Näin käytät lentopisteet tehokkaasti (2018)

|Posted by Mikko Murphy | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Matkustaminen
Tags: lentopisteet, lentopistekortit

Lentopisteet

Pohditko miten lentopisteitä kerätään mahdollisimman tehokkaasti, vai mietitkö jo olemassa-olevan pistesaldon käyttämistä? Jos lennät usein samalla lentoyhtiöllä, kannattaa harkita jäsenkortin hankintaa, jotta voit ansaita lentopisteitä jokaisesta lennostasi. Näitä pisteitä voit sitten myöhemmin käyttää esimerkiksi palkintolentojen lunastamiseen.

Muista myös, että moni lentoyhtiö on myös kimpassa keskenään, joten kaikkia lentoja ei välttämättä tarvitse ostaa samalta yhtiöltä pisteiden keräämiseksi. Seuraavaksi kerromme miten lentopisteitä kerätään ja käytetään.

Aloita lentopisteiden keräily jo tänään hankkimalla lentopisteluottokortti. Ilmaisessa luottokorttivertailussamme voit vertailla lentopisteluottokortteja ja löytää sinulle sopivimman kortin:

Vertaile lentopisteluottokortteja! Löydä paras lentopistekortti!

Lentopisteiden kerääminen

Lentopisteiden kerääminen yleensä onnistuu ilmoittamalla lentoyhtiön jäsennumero lippujen varauksen yhteydessä. Lisäksi myös lentopäivänä kannattaa ottaa mukaan oma jäsenkorttinsa, koska sitä voidaan kysyä lähtöselvityksessä. Jos ei ole muistanut ilmoittaa jäsennumeroaan ennen lentoa, pisteet on usein myös mahdollista saada lennon jälkeenkin. Esimerkiksi Finnairilla pisteiden rekisteröiminen on mahdollista 6 kuukautta lennon jälkeen, mutta tämä vaatii kopion lentolipusta sekä tarkastuskortista.

Kaikista lennoista ei myöskään saa pisteitä saman verran, vaan yksittäisestä lennosta saatava pistemäärä riippuu monesta tekijästä. Ensinnäkin pisteet vaihtelevat yleensä joko kuljetun matkan pituuden tai kohteen sijainnin mukaan. Myös esimerkiksi halvemmista tarjouslennoista sekä lentoyhtiön kumppaneilla lennetyistä matkoista saa vähemmän pisteitä.

Lentojen oston ohella lentopisteitä saa kerättyä myös muun muassa auton vuokrauksesta, hotellissa yöpymisestä ja luottokortilla maksaessa. Helpoin tapa kerätä lentopisteitä onkin ehkä luottokortilla maksaminen, sillä silloin pisteet kerääntyvät huomaamattasi aina kun käytät korttia maksamiseen.

Lentopisteiden lisäksi on olemassa eräänlaisia tasopisteitä, joita tarpeeksi keräämällä voi nostaa oman jäsenkorttinsa tasoa ja saada seuraavalle tasolle päästessään enemmän etuja käyttöönsä. Tasopisteet eivät kuitenkaan ole sama asia kuin lentopisteet, ja siksi ne myös karttuvat eri tahtia lentopisteiden kanssa. Lisäksi näiden pisteiden kerääminen on usein paljon vaativampaa kuin lentopisteiden kohdalla, minkä vuoksi niihin ei kannatakaan kiinnittää huomiota jos lentää vain lomamatkoja.

Finnair lentopisteet

  • Matkatavarat sisältyvät useimpien palkintolentojen hintaan
  • Pisteitä voi myös käyttää Oneworld-kumppanien lentoihin, joskin lentopistehinta on tällöin korkeampi kuin Finnairin
  • Matkustusluokan korotus on mahdollista pisteillä
  • Rahaa ja pisteitä voi käyttää sekaisin lentojen lunastukseen
  • Pisteitä voi siirtää tililtä toiselle, veloitus on vähintään 10 euroa
  • Lentopisteitä voi vaihtaa tasopisteiksi

Finnairin lentopisteitä on kätevää kerätä luottokortilla. Alla vertailimme 4 luottokorttia, jolla on mahdollista kerätä pisteitä. Taulukosta näkyy montako pistettä voi kortilla ansaita jokaista kulutettua euroa kohden.

