Mitä tehdä, jos maksukortin pin-koodi on unohtunut?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
Tee näin, jos unohdat maksukorttisi pin-koodin

Nykyään ihmisillä on pahimmillaan useita kymmeniä salasanoja ja numeroyhdistelmiä muistettavana. Pienikin ajatuskatko voi johtaa siihen, että maksukortin pin-koodi unohtuu täydellisesti. Tällöin korttimaksujen tekeminen muuttuu astetta hankalammaksi, ellei jopa mahdottomaksi.

Unohtunut pin-koodi ei kuitenkaan tarkoita, että maksukortti tulisi välttämättä uusia. Pin-koodi on mahdollista selvittää, ja pian maksaminen sujuukin taas ongelmitta.

Pin koodi unohtunut, voinko silti tehdä ostoksia?

Pankki- tai luottokortilla on mahdollista maksaa ilman pin-koodia, mutta käytännössä se ei onnistu kuin hyvin maltillisten summien kohdalla. Parhaimmassa tapauksessa voit käyttää lähimaksua pienten ostosten tekoon: alle 50 euroa maksavat ostokset on mahdollistaa maksaa maksukortin lähimaksua käyttäen näppäilemättä pin-koodia. Lähimaksun yhteydessä tehdään kuitenkin satunnaistarkastuksia, joiden kohdalla pyydetään näppäilemään pin-koodi maksun yhteydessä. Jos pin-koodisi ei ole muistunut mieleen tähän menneessä, et voi tehdä ostosta.

Kauppias voi myös harkintansa mukaan tarjota pin-koodin unohtaneille asiakkaille mahdollisuuden tehdä ostos ilman pin-koodin käyttöä. Tässä yhteydessä kauppiaan tulisi tarkistaa kuluttajan henkilöllisyys ja varmistaa, että kortti on varmasti oikealla omistajallaan. Tämän jälkeen ostoksen voi varmentaa allekirjoituksella. Koska pin-koodin ohittaminen aiheuttaa ylimääräistä riskiä kauppiaalle, ei pin-koodin ohitus ole kovin yleistä eikä aina edes välttämättä mahdollista. Kauppiaalla on myös oikeus kieltäytyä tarjoamasta muuta kuin pin-koodia varmenteena.

Maksukortin lukkiutuminen

Maksukortti lukkiutuu, jos pin-koodin näppäilee kolme kertaa väärin. Jos olet unohtanut pin-koodisi, älä näppäile väärää koodia maksupäätteellä yli kahta kertaa. Lukkiutuneella maksukortilla ei voi tehdä ostoksia, eikä kortti toimi enää muuallakaan.

Jos korttisi on lukittu, voit avata kortin lukituksen pankkiautomaatilla. Jotkin pankit kuitenkin vaativat konttorissa käyntiä ennen kuin kortin lukituksen poistaminen on mahdollista pankkiautomaatilla. Parhaiten löydät omaa korttiasi koskevat ehdot maksukorttisi tarjoajalta.

Näin selvität korttisi pin-koodin

Jos pin-koodisi on joutunut täydelliseen unholaan, voit selvittää pankiltasi, mikä pin-koodi oikein olikaan. Useimmat pankit tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden selvittää pin-koodi asiakaspalveluun soittamalla, verkkopankista tai konttorista. Huomioithan että pankki voi kysyä sinulta tunnistetietoja kortista, esim. jos sinulla on useampia kortteja voi pankki tunnistaa kortin vain numerosarjan perusteella. Huomaa kuitenkin, että pin-koodin näyttäminen voi olla lisämaksullinen palvelu.

Pin-koodia ei myöskään kannata kirjoittaa ylös mihinkään, sillä numeron turvallinen säilytys on sinun vastuullasi. Jos toinen henkilö saa korttisi pin-koodin haltuunsa esimerkiksi eteisen laatikosta, voi pankkisi katsoa, että olet omaa huolimattomuuttasi aiheuttanut mahdollisen kortin väärinkäytön.

Numerokoodien muistaminen helpottuu, kun teet itsellesi muistisäännön, jonka avulla muistat maksukorttisi pin-koodin. Jotkin pankit, kuten Nordea ja Bank Norwegian tarjoavat kuluttajalle myös mahdollisuuden valita itse pin-koodi, jolloin sen muistaminen on varmasti myös paljon helpompaa kuin pankin luoman satunnaisen numerosarjan kohdalla.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset