Vinkit lapselle säästämiseen!

|Pauliina Laitinen

säästäminen lapselle

Usein vanhemmat tahtovat säästää lapsilleen edes pienen pesämunan aikuisuutta varten. Mutta mitä vaihtoehtoja lapselle säästämiseen on? Entä miten verotus täytyy ottaa huomioon, kun vanhempi säästää lapselle? Keräsimme kattavan tietopaketin, jonka avulla lapselle säästäminen sujuu leikiten!

Miksi lapselle kannattaa säästää?

Raha ei tunnetusti tuo onnea, joten joku saattaa kyseenalaistaa, miksi lapselle ylipäätään pitäisi säästää rahaa. Käytännössä pieni pesämuna aikuistuvalle lapselle ei kuitenkaan voi olla haitaksi, ja sillä voi esimerkiksi helpottaa opiskelijaelämän rahoittamista.

Säästämisessä tärkeintä on aina aloittaminen, olipa kyse sitten lapselle säästämisestä tai aikuisen puskurirahaston säästämisestä. Kaikki tuntevat sanonnan aika on rahaa, ja se pitää paikkaansa etenkin säästämisen yhteydessä. Mitä aiemmin säästämisen aloittaa, sitä kauemmin ehtii nauttia korkoa korolle -ilmiöstä. Lisäksi jos säästämisen aloittaa hyvissä ajoin, pienistäkin kuukausittaisista säästöistä ehtii syntyä järkevästi sijoitettuna mukavasti varallisuutta. Myös siis pienituloinen pystyy säästämään lapselleen pesämunan, kunhan vain aloittaa säästämisen ajoissa.

Miten lapselle voi säästää?

Lapselle voi säästää halutessaan perinteiselle säästötilille. Säästötilille säästämisen etu on, että rahat ovat varmasti turvassa. Huono puoli puolestaan on säästötilien huono korko, mikä inflaatioon yhdistettynä syö säästöjen arvoa ajan kuluessa.

Lapselle voi säästää myös sijoittamalla. Sijoittaa voi esimerkiksi osakkeisiin tai erilaisiin rahastoihin, mutta lapselle säästäessä järkevintä on valita sijoituskohteeksi mahdollisimman pienikuluinen rahasto, jotta sijoittamisen sivukulut eivät syö sijoituksen tuottoa kohtuuttomasti.

Sijoittamisen aloittaakseen ei tarvitse olla alan asiantuntija, mutta perusteet on hyvä ymmärtää. Ensinnäkään ei koskaan kannata sijoittaa kohteeseen, jonka toimintaa ei ymmärrä. Lisäksi sijoittaminen kannattaa hajauttaa sekä ajallisesti että sijoituskohteiden puolesta. Jotkut suosivat lisäksi vielä maantieteellistä hajauttamista. Tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä sijoittaminen tuottaa paremmin kuin lyhyellä aikavälillä, joten sijoittamisessa kärsivällisyys kannattaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sijoittamiseen sisältyy myös aina riski mahdollisuudesta menettää sijoitetut varat.

Lue: Jasmin Hamidin vinkit aloittelevalle sijoittajalle!

Päätyipä lapselle säästämään sijoittamisen tai säästötilin kautta, kannattaa tili/sijoitukset laittaa lapsen nimiin. Lapsen huoltajilla on hallintaoikeus lapsen varoihin siihen asti, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Jos lapsen nimissä olevan omaisuuden arvo ylittää 20 000 euroa, täytyy ottaa huomioon lapsen omaisuuden hoitamista koskevat säännöt. Lisätietoja säännöistä löytyy Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Entä verotus?

Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan yksi henkilö saa lahjoittaa rahaa toiselle korkeintaan 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. Kuukautta kohden tämä tekee hieman yli 138 euroa, eli raja on loppupeleissä varsin antelias. Raja koskee yhden ihmisen tekemää lahjoitusta, joten resurssien salliessa lapselle on mahdollista säästää paljon enemmänkin, sillä molemmat vanhemmat ja vaikkapa isovanhemmat voivat säästää lapselle maksimisumman verran rahaa verottomasti.

Voiko lapselle säästämisestä olla haittaa?

Suurin riski lapselle säästämisessä lienee, että lapsi tuhlaa rahat heti 18 vuotta täytettyään. Toisaalta tämä tuskin on kovin todennäköistä, jos lapsi on kasvanut perheessä, jossa lapselle säästetään rahaa pitkäjänteisesti ja opetetaan vastuullista rahankäyttöä.

Mistä ylimääräistä rahaa?

Joskus tilanne on se, että vanhemmat tahtoisivat säästää lapselle, mutta rahaa ei vain tahdo jäädä yli arjen pakollisten menojen jälkeen. Tähän ongelmaan saattavat auttaa esimerkiksi helpot säästövinkkimme opiskelijoille tai mukavat tavat tienata lisätuloja.

Lähde: Nordnet