä kertymään huomattava summa.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.