Luottokortilla maksaminen – Perusteet luottokortin käytön aloittamiseen

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
luottokortilla maksaminen

Miten korttien luotto toimii käytännössä?

Luottokortti on maksuväline, joka mahdollistaa ostosten tekemisen luotolla. Ensimmäiset luottokortit otettiin käyttöön Yhdysvalloissa 1950-luvulla, ja nykyisin luottokortit ovat levinneet kaikkialle.

Luottokortti tarjoaa nimensä mukaisesti luottoa eli lainaa. Kun luottokortilla ostaa jotain, ei sitä vähennetäkään suoraan pankkitililtä, vaan luottokorttiostoksista saa erillisen laskun kerran kuussa. Luottokorttiostokset ovat siis kuin lyhyt laina, jonka voi halutessaan maksaa pois kerralla tai osissa. Kuten lainoissa, myös luottokorttilaskut alkavat kerryttää korkoa niiden korottomien maksuaikojen umpeutuessa, joten luottokorttilaskut kannattaa maksaa kerralla pois.

Luottokorttien lisäksi Suomesta löytyy maksuaikakortteja, jotka toimivat pitkälti luottokorttien tavoin. Näitä ovat esimerkiksi ikoniset Amex-kortit. Maksuaikakortit eivät tarjoa sinänsä luottoa, mutta lisäävät maksuaikaa isommille ostoksille luottokorttien tavoin. Tämän takia maksuaikakortteja kutsutaan arkikielessä usein luottokorteiksi.

Luottokortit tarjoavat taloudellista joustoa määriteltyyn luottorajaan asti, kun niitä käyttää vastuullisesti. Taloudellisen jouston lisäksi luottokorteista löytyy usein monenlaisia etuuksia, joiden ansiosta luottokortin omistaminen kannattaa. Korteista voi löytyä esimerkiksi matkavakuutus, hintaturva tai etupisteohjelma. Luottokorttien etuuksiin voit tutustua ilmaisessa luottokorttivertailussamme.

Vertaile luottokortteja ilmaiseksi

Miten luottokortilla maksaminen tapahtuu?

Luottokortilla maksaminen tapahtuu pitkälti samoin kuin pankkikortilla, eli näppäilemällä maksupäätteeseen oman PIN-koodin ja hyväksymällä maksun. Yhdistelmäkorteissa on hyvä muistaa, että jos haluaa maksaa kaupassa kortin luottopuolella, valitsee maksupäätteessä oikean puolen ennen maksamista. Luottopuoli maksupäätteessä kääntyy nimelle credit, ja pankkimaksu löytyy nimeltä debit.

Lähimaksu yhdistelmäkorteissa lähtee yleensä debit-puolelta, poikkeuksena Aktian yhdistelmäkortit. Lähimaksu toimii vain, jos maksukortissa on lähimaksu-ominaisuus. Kortista löytyvä lähimaksu-symboli kertoo, löytyykö siitä lähimaksu-ominaisuutta. Jos kortista tämä ominaisuus löytyy, voi alle 50 euron ostokset maksaa käyttämällä maksukorttia maksupäätteen lähimaksulukijan lähellä. PIN-koodia ei tarvita, ja maksaminen nopeutuu.

Luottokortilla maksaessa kannattaa aina olla huolellinen ja suojata PIN-koodi ulkopuolisten silmiltä. Jos kortti häviää tai se varastetaan, on tärkeää, että PIN-koodi ei ole ulkopuolisten tiedossa.

Luottokortilla maksaminen netissä

Nettishoppailu luottokortilla tapahtuu syöttämällä kortin tiedot nettikaupan maksulomakkeeseen. Tarvittaviin tietoihin kuuluvat kortinhaltijan nimi sekä kortin numero, turvakoodi ja voimassaoloaika. Tämän lisäksi tarvitaan kortinhaltijan osoite. Kannattaa kuitenkin huomioida, että omiin tietoihin ei ikinä tarvitse henkilöturvatunnusta tai syntymäpäivää – jos nämä tiedot paljastaa, voi identiteetin varastaa helpommin. Yksityisyyden kanssa kannattaa siis olla varovainen nettiostoksia tehdessä. Tämän takia myös ostosten tekemistä julkisilla koneilla on syytä välttää.

Usein pelkät luottokortin tiedot eivät kuitenkaan riitä maksun suorittamiseksi, vaan nettikauppa vaatii kaksivaiheista tunnistautumista. Kaksivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa yleisesti verkkopankkitunnuksilla kirjautumista, mutta nykyään maksu on usein mahdollista varmentaa myös mobiilissa. Tällöin kännykkään lähetetään tekstiviestinä PIN-koodi, jonka asiakas syöttää nettikaupan sivuille. Toisinaan varmistus voi tapahtua myös mobiilisovellusten kautta.

Maksukortin turvakoodi

Lisävarmistuksena nettiostoksen maksamisessa toimii maksukortin turvakoodi, eli CVC/CV2-koodi. Koodin nimitys (CVC/CV2) vaihtelee kortin myöntäjän mukaan. Kolminumeroisen turvakoodin löytää Visa ja Mastercard -korteista kääntöpuolen allekirjoitusnauhan vierestä. American Expressin ali Amexin nelinumeroinen turvakoodi on painettu yleensä kortin etupuolelle. Yhdistelmäkorteissa on debit-puolen maksuja varten erillinen turvakoodi debit-numeron perässä.

Turvakoodilla varmistetaan, että luottokortti on fyysisesti maksun suorittavan henkilön hallussa. CVC/CV2-koodia pyydetään samaan aikaan, kuin kortin muita tietoja.

Käteisnostot ja tilisiirrot luottopuolelta

Luottokortin käytössä kannattaa huomioida, että pankit veloittavat luottopuolen käteisnostosta yleensä kiinteän lisämaksun sekä tietyn prosenttiosuuden nostetusta summasta. Tietyillä pankeilla luotolta tehty käteisnosto alkaa lisäksi kasvaa korkoa heti nostohetkestä alkaen, joten viattomasta automaattikäytöstä voi nostosummaan suhteutettuna tulla yllättävän hinnakas tapaus. Käteisnostojen kanssa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta matkustaessa.

Käteisnoston tapaan myös rahansiirrosta luotolta käyttötilille veloitetaan pankista riippuen joko kiinteä lisämaksu tai lisämaksu ja prosenttiosuus siirretystä summasta. Poikkeuksena sääntöön löytyy Norwegian-luottokortti, joka ei veloita lisämaksua käteisnostoista ja rahansiirrosta – tilisiirrosta tosin peritään korkoa heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Tarjoukset