
Onko luoton irtisanominen mahdollista? Luoton irtisanominen voi onnistua erillisellä ilmoituksella, mutta luottotyypistä riippuen sen voi tehdä milloin vain tai 14 vuorokauden kuluessa sopimuksen laatimisesta tai sen saamisesta. Luottoa ei pidä kuitenkaan hakea kevyin perustein, koska luoton irtisanomisesta koituu aina kuluja. Luotot täytyy hakiessa aina vertailla huolellisesti.
Luoton irtisanominen voi myös tulla mieleen, jos maksukyky heikkenee tai henkilökohtainen talous järkkyy. Talouden hallintaan on olemassa käteviä sovelluksia, joiden avulla oman taloustilanteen saa näppärästi virtaviivaistettua.
Jatkuvan luoton irtisanominen
Jatkuvan luoton, kuten korttiluoton, voi irtisanoa milloin vain. Luoton irtisanomisaika voi olla korkeintaan kuukausi, eikä siitä saa periä maksua. Kuitenkin ennen sopimuksen irtisanomista perittävät säännölliset kulut on maksettava. Jos kuluja on maksettu ennakkoon, on irtisanomisen jälkeiselle ajalle kohdistuneet maksut palautettava. Toisin sanoen: jos on jo maksanut seuraavan kuun laskutuskulut, kyseinen maksu on palautettava.
Tulee myös muistaa, että luotonantaja voi irtisanoa jatkuvan luoton. Luotto ei kuitenkaan eräänny luottosopimuksen loppuessa, vaan luotto maksetaan takaisin sopimuksen ehdoilla ja maksusuunnitelman mukaisesti. Ilmoitus irtisanomisesta on toimitettava kirjallisesti tai sähköisesti.
Luottosopimuksessa on yleensä ehto, jonka avulla luotonantaja voi estää kuluttajan oikeuden käyttää jatkuvaa luottoa ja esimerkiksi sulkea luottokortin. Tässäkin tapauksessa käytetty luotto pitää maksaa sopimuksen mukaisesti, eikä velka eräänny kokonaisuudessaan.
Lue myös: Mitä tehdä, jos rahat ovat tiukilla?
Luottosopimuksen irtisanominen
Kuluttajaluottosopimuksen voi peruuttaa 14 vuorokauden kuluessa sopimuksen tekemisestä tai kun luottosopimus on saatu kirjallisesti tai sähköisesti. Peruuttamisesta on ilmoitettava luotonantajalle kirjallisesti tai esimerkiksi sähköpostilla. Irtisanomisen syytä ei tarvitse luotonantajalle kertoa.
Luotonantaja voi vaatia korvausta luoton irtisanomisesta, jos korvaus on ilmoitettu ennen sopimuksen tekoa ja se mainitaan ehdoissa. Korvauksen määrä on yleensä luoton korko siltä ajalta kun luotto on ollut henkilön käytettävissä. Luotonantaja voi myös kuluttajasuojalain 7 luvun 20 § mukaisesti periä viranomaisille tehdyistä maksuista korvausta.
Jos luotto otetaan etämyyntinä, luotonantajan oikeus korvaukseen riippuu luoton suuruudesta
- 200–75 000 euron suuruisessa luotossa luoton korko
- Alle 200 ja yli 75 000 euron luotoissa peritään todellinen vuosikorko (peruuttamisoikeuden käyttäminen voi tulla kalliiksi)
Lue myös: Korko: Euribor vai Prime
Rahat on toimitettava luotonantajan tilille viivytyksettä, viimeistään 30 vuorokauden kuluessa ilmoituksen lähettämisestä. Jos rahoja ei palauteta tänä aikana, alkuperäinen sopimus palaa voimaan.
Lähteet:
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Luotto
Luoton peruutusoikeus