Miten suomalaiset rahoittavat lomamatkat?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Matkustaminen
Tags: , ,

Kesälomakausi on täällä ja matkustaminen puhututtaa kaduilla ja kuppiloissa. 60 % suomalaisista tekee vähintään yhden vapaa-ajan ulkomaanmatkan vuodessa. Suomalaisten matkabudjetit hajaantuvat tasaisesti aina 250 euron ja 3000 euron välillä. Aikaisemmin tiedotimme kuinka peräti kolmanneksella suomalaisista ei ole lainkaan säästöjä. Miten suomalaiset sitten rahoittavat vapaa-ajan ulkomaanmatkat?

Toteutimme aiheesta kyselytutkimuksen tutkimusyhtiö YouGovin avulla. Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa. Kohderyhmänä olivat yli 18 -vuotiaat työelämään kuuluvat suomalaiset ja tutkimus toteutettiin 1.5-2.5.2019 välisenä aikana. Otos painotettiin iän, sukupuolen, maantieteellisen alueen mukaan vastaamaan suomalaista aikuisväestöä valtakunnallisesti.

Suomalaiset rahoittavat lomamatkat säästöilläVaikkakin kolmasosa suomalaisista elää ilman puskurirahastoa, suomalaiset säästävät ilmeisesti juuri siihen pisteeseen saakka, että lentoliput ovat verkkosivun ostoskorissa tai jättävät matkustamatta. Kyselytutkimukseen vastanneista 79 prosenttia rahoitti vapaa-ajan ulkomaanmatkansa säästöillä. 81 prosenttia vastanneista naisista rahoitti ulkomaanmatkat sukanvarresta ja vastaavasti miehistä 76 prosenttia.

12 prosenttia vastanneista rahoitti lomamatkat luottokortilla, joko lyhentäen laskun heti tai myöhemmin. 10 prosenttia vastanneista naisista on rahoittanut lomamatkoja luottokortilla ja vastaavasti 13 prosenttia miehistä. Luottokortilla maksaminen usein yhdistetään matkustamiseen, sillä suomalaisia debit-kortteja ei ole hyväksytty vielä kovin pitkään ulkomailla. Maksuyhteydet ovat parantuneet lähivuosina huomattavasti, mutta luottokorttia voi vieläkin tarvita matkustaessa, kuten autoa vuokratessa.

Ainoastaan 1 prosentti vastanneista oli rahoittanut lomamatkansa lainalla. Vastanneista naisista 1 prosenttia oli rahoittanut ulkomaanmatkoja lainalla ja taas miesten tulos oli lähempänä kahta prosenttia. Säästöillä matkan rahoittaminen on aina ensimmäinen ja ehdottomasti paras vaihtoehto, mutta jos päädyt kuitenkin hakemaan lainaa unelmien lomamatkaa varten, muista vertailla huolellisesti erilaiset lainavaihtoehdot. Vertailemalla eri optiot, et maksa tyhjästä.

Kaikenlaisten rahareikien kannattavuus pohjaa omaan suunnitelmallisuuteen. Talous on kovin yksilöllinen asia, vaikkakin tietyt lainalaisuudet pätevät. Suunnittele niin lomamatkat kuin lomamatkojen rahoitus niin, että elämä jatkuu miellyttävänä vielä lomakauden päätyttyä.

Alla olevaan taulukkoon on kerätty vastauksien prosenttiosuudet.

Miten suomalaiset rahoittavat lomamatkansa?
RahoitustapaProsenttimäärä vastanneista
Säästöt79%
Luottokortti12%
Laina1%
Muulla tavalla6%
En osaa sanoa2%


Otto Laitinen

Otto Laitinen

Otto Laitinen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointivastaava. Otto on valmistunut Turun yliopistosta pääaineenaan mediatutkimus. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat fintech ja taloudellinen hyvinvointi. Otto kirjoittaa talousaiheista aktiivisesti eri julkaisualustoille, kuten Microsoft Network.