Finnairin lentopisteluottokorttien vertailu
LuottokorttiFinnair Plus -jäsentaso
BasicSilverGoldPlatinum
Finnair Plus Diners Club2 pistettä / €2 pistettä / €2,5 pistettä / €3 pistettä / €
Finnair Plus Mastercard1 piste / €1 piste / €1,5 pistettä / €2 pistettä / €
Finnair Plus Visa1 piste / €
Finnair Plus Visa GoldPiste / € + 10000 pistettä/vuosi*

*Toisesta vuodesta alkaen.

Lentopisteiden käyttö

Useimmat lentopistejärjestelmät perustuvat maantieteellisiin vyöhykkeisiin, eli palkintolentojen kalleus riippuu siitä, millä vyöhykkeellä kyseinen kohde on. Näin ollen kauempana oleva kohde on yleensä aina kalliimpi kuin lähempänä oleva. Toisaalta taas joidenkin kohteiden hinnat voivat olla suhteellisen kalliita pisteiden osalta, varsinkin jos vertaa saman matkan päässä olevaan toiseen kohteeseen. Tämän vuoksi kannattaa aina vertailla eri matkakohteita pisteiden osalta.

Palkintolentokohteiden vertailun lisäksi on syytä myös kiinnittää huomiota lentojen hintoihin ennen matkan varaamista pisteillä. Lentopisteiden kerääminen ei nimittäin ole kaikista nopeinta puuhaa, joten kerättyjä ei kannata haaskata suin päin sellaiseen lentoon johon löytyy muita halpoja tarjouslippuja. Vertaile siis aina myös lentolippujen hintoja ennen omien pisteiden käyttämistä.

On syytä pitää mielessä myös se, että palkintolentoja on varsin rajoitetusti saatavilla, ja paikkoja niiltä voi olla erityisen vaikeita saada suosittuina loma-aikakoina tai viikonloppuina. Tämän vuoksi kannattaa suunnitella ja varata mahdollinen lento riittävän ajoissa varsinkin jos pisteesi ovat pian vanhentumassa.

Toinen tärkeä huomio liittyy palkintolentojen hintaan. Pisteillä lunastetut lennot eivät nimittäin ole täysin ilmaisia, vaan lunastetusta lennosta täytyy aina maksaa lentokenttäkohtaiset verot sekä ylimääräiset maksut kuten polttoainekulut. Jos aikoo käyttää omia pisteitään lennon lunastamiseen kumppanilentoyhtiöltä, kannattaa tällöin vertailla myös kumppaneiden lentojen polttoainemaksuja, sillä ne voivat vaihdella suurestikin lentoyhtiöstä riippuen.

Pisteeni vanhentunvat pian, mitä nyt?
Lentolippu täytyy varata ennen pisteiden vanhentumista, mutta itse lento voi tapahtua pisteiden vanhentumisen jälkeenkin. Enimmillään lennon voi varata jopa vuoden vanhentumispäivämäärän jälkeen.

Voiko lentopisteitä ja rahaa käyttää sekaisin lennon lunastamiseen?
Lentopisteitä ja rahaa voi lentoyhtiöstä riippuen käyttää sekaisin lennon lunastukseen, joten palkintolentoon tarvittavan pistemäärän ei välttämättä tarvitse olla kasassa kokonaisuudessaan. Tämä on mahdollista myös Finnairilla.

Muita pisteiden käyttökohteita

Palkintolentojen ohella toinen hyödyllinen lentopisteiden käyttökohde on ehkäpä juuri matkustusluokan korotus. Tämä johtuu siitä, että korkeamman matkustusluokan lentolipun ostaminen rahalla on usein huomattavasti kalliimpaa kuin sen lunastaminen pisteillä. Ei siis kannata ikinä ostaa korkeamman luokan lippua, koska sen saa suhteellisesti halvemmalla pisteitä käyttämällä. Lisäksi matkustusluokan korotus on näennäisesti katsoen ilmaista siinä suhteessa, että siitä ei esimerkiksi tarvitse maksaa lentokenttäveroja tai polttoainekuluja

Pisteitä voi käyttää myös moneen muuhunkin tuotteeseen tai palveluun, kuten esimerkiksi hotelliöihin tai joidenkin tavaroiden ostoon, mutta nämä kustantavat yleensä paljon enemmän pisteitä verrattuna lentomatkoihin tai matkustusluokan korotukseen, joten niitä ei voi suositella pisteiden ensimmäiseksi käyttökohteeksi.

Vertaile lentopistekortteja!Löydä paras lentopistekortti!