Mistä laina kannattaa ottaa? – Vertaa ensin ja valitse luotettava laina

|Nita Joutsen

Joskus rahan tarve on niin äkillinen, ettei kaikkiin mahdollisiin luotonantajiin tunnu olevan aikaa tutustua. Kiire ja lainan hakeminen ei kuitenkaan koskaan ole hyvä yhdistelmä, sillä tavoitteena on kuitenkin löytää järkevä ja luotettava laina.

Älä valitse luotonantajaa ilman, että kunnolla tutustut yrityksen taustoihin ja lainaehtoihin. Kaikkien tahojen toiminta ei nimittäin ole eettistä ja voit joutua maksamaan siitä, ettet käytä muutamaa hetkeä luotonantajan taustan tarkistamiseen. Vertaa ensin lainoja ilmaisen vertailupalvelumme avulla, niin pääset alkuun hyvän lainatarjouksen etsinnässä.

Valitse luotettava laina vertailupalvelun avulla

Jos haluat säästää aikaa ja rahaa luotettavien lainantarjoajien arvioinnissa, voit siirtyä suoraan VertaaEnsin.fi lainavertailuun. Vertailusta näet kätevästi kerralla Suomessa lainaa myöntävien yhteistyökumppaniemme tarjoukset. Vertailussa teet ainoastaan yhden lainahakemuksen, jonka välitämme eri pankeille pian saat lainatarjoukset niiltä pankeilta, joiden lainanehdot täytät. Lainatarjousten katsominen ei sido lainan ottamiseen.

Jos kuitenkin käyt lainantarjoajia omatoimisesti läpi kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin seikkoihin. Luotettavalla rahoitusyhtiöllä tai pankilla on varaa ja resursseja panostaa verkkosivuston laatuun. Luotettavat sivustot ovat myös yleensä selkeitä ja niitä on vaivatonta käyttää.

Tarkistathan, että sivuilta löytyy kaikki tarvittavat perustiedot yrityksestä sekä yhteystiedot ja yrityksen sijainti. Myös asiakaspalveluun pitäisi olla helppo saada yhteys. Samalla kannattaa tarkistaa, että saatavilla tosiaan on myös suomenkielistä asiakaspalvelua.

Lainaa hakiessasi ja luotonantajan sivustolla vieraillessasi sinun kannattaa kiinnittää huomiota verkkosivuston kieliasuun. Onko sivusto suomenkielinen vai onko vain osa sivuista käännetty suomeksi? Onhan kieli hyvää suomen kieltä eikä tunnu vain hätäisesti käännetyltä?

Jos sivusto vaikuttaa sinusta edellä mainittujen seikkojen valossa luotettavalta, voit siirtyä tarkastelemaan lainatarjouksia. Aivan ensin kannattaa miettiä, onko tarjottu lainasumma järkevä – luotettavat ja asiallisesti toimivat lainanantajat eivät tarjoa kuluttajille liian suuria lainasummia.

Myös lainan korot ja kulut tulee ilmoittaa selkeästi, jotta lainan todelliset kustannukset ovat varmasti selvät. Tämän lisäksi voi olla hyvä etsiä netistä muiden käyttäjien kokemuksia yrityksestä sekä lukea arvosteluja yrityksen tarjoamista palveluista. 

Turvallisen lainan tunnusmerkit

Lainaa hakiessasi tarkista ainakin nämä viisi asiaa:

1. Tarkista toimiiko valitsemasi luotonantaja Finanssivalvonnan tai Suomen aluehallintoviranomaisen alaisena. Kaikkien Suomessa toimivien luottoa myöntävien yritysten nimittäin tulee toimia viranomaisten valvonnan alaisena. Tarkista mainitaanko luotonantajan kotisivuilla asiasta ja löytyykö yritys Finanssivalvonnan sivuilta. 

2. Tarkista onko yritys oikeasti luottoa myöntävä yritys vai pelkkä välittäjä, joka välittää lainahakemuksia pankeille ja muille luottoa myöntäville rahoituslaitoksille. Välikäsien kautta toimiminen ei ole hyvä idea.

