Ulkomaanmatkat ja matkabudjetti – Oletko valmis matkailun paluuseen?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
Matkabudjetti

Korona on pitänyt suomalaisten ulkomaanmatkat minimissä jo yli vuoden ajan. Ei siis ole ihme eikä mikään, että yhä useamman matkailujalka on alkanut vipattaa. Eurontarkka matkabudjetti ei välttämättä ole ykkösprioriteetti, kun ensimmäistä koronan jälkeistä ulkomaanmatkaa lähtee suunnittelemaan. Jonkinlainen budjetti on kuitenkin hyvä olla, jotta oma talous olisi pystyssä myös lomakauden päättyessä.

Huomioi matkakassassa myös paikan päällä koituvat kustannukset

Lennot ja majoitus ovat kuluista yleensä päällimmäisenä mielessä, kun mietitään matkakassan kulueriä. Eikä näin korona-aikana matkaillessa pidä unohtaa negatiivisten tautitodistusten hankinnasta aiheutuvia kustannuksia. Itse kohteessa käytettävää rahamäärää ei kuitenkaan kannata jättää täysin huomioitta, sillä vaikkapa viikon sukelluskurssin tai leijalautailutuntien hinta ylittää nopeasti lennoista maksetun summan.

Budjetointi auttaa lomaan valmistautumisessa, sillä se pakottaa käymään matkan suurimmat rahareiät läpi jo etukäteen. Tällöin ei tarvitse budjettisyistä jättää väliin jotain kokemusta, joka on mahdollista ainoastaan matkakohteessa. Suurista haaveista ei kuulu tehdä kompromisseja, mutta myöskään turhasta ei pidä maksaa. Jos et halua jossitella, panosta matkabudjetin laadintaan. Mitä pidempi matka ja niukempi taloudellinen tilanne, sitä tärkeämmäksi työkaluksi matkabudjetti nousee.

Matkan rahoittaminen omilla säästöillä on aina ensimmäinen ja paras vaihtoehto. Jos kuitenkin haaveilet matkasta lainarahalla, kannattaa sinun aina kilpailuttaa lainat.

Kuinka paljon suomalaiset tekevät ulkomaanmatkoja?

Viimeisen vuoden aikana monet ulkomaanmatkat ovat peruuntuneet, mutta niin kutsuttuina normaaliaikoina etenkin pääkaupunkiseudulla asuvat suomalaiset ovat innokasta matkailukansaa. Ennen koronakriisiä toteutimme kyselytutkimuksen YouGov-kuluttajapaneelin avulla ja pyysimme vastaajia kertomaan, kuinka usein he olivat matkustaneet ulkomaille viimeisen vuoden aikana.

Kaikista kyselyyn vastanneista 24 % oli tehnyt ulkomaille yhden vapaa-ajan matkan ja 26 % oli tehnyt 2-3 matkaa. Arviolta puolet suomalaisista matkustaa siis normaaliaikoina ulkomaille yhdestä kolmeen kertaa vuodessa. Tätä useammin reissasi hieman yli 12 prosenttia vastaajista.

Toisaalta yli kolmannes (37%) vastanneista ei ollut tehnyt ainuttakaan vapaa-ajan ulkomaanmatkaa viimeisen 12 kuukauden aikana. Kyselystä selvisi, että miehet lähtevät naisia helpommin ulkomaan lomamatkoille. Vastanneista naisista 42 % ja miehistä vain 31 % oli jättänyt ulkomaan matkat tekemättä. Pääkaupunkiseudulla lomamatkat pois jättäneitä oli vain 26 %, kun vastaavasti alle 10 000 asukkaan kunnissa lähes puolet (49 %) ei ollut tehnyt vuoden aikana ainuttakaan ulkomaan reissua.

Suomalaisten ulkomaanmatkat
Kuinka monta ulkomaanmatkaa teit viimeisen vuoden aikana?Osuus vastaajista
En yhtään36,67 %
124,35 %
2-326,01 %
4-58,68 %
6-71,62 %
Yli 71,76 %
En osaa sanoa0,91 %
 

Kuinka paljon rahaa suomalaiset käyttävät matkailuun?

Pyysimme matkoja tehneitä arvioimaan myös edellisten 12 kuukauden aikana tehtyjen vapaa-ajan ulkomaanmatkojen matkabudjettia. Arviot sisälsivät lomien käyttörahan sekä matkustukseen ja majoitukseen käytetyt rahat.

Tulokset hajaantuivat melko tasaisesti eri summien välille, mutta painottuivat kohtalaisen maltillisiin lukemiin. Alle 250 euroa matkailuun käytti kuusi prosenttia ja 3 001 – 4 000 euroa myös kuusi prosenttia vastanneista. Yli 4 000 euron matkabudjetti näyttää olevan melko harvinainen, sillä sellainen löytyi alle 10 prosentilta vastaajista. Kaikkiaan 5,18 prosenttia vastaajista käytti edellisten 12 kuukauden aikana yli 6 000 euroa ulkomaan matkoihin.

