Marginaalikorko vai korkomarginaali?

| | Aihe: Lainat
marginaalikorko ja korkomarginaali


Onko pää pyörällä lainojen korkotermeistä? Tiesitkö esimerkiksi sen, että marginaalikorko ja korkomarginaali ovat eri asioita, ja että marginaalilla tarkoitetaan vain marginaalikorkoa? Pää voi helposti mennä sekaisin kaiken maailman korkotermeistä, jos niiden merkityksiä alkaa tarkemmin syynäätä. Tästä syystä päätimme selvittää, mitä marginaalikorko ja korkomarginaali tarkoittavat, ja mikä on niiden ero.

Marginaalikorko selitettynä

Marginaalikorko ja viitekorko muodostavat lainan koron. Tällöin marginaalikorko on se osa lainan korosta, jolla pankki tekee pääsääntöisesti voittoa. Korko määräytyy tilanteen ja lainanhakijan mukaan, sillä ennen lainan myöntämistä pankki tekee aina riskiarvion lainanhakijasta tämän luottotietojen ja aiemman maksuhistorian perusteella.

Marginaalikorolla pankki kattaa lainan myöntämisestä koituvan riskin. Nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi asiakasriski, sitä suurempi marginaalikorko. Tämä on hyvä syy myös pitää huolta omasta luottohistoriastaan ja välttää maksuhäiriömerkintöjä.

Marginaalikorkovertailu

Vertailimme vuoden 2023 alussa Suomessa toimivien suurimpien pankkien marginaalikorkoja ja todellisia vuosikorkoja 5 000 euron kulutusluotolle 48 kuukauden maksuajalla. Vertailussa olivat mukana Aktia, S-Pankki, Nordea, Danske Bank ja OP.

PankkilainaMarginaalikorkoTodellinen vuosikorko
Aktia Käyttölaina10,63 %13,64 %
S-Pankki Laina17,12 %24,16 %
Nordea Joustoluotto11,03 %17,27 %
Danske Bank Käyttölaina11,13 %17,38 %
OP Täsmäluotto10,08 %13,29 %

Marginaalikoroltaan vertailun matalakorkoisimmat lainat oli Aktialla ja OP:lla. Kallein marginaalikorko oli puolestaan S-Pankilla. Lainaa hakiessa ei kuitenkaan kannata tyytyä pelkkien korkojen vertailuun, sillä ne muodostavat vain yhden osan luoton kaikista kustannuksista. On hyvä huomata, että yllä verrattiin siis pelkkiä marginaalikorkoja, eikä esimerkiksi tavallisemmin käytettyä lainan nimellistä korkoa, jota kutsutaan yleensä pelkäksi koroksi.

Koron lisäksi lainoihin kuuluu myös muitakin kustannuksia, kuten esimerkiksi avausmaksu ja tilinhoitomaksut. Varsinaista korkoa tärkeämpää onkin tietää, mikä on lainan todellinen vuosikorko ja millaiset ovat sen kokonaiskustannukset.

Viitekorko lyhyesti

Lyhyesti viitekorko on julkisesti tunnistettu korko, jota käytetään lainan hinnoittelussa. Yleisesti käytettyjä viitekorkoja ovat esimerkiksi Euribor ja Prime. Viitekorko määräytyy rahamarkkinoiden laajempien suuntausten mukaan, kun taas marginaalikorko määräytyy jokaisen lainan ja hakijan kohdalla erikseen.

Jos kiinnostus heräsi korkoja kohtaa, voit vertailla niitä lisää ilmaisessa lainavertailussamme. Vertailussa saat selville koron lisäksi muun muassa lainan tilinhoitomaksun, perustamismaksun sekä todellisen vuosikoron. Voit myös tarkastella takaisinmaksuajan vaikutusta lainan kustannuksiin.

Korkomarginaali

Marginaalikorko ei ole sama asia kuin korkomarginaali, vaikka termit muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Korkomarginaali on pankin ottolainauksen ja antolainauksen välinen ero. Toisin sanoen se kertoo sen, paljonko pankki tekee voittoa ottolainauksen ja antolainauksen puitteissa. Tämän marginaalin avulla pankki siis pystyy kattamaan toimintakulunsa.

Ottolainaus on pankin omaa velkaa muille toimijoille. Pankki ei siis suoraan tienaa rahaa sen avulla. Suurin osa tavallisen pankin ottolainauksesta koostuu sen asiakkaiden tileille maksetuista korkotuloista. Näitä tileille talletettuja rahoja pankki voi myös lainata edelleen eteenpäin tehdäkseen enemmän voittoa.

Antolainaus käsittää pankin tarjoamat lainatuotteet muille toimijoille kuten kuluttajille ja yrityksille. Tämän tyyppisestä lainauksesta pankki saa tuloja, joilla se voi kattaa ottolainauksesta syntyneet menot.

Korkomarginaali ei kuitenkaan kerro suoraan, mikä on pankin kannattavuus tai kuinka paljon pankki tekee voittoa. Pankin kannattavuus nimittäin koostuu muistakin asioista ottolainauksen ja antolainauksen lisäksi, kuten erinäisistä tilinhoito- ja palvelumaksuista.

Esimerkki pankin korkomarginaalista
Pankki myönsi yhteensä 100 miljoonaa euroa lainaa vuoden aikana. Näistä lainoista se ansaitsi 5,5 miljoonaa euroa korkotuloja, ja maksoi 2,5 miljoonaa euroa talletustilien korkotuloja asiakkailleen. Pankin korkomarginaali lasketaan seuraavasti: (5.5 miljoonaa € – 2.5 miljoonaa €) / 100 miljoonaa € = 0.03 => 3 %.

Tarjoukset