Maksa ostoksesi selfiellä!

|Posted by | Luottokortit, Ostaminen, Uutiset
Tags: , , ,

uutisjuttu_vertaaensin

Selfiellä tunnistaudutaan tästä lähtien myös maksettaessa

Täyttyvätkö Instagramisi, Facebookisi ja Snapchattisi kuvavirrasta, joka koostuu pitkälti selfieistä? Enää tapaa ei tarvitse pyydellä anteeksi, sillä selfiet on nyt otettu hyötykäyttöön Fintech-trendin hengen mukaisesti.

Luottokorttiyhtiö MasterCard ottaa näet käyttöön Suomessa uuden tunnistautumisratkaisun, joka pohjautuu käyttäjän tunnistamiseen esimerkiksi kännykällä ostohetkellä otettuun valokuvaan.

Lue myös: Visa vai MasterCard? Kumpi on parempi?

Selfieitä ja sormenjälkiä PIN-koodin sijasta

Pian voit unohtaa PIN-koodit maksaessasi ostoksiasi MasterCardilla. Siinä missä PIN-koodit voivat hukkua tai unohtua, omat kasvot ja sormet ovat aina mukana ja tallessa. Identity Check Mobile -teknologian avulla kuluttajat voivat ottaa luottokortilla maksaessaan jatkossa selfie-kuvia tai käyttää sormenjälkeään tunnistautumiseen.

selfie_mastercard

Lähde: Mastercard 

Käytännössä uusi tunnistautuminen toimii sovelluksen avulla. Kuluttajan tulee ladata ensin Mastercardin puhelinsovellus kännykkäänsä ensin. Kun nettikaupassa koittaa maksamisen aika (kivat talvisaapikkaat ja joululahja isälle ovat siirtyneet virtuaaliseen ostoskoriin) valitaan maksuvälineeksi MasterCard ja avataan puhelimesta sovellus.

Lue myös: Danske BankiMobile Pay tulee verkkokauppamaksuihin 

Silmien räpäytys estää huijaukset

Ostohetkellä sovellus pyytää ostajaa tunnistautumaan. Tunnistautuminen tapahtuu joko ottamalla kännykällä selfien tai käyttämällä puhelimen sormenjälkitunnistinta. Selfiet ja kamerat kuuluvat jokaisen kännykän vakiovarusteisiin, mutta sormenjälkiä käytettäessä on hyvä varmistaa, että puhelin tukee sormenjälkitunnistautumista.  

Kuvaa ottaessa käyttäjän tulee nostaa puhelin silmiensä tasolle, katsoa suoraan kameraan – ja räpäyttää silmiään. Silmien räpäyttämisellä pyritään estämään se, että huijarit yrittäisivät kiertää järjestelmää näyttää kameralle aikaisemmin otettua valokuva uhrista.

Voit lukea lisää biometrisistä maksutavoista aikaisemmasta blogikirjoituksestamme!

Taustalla edelleen luottokortti

Tapahtuipa maksamisen varmentaminen sitten selfiellä tai perinteisemmällä PIN-koodilla tai tehtiinpä kauppaa sitten mobiilisovelluksessa tai kivijalkaliikkeessä, taustalla on kuitenkin useimmiten luottokortti. Tästä syystä uusia maksutapoja kehittelevätkin luottokorttiyhtiöt kuten MasterCard.

Luottokortti on maailman suosituimpia maksuvälineitä muun muassa siksi, että se käy ympäri maailmaa ja se tuo turvaa tuotteillesi esimerkiksi osto- ja tuoteturvan muodossa, minkä lisäksi moniin luottokortteihin kuuluu esimerkiksi matkavakuutuksia.

Jos sinulla ei vielä ole luottokorttia tai et ole hetkeen kilpailuttanut nykyistäsi, kannattaa tutustua kätevään luottokorttivertailuumme:

Vertaile luottokortteja

Turvallisuus puhututtaa

Uudella menetelmällä tavoitellaan helppoutta ja yksinkertaisuutta. Kuluttajien tietoturva on kuitenkin herättänyt jonkin verran keskustelua.

Identity Check Mobile on nimensä mukaisesti mobiiliratkaisu, mutta tästä huolimatta tunnistautuminen ei tapahdu pelkästään suljetusti puhelimessa. Sen sijaan Mastercardin järjestelmä siirtää käyttäjän kasvokuvan tietoja kännykästä omiin järjestelmiinsä. Tämän apajan pelätään houkuttelevan verkkorikollisia tietomurtautumaan järjestelmään, vaikka Mastercard on ilmoittanut, ettei puhelimesta yhtiön järjestelmiin siirtyneen koodin perusteella ole mahdollista palauttaa dataa takaisin kasvokuvamuotoon.

Maksoi millä tavalla tahansa, on aina hyvä olla varovainen. Turvaa siis maksukorttisi vinkeillämme äläkä anna voron viedä varojasi.

Seuraavaksi mitataan sydämen sykettä?

Palvelua on testattu Alankomaissa, Yhdysvalloissa sekä Kanadassa noin 500 käyttäjällä. Tulosten rohkaisemina Mastercard tuo palvelun Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa, Saksassa, Itävallassa, Tšekeissä, Belgiassa, Alankomaissa, Unkarissa sekä Isossa-Britanniassa vuoden 2017 aikana.

MasterCard on kunnostautunut innovoinnissa muutenkin uusien maksutapojen kehittelyssä. Se on ilmoittanut olevansa kiinnostunut kehittämään muitakin menetelmiä tunnistautumiseen liittyen. Esimerkiksi ääni tai sydämen syke voisivat toimia identiteetin varmistajina.

Lue myös, miten WeChat-sovelluksella maksetaan Kiinassa!

Lähteet:

Digitoday 1, Digitoday 2