Yleisimmäksi vuotuisen matkabudjetin suuruudeksi hyvin pienellä marginaalilla nousi 751- 1000 euroa. 10,95 prosenttia vastanneista oli käyttänyt kyseisen summan vapaa-ajan ulkomaanmatkoihin viimeisen 12 kuukauden aikana. Erittäin lähellä olivat toiseksi ja kolmanneksi yleisin vaihtoehto. 10,42 prosenttia käytti reissussa 250 – 500 euroa ja 10,25 prosenttia käytti 501 – 750 euroa. Yhteensä yli kolmannes matkailevista suomalaisista selvisi siis reissuistaan alle 1 000 euron budjetilla.

Alla olevaan taulukkoon on kerätty kyselytutkimuksen tulokset.

Suomalaisten matkabudjetit
Matkabudjetti/vuosiProsenttimäärä vastanneista
Alle 250€6,55%
250 – 500€10,42%
501 – 750€10,25%
751 – 1000€10,95€
1001 – 1250€8,46%
1251 – 1500€7,64%
1501 – 2000€9,34%
2001 – 2500€8,38%
2501 – 3000€7,66%
3001 – 4000€6,15%
4001 – 5000€3,45%
5001 – 6000€1,25%
Yli 6000€5,18%
En osaa sanoa4,33%
 

Reissun edetessä budjetti kasvaa usein suunnitellusta, sillä matkalla tulee vastaan kaikenlaisia houkutuksia. On siis hyvä varautua yllättäviin menoihin jo ennen matkaa. Matkabudjetti pysyy helpoiten hallinnassa, kun valitsee kohtuuhintaisen lomakohteen. Onneksi Euroopasta löytyy useita lompakkoystävällisiä kohteita, joissa pienemmänkin matkabudjetin saa riittämään koko reissun ajaksi.

Kuinka suuri matkabudjetti tarvitaan kaukomatkaa varten?

Suuria summia ei tarvitse maksaa myöskään monessa Euroopan ulkopuolisessa maailman kolkassa. Eri maanosien välillä tarvittava rahamäärä vaihtelee kuitenkin paljon. Alla olevassa taulukossa on kerätty arvioituja kuukauden matkabudjetteja eri kaukokohteille. Pienemmilläkin summilla on mahdollista selvitä reissusta, mutta mukavaan matkustamiseen on hyvä varata vähintään alla oleva summa. Riittävä matkakassa on tärkeä etenkin silloin, jos ei ole aikaisemmin matkustanut kyseisissä matkakohteissa ja oppinut näin paikallisia niksejä penninvenytykseen.

Kuukauden matkabudjetti arvio
MatkakohdeBudjetti/kk
Aasia1000€
Etelä-Amerikka1400€
Afrikka1400€
Pohjois-Amerikka2000€
Uusi-Seelanti2000€
Australia2000€
 

Lentojen hinnat eivät sisälly arvioituun kuukausibudjettiin

 

Miten suomalaiset rahoittavat lomamatkat?

Vaikka kolmasosa suomalaisista elää ilman puskurirahastoa, suomalaiset säästävät ilmeisesti juuri siihen pisteeseen saakka, että lentoliput ovat verkkosivun ostoskorissa – tai jättävät kokonaan matkustamatta. Kyselytutkimukseen vastanneista 79 prosenttia rahoitti vapaa-ajan ulkomaanmatkat säästöillä. Säästäminen oli yleisempää naisten keskuudessa: 81 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista rahoitti ulkomaanmatkat sukanvarresta, kun taas miesten kohdalla osuus oli 76 prosenttia.

Vastaajista 12 % kattoi matkabudjetin luottokortilla ja 1 % muulla lainalla. Tietyissä ryhmissä korostui lainalla maksaminen. Esimerkiksi lapsiperheistä neljä prosenttia kustantaa matkansa lainoilla ja maaseudulla asuvista peräti viisi prosenttia. Pelkän peruskoulun käyneistä kuusi prosenttia kuittasi lomamatkansa lainalla. Lapsiperheistä suhteellisen suuri osa käyttää matkojen maksamiseen luottokorttia (15 %). Aina ryhmä, joka käytti luottokorttia enemmän (17 %), oli 67 500 euroa tai enemmän vuositasolla tienaavat.

Alla olevaan taulukkoon on kerätty vastauksien prosenttiosuudet.

