Mitä tehdä, jos maksukorttisi pin-koodi on unohtunut?

|Pihla Pietiläinen

Tee näin, jos unohdat maksukorttisi pin-koodin

Iskikö muistikatkos kuin salama kirkkaalta taivaalta, vai etkö vain ole käyttänyt maksukorttiasi hetkeen ja jäädyt maksupäätteellä? Joskus voi käydä niin, että luottokorttisi tai pankkikorttisi pin-koodi unohtuu kokonaan. Ei huolta! Unohtunut pin-koodi ei tarkoita, että sinun tulisi välttämättä uusia maksukorttisi. Pin-koodi on mahdollista selvittää, ja pian maksaminen sujuukin taas ongelmitta.

Nykyään ihmisillä on pahimmillaan useita kymmeniä salasanoja ja numeroyhdistelmiä muistettavana. Pienikin ajatuskatko voi johtaa siihen, että maksukortin pin-koodi unohtuu täydellisesti. Tällöin korttimaksujen tekeminen muuttuu astetta hankalammaksi, ellei jopa mahdottomaksi.

Pin koodi unohtunut, voinko silti tehdä ostoksia?

Pankki- tai luottokortilla on mahdollista maksaa ilman pin-koodia, mutta käytännössä se ei onnistu kuin hyvin maltillisten summien kohdalla. Parhaimmassa tapauksessa voit käyttää lähimaksua pienten ostosten tekoon: alle 50 euroa maksavat ostokset on mahdollistaa maksaa maksukortin lähimaksua käyttäen näppäilemättä pin-koodia. Lähimaksun yhteydessä tehdään kuitenkin satunnaistarkastuksia, joiden osuessa kohdalle pyydetään näppäilemään pin-koodi maksun yhteydessä. Jos pin-koodisi ei ole muistunut mieleen tähän menneessä, et voi tehdä ostosta.

Kauppias voi myös harkintansa mukaan tarjota pin-koodin unohtaneille asiakkaille mahdollisuuden tehdä ostos ilman pin-koodin käyttöä. Tässä yhteydessä kauppiaan tulisi tarkistaa kuluttajan henkilöllisyys ja varmistaa, että kortti on varmasti oikealla omistajallaan. Tämän jälkeen ostoksen voi varmentaa allekirjoituksella. Koska pin-koodin ohittaminen aiheuttaa ylimääräistä riskiä kauppiaalle, ei pin-koodin ohitus ole kovin yleistä eikä aina edes välttämättä mahdollista. Kauppiaalla on myös oikeus kieltäytyä tarjoamasta muuta kuin pin-koodia varmenteena.

Maksukortin lukkiutuminen

Maksukortti lukkiutuu, jos pin-koodin näppäilee kolme kertaa väärin. Jos olet unohtanut pin-koodisi, älä näppäile väärää koodia maksupäätteellä yli kahta kertaa. Lukkiutuneella maksukortilla ei voi tehdä ostoksia, eikä kortti toimi enää muuallakaan.

Jos korttisi on lukittu, voit avata kortin lukituksen pankkiautomaatilla. Jotkin pankit kuitenkin vaativat konttorissa käyntiä ennen kuin kortin lukituksen poistaminen on mahdollista pankkiautomaatilla. Parhaiten löydät omaa korttiasi koskevat ehdot maksukorttisi tarjoajalta.

Vertaile pankkeja Etsitkö uutta pankkia?

Näin selvität korttisi pin-koodin

Jos pin-koodisi on joutunut täydelliseen unholaan, voit selvittää pankiltasi, mikä pin-koodisi oikein olikaan. Useimmat pankit tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden selvittää oma pin-koodi asiakaspalveluun soittamalla, verkkopankista, tai konttorista. Huomaa kuitenkin, että pin-koodin näyttäminen voi olla lisämaksullinen palvelu, joten jokaviikkoinen pin-koodin selvittely voi käydä kalliiksi.

Pin-koodia ei myöskään kannata kirjoittaa ylös mihinkään, sillä numeron turvallinen säilytys on sinun vastuullasi. Jos toinen henkilö saa korttisi pin-koodin haltuunsa esimerkiksi eteisen laatikosta, voi pankkisi katsoa, että olet omaa huolimattomuuttasi aiheuttanut mahdollisen kortin väärinkäytön.

Numerokoodien muistaminen helpottuu, kun teet itsellesi muistisäännön, jonka avulla muistat maksukorttisi pin-koodin. Jotkin pankit, kuten Nordea ja Bank Norwegian tarjoavat kuluttajalle myös mahdollisuuden valita itse pin-koodi, jolloin sen muistaminen on varmasti myös paljon helpompaa kuin pankin luoman satunnaisen numerosarjan kohdalla.
Älä luota satunnaisgeneraattoriin, vaan valitse juuri sinulle parhaat edut tarjoava kortti luottokorttivertailustamme.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.