
Laskujen eräpäiviin liittyvät kysymykset ovat eräs yleisimmistä kipukohdista henkilökohtaisen talouden hallinnassa. Tässä artikkelissa käymme läpi useimmin kysytyt kysymykset ja niiden ratkaisut:
- Laskun eräpäivä on jo huomenna, mutta tilillä ei ole tarpeeksi rahaa. Mitä teen?
- Huomasin että lasku jäi vahingossa maksamatta eräpäivänä – joudunko maksamaan viivästyskorkoa?
- Unohdin maksaa laskun ja sain muistutuskirjeen – menetänkö luottotietoni tämän takia?
- Laskuni on siirretty ulosottoon – mitä käytännön seuraamuksia sillä on?
Miten laskun eräpäivä määräytyy?
Laskun eräpäivä tarkoittaa viimeistä päivää, jolloin laskun voi maksaa. Kuluttajaviraston mukaan laskun maksamiseen on annettava kohtuullinen määrä aikaa, mikä tarkoittaa vähintään 14 päivää. Tämä ajanjakso varmistaa, että kuluttajalla on riittävästi aikaa tarkistaa laskun tiedot ja huomauttaa mahdollisista virheistä. Joissain tilanteissa eräpäivä voidaan kuitenkin asettaa myös aiemmaksi: esimerkiksi jos lasku pitäisi maksaa kaupantekohetkellä, mutta laskun maksaja sekä vastaanottaja sopivat erityisestä maksuehdosta.
Jos eräpäivästä ei ole etukäteen sovittu, velkojan täytyy erikseen vaatia saataviaan, minkä jälkeen velallisella on 30 päivää aikaa laskun maksamiseen. Vaatimus voi olla esimerkiksi lasku asiakkaalle tai suullinen ilmoitus. Viivästyskorko alkaa kertyä 30 päivää vaatimuksen jälkeen. Jos eräpäiväksi sattuu pyhäpäivä, kuten itsenäisyyspäivä tai jouluaatto, lasku erääntyy käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.
Voiko laskun eräpäivää siirtää?
Laskun eräpäivän siirtäminen voi olla mahdollista, mutta itsestään selvää se ei ole. Mikäli arvelet pystyväsi maksamaan laskun vasta eräpäivän jälkeen, ota velkojaan mahdollisimman pikaisesti yhteyttä.
Joidenkin yritysten osalta laskun eräpäivää on mahdollista siirtää esimerkiksi kerran vuodessa veloituksetta. Mikäli eräpäivän siirtäminen onnistuu, se voi siis olla myös maksullista.
Lasku on maksettava viimeistään eräpäivänä
Maksusuoritus täytyy tehdä viimeistään eräpäivänä. Rahan ei kuitenkaan tarvitse saapua velkojalle samana päivänä, sillä pankkien välisissä siirroissa menee yleensä muutama päivä.
Lainan lyhennyksissä maksun on kuitenkin yleensä oltava perillä pankissa viimeistään eräpäivänä. Sama sääntö pätee myös silloin, kun laskun maksajana on yritys.
Voiko laskun maksaa ennen eräpäivää?
Laskun maksamista ei tarvitse odottaa eräpäivään asti, vaan maksamattomat laskut voi useimmissa tapauksissa maksaa jo ennen eräpäivää. Tavaroita ostettaessa kannattaa kuitenkin huomioida, että mitä suuremmasta ostoksesta on kyse, sitä enemmän riskejä etukäteen maksaminen kuluttajalle tarkoittaa. Laskua ei siis välttämättä kannata maksaa ennen kuin tavara on valmiina luovutettavaksi ja sen kunto on mahdollista tarkastaa.
Mitä tapahtuu, jos laskun maksaa myöhässä?
Jos lasku jää maksamatta, seuraukset eivät heti ole katastrofaaliset. Tilanteeseen on kuitenkin syytä tarttua rivakasti ja erääntynyt lasku maksaa pian, jotta tilanne ei turhaan pahene. Laskun maksaminen myöhässä on aina parempi vaihtoehto kuin kokonaan maksamatta jättäminen.
Jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, laskuttaja lähettää maksumuistutuksen aikaisintaan kahden viikon sisällä alkuperäisen laskun eräpäivästä. Tässä vaiheessa homma on vielä helposti korjattavissa maksamalla maksumuistutus ja siihen liittyvät kulut. Maksumuistutukseen on lisätty alkuperäisen laskutettavan summan lisäksi viivästyskorko. Viivästyskorko on laissa määritelty hyvitys, johon laskuttajalla on oikeus, jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä. Jos laskun kuitenkin maksaa esimerkiksi pari päivää myöhässä eikä muistutusta ole tullut, ei viivästyskorkoa käytännössä tule maksettavaksi sen vähäisestä määrästä johtuen.
Jos maksumuistutusta ei maksa, neljän viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä lähetetään perintäkirje, eli ensimmäinen maksuvaatimus. Tässä vaiheessa laskuttaja on voinut siirtää asian hoidon perintätoimistolle tai vastaavalle taholle.
Jos ensimmäiseen perintäkirjeeseen ei reagoida, lähetetään kuuden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä toinen perintäkirje. Tässäkään vaiheessa velalliselle ei vielä ole tullut maksuhäiriömerkintää, joten asian saa hoidettua pois päiväjärjestyksestä maksamalla laskun kaikkine lisäkuluineen.
Jos toiseenkaan perintäkirjeeseen ei reagoida maksamalla laskua tai yrittämällä sopia parempaa maksuaikataulua velkojan kanssa, seuraa yleensä haaste käräjäoikeuteen. Haasteen saa noin kahden kuukauden kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Käräjäoikeuden tuomiota seuraa yleensä maksuhäiriömerkintä, ellei oikeudessa todeta laskuttajan vaatimusten olleen aiheettomia. Jos velkoja ei makseta vapaaehtoisesti, siirtyy velka ulosottoon.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota erääntyneen laskun tyyppiin, sillä yli 60 päivää aiemmin erääntyneestä kulutus-, osamaksu-, tili- tai luottokorttiluotosta voidaan ilmoittaa kulutusluottohäiriömerkintä luottotietoihin heti ilman oikeuden päätöstä.
Mitä tehdä, jos ei kykene maksamaan laskuja ajallaan?
Kun kohtaa vaikeuksia laskujen maksussa, kannattaa ensin miettiä, onko kyse tilapäisestä ongelmasta vai onko oma rahatilanne niin sekaisin, että laskujen maksu vaikeutuu toistuvasti.
Riippumatta siitä, onko kyvyttömyys maksaa laskuja tilapäistä vai toistuvaa, kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä laskuttajaan ja yrittää sopia uusi eräpäivä laskulle.
Jos kyseessä on vain tilapäinen ongelma ja oma talous on yleisesti ottaen hallinnassa, laskun maksua luottokortilla voi harkita. Luottokortilla maksamista voi kuitenkin suositella vain, jos tietää saavansa pian rahaa ja voivansa maksaa luottokorttilaskun pois nopeasti. Laskujen maksusta luottokortilla ei kuitenkaan missään nimessä kannata tehdä tapaa, sillä pankki veloittaa provisiota jokaisesta luottokortilla maksetusta laskusta. Pidemmän päälle ainoa oikea ratkaisu on sopeuttaa menot omaan tulotasoon.
Ainoa järkevä ratkaisu pitkään jatkuneisiin maksuvaikeuksiin on oman taloustilanteen kriittinen tarkastelu ja ongelmakohtien löytäminen. Ovatko menot yksinkertaisesti liian suuret tuloihin verrattuna? Järkevin keino selvittää tilanne on alkaa pitää kirjaa tuloista ja menoista sekä pyrkiä löytämään säästökohteita. Joidenkin Suomen kuntien tarjoamasta sosiaalisesta luotosta voi olla apua pahimpien talousvaikeuksien selättämisessä. Jos taloustilanne on jo päässyt todella huonoon jamaan, yksi mahdollinen ratkaisu tilanteeseen voi olla velkajärjestelyyn hakeutuminen.