Matkakassan lähde
RahoitustapaProsenttimäärä vastanneista
Säästöt79 %
Luottokortti12 %
Laina1 %
Muut tapa6 %
Ei osaa sanoa2 %
 

Suomalaisten matkakassa muodostuu säästöistä

Vain 12 prosenttia vastanneista rahoitti lomamatkat luottokortilla, joko lyhentäen laskun heti tai myöhemmin. Naisista matkailua oli rahoittanut luottokortilla 10 % ja vastaavasti miehistä 13 %. Luottokortilla maksaminen usein yhdistetään matkustamiseen, sillä suomalaisia debit-kortteja ei ole hyväksytty vielä kovin pitkään ulkomailla. Maksuyhteydet ovat parantuneet lähivuosina huomattavasti, mutta luottokorttia voi vieläkin tarvita matkalla esimerkiksi autoa vuokratessa.

Ainoastaan 1 prosentti vastanneista oli rahoittanut lomamatkansa lainalla, mitä voidaan pitää hyvin positiivisena merkkinä suomalaisten taloudenhallinnasta. Vastanneista naisista alle 1 prosenttia oli rahoittanut ulkomaanmatkoja lainalla, kun taas miesten tulos oli lähempänä kahta prosenttia.

Kerää matkakassa kokoon näillä vinkeillä

Matkabudjetti on hyvä kyhätä kokoon jo ennen lomavalmistelujen tekemistä, jotta matkatunnelma ei latistu talousongelmien takia. Suunnittele aina niin lomamatkat kuin lomamatkojen rahoitus niin, että elämä jatkuu miellyttävänä vielä lomakauden päätyttyä.

Matkakassan kerryttämiseen on periaatteessa kaksi tapaa, joista paras on tietysti saada mahdollisimman paljon palkkaa ja muita tuloja. Jos tuloja ei ole määrättömästi, tarvitaan yksinkertaisesti menojen karsintaa.

  • Ohjaa rahat matkakassaan heti palkan tullessa – Näin sinun on pärjättävä loppusummalla kuun loppuun asti. Jos matkakassaan säästettyjen rahojen käyttäminen ennen matkaa houkuttelee, voi olla hyvä kerätä inspiraatiokuvia matkakohteesta ja muistella niitä heikolla hetkellä.
  • Muista luottokortin matkavakuutus ja lentopisteet – Jos keräät lentopisteitä ennen matkaa ja maksat lennot tai edes osan niistä pisteillä, venyy matkabudjetti kattamaan entistä useampia aktiviteetteja loman aikana. Kannattaa myös hyödyntää luottokorttien koroton maksuaika, jottei tule maksaneeksi korkokuluja turhaan.
  • Karsi kuluja suurista menoeristä – Säästä arjen menoissa säästövinkkiemme avulla. Voit esimerkiksi säästää ruoassa, liikkumisessa ja asumisessa, jotka yleensä muodostavat suurimman osan keskivertosuomalaisen kuluista.
  • Muuta ajattelutapaasi – Säästäminen saattaa epäonnistua monelta siksi, että se nähdään pakkopullana, eikä todellista muutosta ajatusten tasolla ole tapahtunut. Se, mitä ajattelee, heijastuu käyttäytymiseen myös ostosten tasolla. Siispä muutos kulutustottumuksiin vaatii monesti asennemuutoksen.

Jos matkaa varten säästäminen tuntuu vaikealta, kannattaa tarkastella omia prioriteetteja. Mitä arvostat ja miksi, mitä taas et? Millaiseksi haluat tulla kuluttajana, säästäjänä ja ihmisenä, ja mitkä ovat motiivit tähän käyttäytymisen muutokseen?

Elämä on tunnetun sanonnan mukaisesti täynnä valintoja, joita täytyy tehdä päivittäin esimerkiksi sen suhteen, kuinka paljon rahaa käyttää tämän päivän kulutukseen ja kuinka paljon säästää matkaan lähtöä varten. Kun kuvittelet valintatilanteessa itsesi palmun alle ensimmäistä kertaa pitkän korona-ajan jälkeen, on helpompi kieltäytyä noutokahvista ja uusista vaatteista.

Miten suomalaisten matkailutottumuksia tutkittiin?

Toteutimme vuonna 2019 matkailuun liittyvän kyselytutkimuksen tutkimusyhtiö YouGovin avulla. Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa. Kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat työelämässä olevat suomalaiset, ja tutkimus toteutettiin 1.5-2.5.2019 välisenä aikana. Otos painotettiin iän, sukupuolen ja maantieteellisen alueen mukaan vastaamaan suomalaista aikuisväestöä valtakunnallisesti. Kyselyyn ulkomaanmatkojen määrästä vastasi 1 000 henkilöä, joista 625 matkoja tehnyttä vastasi myös budjettia käsitteleviin kysymyksiin.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset