Luottokortin saamisen ehdot – pidä nämä 4 kunnossa!

|Mikko Murphy

Luottokortin saamisen ehdot

Eikö luottokortin saaminen onnistu? Tuleeko korttihakemus hylättynä takaisin? Monet kamppailevat luottokortin myöntämisen kanssa tilanteissa, joissa omat luottotiedot ja tulot vaikuttaisivat muuten näyttävän vihreää valoa kortin myöntämisen puolesta. Seuraavaksi kerromme kortin myöntämisen yleisimmät ehdot sekä muita syitä korttihakemuksen hylkäämiseen.

Jos haluat saada selville mitkä luottokortit sinun on mahdollista saada, suosittelen tutustumista Suomen kattavimpaan luottokorttivertailuun, jossa voit nähdä kaikkien luottokorttien ehdot sekä mahdolliset edut:

Vertaile luottokortteja

Luottokortin saamisen edellytykset

Luottokortin saamisen ehdot vaihtelevat jonkin verran kunkin luottokortintarjoajan mukaan, joten kannattaakin tiedustella asiaa erikseen kultakin korttia tarjoavalta luottokorttiyhtiöltä tai pankilta. On kuitenkin olemassa suhteellisen yleinen linja siitä, millaiset vähimmäisvaatimukset mahdollisen hakijan tulee täyttää. Käymme nämä minimivaatimukset seuraavaksi läpi yksitellen.

1. Täysi-ikäisyys

Ensinnäkin luottokortinhakijalta vaaditaan yleisesti täysi-ikäisyyttä, mikä tarkoittaa 18 vuoden ikää. Jos jollakin läheisellä, kuten perheenjäsenellä, on jo myönnetty luottokortti, voi yrittää hakea rinnakkaiskorttia, jonka voi saada myös alle 18-vuotias. Mahdollisista rinnakkaiskorteista on aina vastuussa alkuperäisen kortin omistaja, joten kannattaa harkita tarkoin, onko tällainen kortti tarpeellinen esimerkiksi omalle lapselle. Lisäksi pidä mielessä, että voit itse päättää rinnakkaiskortin luottorajan.

2. Säännölliset tulot tai päätoiminen opiskelu

Toiseksi useimmat luottokorttia myöntävät tahot vaativat kortin myöntämiseksi säännöllisiä tuloja. Töissä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla, sillä esimerkiksi myös eläketulot tai sijoitustulot ajavat saman asian, kunhan ne ovat säännöllisiä ja niiden määrä on kohtuullinen. Selkeä poikkeus tähän sääntöön ovat opiskelijat, joille voidaan myöntää kortti vaikka he eläisivät muuten vain opintotuen varassa. Tällöin opiskelijalta usein vaaditaan päätoimista opiskelua oppilaitoksessa, sekä ainakin 90 opintopisteen edestä opintosuorituksia.

Määräaikaiset työt eivät välttämättä myöskään ole esteenä luottokortin myöntämiselle, varsinkin jos on töissä sellaisella alalla, jossa määräaikaiset sopimukset ovat arkipäivää.

3. Luottotiedot kunnossa

Kolmanneksi luottokortin hakijalla täytyy yleisesti olla kunnossa olevat luottotiedot myönteisen korttipäätöksen saamiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että luottotietojen täytyisi olla täysin puhtaat tai täydelliset. Pankki tai rahoituslaitos nimittäin arvioi hakijan maksukykyä kokonaisvaltaisesti, eikä välttämättä kiinnitä aina huomiota, jos on esimerkiksi maksanut laskun pari kertaa myöhässä, tai tehnyt kerran tai kaksi tilinylityksen. Jopa mahdollinen maksuhäiriömerkintäkään ei aina ja kaikkialla estä kortin saamista, jos on sen jälkeen pistänyt oman taloutensa hyvään kuosiin. Toki maksuhäiriömerkintä yleensä vaikuttaa kortin myöntämistä huomattavasti, joten ei kannata laittaa odotuksia liian korkealle sen suhteen.

Halutessaan omat luottotietonsa voi tarkistaa esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy:stä.

4. Vakituinen asuminen Suomessa

Viimeisenä perusvaatimuksena Suomessa toimivilla luottokortintarjoajilla on usein vakituinen asuminen Suomessa, tai ainakin pysyvä osoite maassa. Jos kuitenkin asut ulkomailla, ei tämäkään välttämättä ole este kortin myöntämiselle, sillä voithan myös hakea korttia siinä maassa toimivalta taholta. Kyllä kekseliäs keinot keksii.

Muita syitä luottokorttihakemuksen hylkäämiseen

Jos täytät kaikki edellä mainitut luottokorttiehdot, eikä kortin myöntäminen kaikesta huolimatta onnistu, kannattaa pohtia mahdollisia muita syitä hakemuksen hylkäämiseen, ja yrittää korjata niitä.

Yksi yleisimmistä hakemuksen hylkäämisen perusteista on liian korkean luottorajan pyytäminen. Nimittäin silloin kun pankki tai rahoituslaitos tekee arvion maksukyvystäsi, he määrittelevät myös realistisen luottorajan kortillesi perustuen heidän ennustuksiinsa. Jos siis olet lähettänyt korttihakemuksen korkealla luottorajapyynnöllä, kannattaa yrittää hakemusta uudestaan alhaisemmalla luottorajalla. Lisäksi korttihakemuksessa voi usein myös valita, suostuuko ottamaan kortin haluttua matalammalla luottorajalla.

Netin keskustelupalstoilla valitetaan usein korttihakemuksen hylkäämisestä tapauksissa, jossa kaikki yleiset kortin myöntämisen ehdot näyttäisivät täyttyvän. Tällaiset tapaukset liittyvät usein luottokorttihakemuksen tekemiseen netissä, jolloin arvion kortinhakijasta tekee lähes poikkeuksetta jonkinlainen automatisoitu robotti tai algoritmi, joka voi tehdä pienistäkin asioista härkäsen. Tämän vuoksi kannattaa myös soittaa tai käydä paikan päällä pankissa kyselemässä kortin myöntämisestä, sillä usein pankkivirkailijat myöntävät kortin robotteja tai algoritmejä helpommin.

Vaikka määräaikainen työsuhde ei suoraan ole este luottokortin myöntämiselle, voi se hyvinkin olla yksi mahdollisista perusteista korttihakemuksen peruuntumiseen, varsinkin jos ylimääräisiä tulonlähteitä ei sen lisäksi ole. Määräaikaisuuden lisäksi myös työsuhteen pituus voi vaikuttaa korttipäätökseen, koska lyhyemmän työsuhteen jatkuminen vaikuttaa pankista epävarmemmalta kuin pidempiaikaisen.

Muista, että voit vertailla kaikkia Suomessa saatavilla olevia luottokortteja ilmaiseksi kattavassa luottokorttivertailussamme. Kokeile vertailua, löydä sinulle sopivin luottokortti ja säästä rahaa!

Siirry luottokorttivertailuun