Luottokortti ilman ennalta määrättyä luottorajaa

|Anleena Haustola

Luottokortti ilman ennalta määriteltyä luottorajaaLuottokortti ilman luottorajaa

Miltä kuulostaisi luottokortti, joissa luottoraja ei ole etukäteen määritelty vaan vaihtelee?

Joidenkin mielestä erittäin hyvältä, ja sen vuoksi markkinoilla on tarjolla luottokortteja, joiden luottoraja ei ole ennalta määritelty vaan vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, millainen asiakas olet. Niissä ei myöskään usein ole (ainakaan julkisuuteen kerrottu!) enimmäisluottorajaa.

Useimmiten kaikissa luottokorteissa on tietyt ominaisuudet: Niillä saa korotonta maksuaikaa jopa 45 päivää, ne turvaavat esimerkiksi verkko-ostoksiasi – ja niissä on yleensä luottoraja. Luottoraja tarkoittaa suurinta lainasummaa, jonka voit kortilla ottaa. Se vaihtelee yleensä kortin ja asiakkaan mukaan, mutta luottokorteissa on yleensä aina kerrottu haitari, jonka sisälle luottoraja tulee asettumaan, esimerkiksi 1 000 – 5 000 euroa. 

Kaikissa korteissa enimmäisluottorajaa ei kuitenkaan  ilmoiteta. Se johtuu siitä, ettei niissä ole virallisesti fiksattua enimmäisluottomäärää, vaan jokainen tapaus käsitellään erikseen. Tällaisia kortteja ovat esimerkiksi Amex eli American Express ja Aktia Platinum

Lue lisää: Tiesitkö, että Amex on oikeasti maksuaikakortti?

Mikä on luottorajaton luottokortti?

”Luottorajaton luottokortti” on hieman harhaanjohtava termi, sillä useimmiten tavallisten kuolevaisten luottokorteissa ei ole kysymys siitä, että luottoa voisi saada loputtomasti. Kysymys on siitä, ettei enimmäisluottorajaa ole etukäteen hakattu kiveen.

Lue myös, miten maksat luottokorttilaskusi fiksusti

Näissäkin korteissa on alimmaisluottoraja. Kaikille kortin saaneille myönnetään automaattisesti jonkin verran luottoa,  esimerkiksi 5 000 euroa, joka toimii siten myös alimmaisluottorajana. Siitä voidaan joustaa ylöspäin periaatteessa vaikka kuinka paljon asiakkaan tulojen, maksuhistorian sekä luotonantajan luotonantoperiaatteiden mukaisesti.

Tiedätkö miten luottokortin korko lasketaan?

Käytännössä siinä missä  luottokorttien luottoraja vaihtelee yleensä 5 000 eurosta 20 000 euroon, voi luottorajattomalla kortilla saada lainaa huomattavasti enemmän. Luottorajatonta luottokorttia käytetään esimerkiksi yksittäisten kalliiden hankintojen mahdollistamiseksi: Ostetaan esimerkiksi kauan haaveiltu vene tai auto. Toinen yleinen käyttötarkoitus on business-käyttö.

Näin luottokortti ilman enimmäisluottorajaa toimii:

  1. Luottoraja perustuu muun muassa maksuhistoriaasi, ja se voi olla aluksi hyvin pieni, esimerkiksi 2 000 euroa kuukaudessa. 
  2. Sitä mukaan kun luotonantaja pystyy luottamaan siihen, että asiakas maksaa laskunsa ajallaan, luottoraja alkaa nousta. 
  3. Mitä enemmän korttia käyttää ja mitä tunnollisemmin laskut maksaa pois, sitä korkeammaksi luottokortin luottoraja nousee.

Usein korteissa on myös neuvotteluvaraa. Jos esimerkiksi on alhaisempi luottoraja kuin yksittäinen kallis ostos vaatisi, voi usein neuvotella esimerkiksi väliaikaisesti korkeamman luottorajan.

  1. Asiakas haluaa maksaa luottokortilla esimerkiksi veneen mutta huomaa, ettei kortin luottoraja anna myöten. 
  2. Asiakas ottaa yhteyttä luotonantajaan. Asiakas kertoo haluavansa ostaa luotolla veneen, ja kertamaksu ylittää hänen luottokorttinsa luottorajan.
  3.  Luotonantaja arvioi muun muassa asiakkaan maksukykyä sekä maksuhistoriaa ja arvioi näiden perusteella, myöntääkö korkeamman luottorajan.

Missä luottokorteissa ei ole enimmäisluottorajaa?

Selvitimme puolestasi, missä Suomen markkinoilla tarjolla olevista luottokorteista ei ole määritelty enimmäisluottorajaa.

Luottokortit joissa ei ole määritelty enimmäisluottorajaa:
Aktia Visa Platinum
Aktia World Elite Mastercard
American Express Basic Card
American Express Green Card
American Express Gold Card
Danske MasterCard Credit/Debit
Danske MasterCard Platinum
Handelsbanken Platinum
Säästöpankki Visa Gold
POP Visa Credit
POP Visa Credit/Debit
POP Visa Gold

Millainen luottoraja on nykyisessä luottokortissasi? Millainen luottoraja olisi sinulle paras? Voit vertailla luottokortteja ilmaisessa vertailussamme nopeasti ja helposti:

Vertaile luottokortteja!