Laskut maksamatta – Mitä siitä seuraa ja mitä tehdä?

|Niina Tuttavainen
laskut maksamatta

Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa syystä tai toisesta ei olekaan rahaa maksaa laskuja. Tilanteen voi hoitaa monella tapaa, tosin toiset tavoista ovat parempia kuin toiset. Missään nimessä asiaa ei kannata jättää hoitamatta, sillä laskujen maksamatta jättäminen eskaloituu varsin nopeasti isoksi ongelmaksi.

Lasku maksamatta – Mitä siitä seuraa?

Kun lasku jää maksamatta, eivät seuraukset ole heti katastrofaaliset eikä paniikkiin ole syytä. Tilanteeseen on kuitenkin syytä tarttua rivakasti, jotta tilanne ei pääse turhaan pahentumaan.

  • Jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, laskuttaja lähettää maksumuistutuksen noin kahden viikon sisällä alkuperäisen laskun eräpäivästä. Tässä vaiheessa homma on vielä helposti korjattavissa maksamalla maksumuistutus. Maksumuistutukseen on lisätty alkuperäisen laskutettavan summan lisäksi viivästyskorko.
  • Jos maksumuistutusta ei maksa, neljän viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä lähetetään perintäkirje, eli ensimmäinen maksuvaatimus. Tässä vaiheessa laskuttaja on voinut siirtää asian hoidon perintätoimistolle tai vastaavalle taholle.
  • Jos ensimmäiseen perintäkirjeeseen ei reagoida, lähetetään kuuden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä toinen perintäkirje. Tässäkään vaiheessa velalliselle ei vielä ole tullut maksuhäiriömerkintää, joten asian saa hoidettua pois päiväjärjestyksestä maksamalla laskun perintäkirjeessä mainittuine lisäkuluineen.
  • Jos toiseenkaan perintäkirjeeseen ei reagoida maksamalla laskua tai yrittämällä sopia parempaa maksuaikataulua velkojan kanssa, seuraa yleensä haaste käräjäoikeuteen. Haasteen saa yleensä noin kahden kuukauden kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä.
  • Käräjäoikeuden tuomiota seuraa yleensä maksuhäiriömerkintä, ellei oikeudessa todeta laskuttajan vaatimusten olleen aiheettomia. Jos velkoja ei makseta vapaaehtoisesti, siirtyy velka ulosottoon.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota erääntyneen laskun tyyppiin, sillä yli 60 päivää sitten erääntyneestä kulutus-, osamaksu-, tili- tai luottokorttiluotosta voidaan ilmoittaa kulutusluottohäiriömerkintä luottotietoihin heti ilman oikeuden päätöstä.

Mitä voi tehdä, kun laskut ovat maksamatta?

Kun kohtaa vaikeuksia laskujen maksussa, kannattaa ensinnäkin miettiä, onko kyse tilapäisestä ongelmasta, vai onko oma rahatilanne totaalisen sekaisin ja laskujen maksu vaikeaa toistuvasti.

Riippumatta siitä, onko kyvyttömyys maksaa laskuja tilapäistä vai toistuvaa, kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä laskuttajaan ja yrittää sopia uusi eräpäivä laskulle. Jos eräpäivän vaihtaminen ei onnistu, pitää yrittää ratkaista tilanne muilla tavoin.

Jos kyseessä on vain tilapäinen ongelma, ja oma talous on yleisesti ottaen hallinnassa, laskun maksua luottokortilla voi harkita. Luottokortilla maksamista voi kuitenkin suositella vain, jos tietää saavansa pian rahaa, ja voivansa maksaa luottokorttilaskun pois nopeasti.

Laskujen maksusta luottokortilla ei kuitenkaan missään nimessä kannata tehdä tapaa, koska pankki veloittaa provisiota jokaisesta luottokortilla maksetusta laskusta, ja siten laskusta päätyy aina maksamaan enemmän kuin itse laskun loppusumma.

Jos laskujen maksu tuottaa vaikeuksia toistuvasti, luottokortin käyttöä laskujen maksuun ei voi missään nimessä suositella suurempien talousvaikeuksien välttämiseksi. Vaikka se tylsältä kuulostaakin, ainoa järkevä ratkaisu pitkään jatkuneisiin maksuvaikeuksiin on oman taloustilanteen kriittinen tarkastelu ja ongelmakohtien löytäminen. Ovatko menot yksinkertaisesti liian suuret tuloihin verrattuna? Järkevin keino selvittää tilanne on alkaa pitää kirjaa tuloista ja menoista, ja pyrkiä löytämään säästökohteita.

Yhdistä lainat ja säästä lainakuluissa

Apua sosiaalisesta luotosta?

Joidenkin Suomen kuntien tarjoamasta sosiaalisesta luotosta voi olla apua pahimpien talousvaikeuksien selättämisessä, mutta siitäkään ei ole hyötyä loputtomiin, jos omaa rahatilannetta ei samalla pyri saamaan hallintaan.

Jos taloustilanne on jo päässyt todella pahaan jamaan, eikä valoa tunnelin päässä näy, yksi mahdollinen ratkaisu tilanteeseen voi olla velkajärjestelyyn hakeutuminen.

Laskut kannattaa aina pyrkiä maksamaan eräpäivään mennessä, eikä asioita kannata päästää luisumaan maksuhäiriömerkintään asti. Jos jättää laskut maksamatta vain muutamankin kympin edestä, voi siitä jo kehittyä varsinainen ongelmavyyhti, sillä maksuhäiriömerkintä voi estää luottokortin, vuokra-asunnon ja lainan saamisen. Maksuhäiriöisen henkilön on myös vaikeampi solmia osamaksusopimuksia ja saada puhelin- tai nettiliittymää.

VertaaEnsin.fi auttaa kuluttajaa monipuolisesti tarjoamalla puolueettoman ja laajan vertailun talous- ja rahoitustuotteille, sekä ajankohtaista taloustietoa. Vertailupalvelun avulla kuluttaja säästää aikaa ja rahaa esimerkiksi lainojen, sähkösopimusten, puhelinliittymien ja säästötilien löytämisessä.