3. Tarkista onko kyse suomalaisesta yrityksestä, jolla on toimintaa ja henkilökuntaa Suomessa vai onko kyse ulkomaalaisen yrityksen sivuliikkeestä. Kotimaiselta luotonantajalta voi ainakin yleisesti ottaen olettaa saavansa tarvittavaa palvelua ja myös apua ongelmatilanteissa.

4. Aina tarkista tarkkaan hakemasi lainatuote ja sen ehdot. Sinun on vähintään tiedettävä, kuinka paljon rahaa saat tilillesi, koska rahat saat, sekä kuinka paljon sinun täytyy maksaa lainaa takaisin. Luotettava luotonantaja antaa nämä tiedot mielellään.

luotettava laina ja laskin

Miten välttyä huijaukselta lainaa hakiessa?

Huijaussivustoille on yleisesti tavallista, että sivun tekstit ovat vain osittain suomenkielisiä ja niiltä on hankala löytää yritykseen liittyviä tietoja. Huijareilla ei ole tarvittavia resursseja, eikä välttämättä myöskään tarvetta laadukkaiden ja asiapitoisten sivujen tekemiseen. Lainanantaja ei myöskään ole Finanssivalvonnan tai Aluehallintoviraston alla. 

Huomioi myös, että jos lainatarjous vaikuttaa kyseenalaisen hyvältä ollakseen totta, sitä se myös yleensä on. Jos tarjottavat lainasummat ovat huomattavan suuria, kannattaa pohtia miten lainanantajalla olisi varaa tarjota tällaisia summia tavallisille kuluttajille. Epäluotettavat tahot pyrkivät usein myös piilottelemaan yksityiskohtaista tietoa lainan korosta ja todellisista kuluista. Liian edulliset lainat eivät koskaan ole kannattavaa liiketoimintaa, joten poikkeuksellisen matala korko kielii huijauksen mahdollisuudesta. 

Hälytyskellojen tulisi soida erityisesti silloin, jos lainantarjoaja pyytää lähettämään ennakkomaksuja. Älä lankea uskottavan kuuloisiin selityksiin siitä, miksi lainarahoja ei voida toimittaa ilman ennakkomaksua. Myöskään valokuvaa passista tai henkilökortista ei kannata lähettää. Huijaukset perusteena voi nimittäin olla myös henkilötietojen varastaminen tai niiden väärinkäyttäminen. Suomessa toimivien lainantarjoajien lainasopimukset voi normaalisti allekirjoittaa turvallisesti verkkopankkitunnuksilla.

Luotettava laina ulkomailta

Heikko taloustilanne voi ajaa monia suomalaisia hakemaan lainaa myös ulkomaisten lainasivujen kautta. Työttömyyden kasvun sekä pankkien luotonmyöntökriteerien kiristymisen myötä ovat yleistyneet myös lainahuijaukset.

Huijauksen kaavaan kuuluu usein se, että laina myönnetään mutta lainanhakija ei kuitenkaan saa rahojaan. Sen sijaan kuluttajaa saatetaan pyytää maksamaan ennakkomaksuja tai jonkinlaisia toimituskuluja. Näitä maksuja perustellaan käytettäväksi rahojen lähettämiseen tai jonkin täysin keksityn veron maksamiseen.

Jos lainaa on mahdollista saada Suomesta, ei välttämättä kannata ottaa riskiä hakemalla sitä ulkomaiselta tuntemattomalta pankilta. Kotimaisten lainanmyöntäjien kanssa myös mahdollisten ongelmatilanteiden ratkominen on vaivattomampaa. 

Suomeen myönnetään kuitenkin luotettavaa lainaa ainakin naapurimaistamme Ruotsista, Virosta ja Norjasta. Monet näiden maiden lainanmyöntäjät ovatkin erityisen suosittuja etenkin vakuudettomien kulutusluottojen myöntäjinä.


Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.