Lomaraha – Mikä se on ja mitä sillä kannattaisi tehdä?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Matkustaminen, Termit, Vinkit
Tags: ,

Lomaraha

Lomaraha on 1970-luvulla palkkajärjestelmään vakiintunut, myös lomaltapaluurahana tunnettu osa lomapalkkaa. Lomarahaa alettiin maksaa metalliliiton työntekijöille vuonna 1971, jotta työntekijät palaisivat lomiltaan takaisin työpaikalleen eivätkä lähtisi esimerkiksi Ruotsiin paremman palkan perässä. Tuolloin lomaraha maksettiin silloin, kun lomalta palattiin, mutta tästä käytännöstä on sittemmin luovuttu. Nykyään se maksetaan yleensä lomapalkan yhteydessä.

Lomarahan maksaminen ei perustu lakiin, vaan siitä on erikseen sovittu työehto- tai työsopimuksessa. Sitä kuitenkin pitää maksaa jokaiselle työntekijälle, jos se on käytäntönä työpaikalla. Joillain aloilla ja työpaikoilla on mahdollista vaihtaa lomaraha vapaapäiviksi.

Yli 14 työpäivää tai 35 tuntia kuukaudessa työskentelevillä lomaraha on yleensä 50 % lomarahapalkasta, joka maksetaan yleensä loma-ajan palkan yhteydessä. Nämä määritetään työehto- tai työsopimuksessa.

Lomakorvaus maksetaan käyttämättömistä lomista, ja on lakisääteinen.
Alle 14 työpäivää tai 35 tuntia kuukaudessa työskenteleville maksetaan lomakorvausta seuraavasti: alle vuoden työskennellyt 9 % tai yli vuoden 11,5 % ansaitusta palkasta.

Vuosilomalaissa lauantai on määritelty arkipäiväksi, ja se kuluttaa lomapäiviä, mikä on jäänne kuusipäiväisestä työviikosta. Tämä asia kannattaa muistaa vuosilomaa suunniteltaessa. Viisipäiväiseen 40-tuntiseen työviikkoon siirtyminen aloitettiin vuonna 1965 SAK:n ja STK:n työaikasopimuksella.

Mitä lomarahalla kannattaa tehdä?

Lomarahan käyttökohteita voivat olla lomareissun kustannukset, lainan tai luottokorttilaskun lyhentäminen, sijoittaminen tai säästäminen sen kuuluisan pahan päivän varalle. Joillain aloilla ja työpaikoilla lomaraha on mahdollista muuttaa vapaapäiviksi, joka voi joissain tilanteissa olla juuri sopiva ratkaisu. Yksittäistä parasta kohdetta ei voida määrittää, vaan se riippuu täysin henkilökohtaisesta tilanteesta.

Lomareissun kustannukset

Lomarahalla voi paikata vaikka lomareissun matkakulujen tekemää lovea säästötilille tai puskurirahastoon, tai maksaa pois luottokortilla maksetut lentoliput sekä hotellihuone. Luottokortilla voi saada myös matkavakuutuksen maksutta.

Lainan tai luottokorttivelan lyhentäminen

Jos lomareissun kustannuksiin ei tarvitse käyttää lomarahoja, sillä voi tehdä lainaan ylimääräisen lyhennyksen, jonka avulla voi säästää summasta ja ajankohdasta riippuen korkokuluissa jopa tuhansia euroja. Kaikista kannattavinta on tehdä ylimääräiset lyhennykset maksuaikataulun alkuvaiheessa.

Sijoittaminen

Raha säästötilillä on laiskaa, ja raha kannattaakin laittaa töihin. Kuitenkin kannattaa muistaa, että sijoittamisessa on aina riskinsä. Sijoittamalla tavoitellaan lisätuloja ja taloudellista riippumattomuutta, jolloin sijoituksista saatavat tulot kattavat kulut eikä silloin tarvitse enää tehdä töitä kulujen kattamiseksi.

Säästäminen

Rahaa kanattaa laittaa sivuun muun muassa asuntoa, eläkkeelle jäämistä tai yksinkertaisesti puskurirahastoa varten. Säästämisen aloittamisessa ja kehittämisessä kannattaa käyttää hyväksi olemassa olevia apuvälineitä, kuten laatimaamme Excel-budjettitaulukkoa tai hyödyllisiä taloudenhallintasovelluksia. Kaiken Tällä kertaa tarkastelussa lomaraha! ?️‍♀️

Mikä lomaraha on, mistä se muodostuu, kuinka se maksetaan ja mitä sillä kannattaisi tehdä? Ota selvää ?️?perustana on oman talouden budjetointi ja suunnittelu pitkällä aikavälillä. Kokeile myös säästölaskuriamme.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *