Vieraskynä: Osaatko nämä lainatermit?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Termit, Vieraskynä
Tags: , ,

lainatermit

Tämän vieraskynän on kirjoittanut suomalainen joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu Fellow Finance, jonka kautta sekä yksityishenkilöt että yritykset voivat hakea lainaa.

Lainan hakuun on syytä valmistautua huolella. Kannattaa esimerkiksi pohtia omaa lainanmaksukykyään, ja selvittää paljonko luotosta on valmis kuukausittain maksamaan. Muista ennen kuin haet lainaa nopeasti netistä ja päätät allekirjoittaa lainasopimuksen, että olet tietoinen myös lainaamisen yleisistä termeistä.

Vertaile lainoja! Löydä markkinoiden matalin korko!

1. Luottokelpoisuus

Luottokelpoisuudella tarkoitetaan henkilön kyvykkyyttä maksaa velkansa takaisin. Arvioon vaikuttavat mm. henkilön ikä, asumismuoto, koulutustaso, vuositulot, työsuhteen muoto ja muut velat. Mitä parempi luottokelpoisuus lainanhakijalla on, sitä matalampaa korkoa häneltä pyydetään pienemmän takaisinmaksuriskin takia.

2. Lyhennysvapaa kuukausi

Lainanhakija voi halutessaan pitää kuukauden/kuukausia, jolloin hänen ei tarvitse lyhentää lainaansa. Kyseisiltä kuukausilta lainanhakija maksaa vain koron. Lyhennysvapaan jälkeen lainanhakija jatkaa lainansa lyhentämistä tavalliseen tapaan.

3. Palvelumaksut

Kaikki lainat sisältävät erilaisia palvelumaksuja. Vaikka eri lainantarjoajilla on yleensä omia termejä palvelumaksuilleen, palvelumaksut liittyvät tavallisesti jonkin kaltaiseen lainan avausmaksuun ja kuukausittaiseen lainatilin ylläpitomaksuun.

4. Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko sisältää nimelliskoron (lainasta perittävä korko) lisäksi myös lainan muut kustannukset eli käytännössä edellä mainitut palvelumaksut. Usein lainatarjousten vuosikorkoja tarkastellessa huomataan, että ensisilmäyksellä edullisin lainatarjous onkin itseasiassa yksi kalleimmista vaihtoehdoista, kun hintaan lisätään palvelumaksut. Näin ollen todellinen vuosikorko pitäisi aina toimia lainanhakijan mittarina mietittäessä lainan hintaa.

5. Pikavippi

Pikavipille ei ole virallista määritelmää, mutta yleensä pikavippi ymmärretään nopeana ja melko pienenä lainasummana, joka periaatteessa myönnetään kenelle tahansa ilman, että lainanantaja tarkkaan analysoi lainanhakijan takaisinmaksukykyä. Tämän seurauksena pikavippien todelliset vuosikorot nousevat helposti yli 200%, koska näin yhden lainanhakijan takaisinmaksulla pystytään korvaamaan lainanhakijoiden enemmistöstä syntyvät luottotappiot.

6. Joustoluotto

Joustoluotossa lainanhakijalla on käytössään lainanantajan tarjoama luottotili, josta voi aina tarpeen vaatiessa nostaa rahaa omalle tilillensä luottorajan sallimissa rajoissa. Luottorajaa kutsutaan myös limiitiksi. Myönnetty laina vapautuu aina uudelleen lainanhakijan käyttöön sitä mukaan kun sitä maksetaan takaisin. Lainanhakija maksaa myös korkoa vain siitä luotosta, jonka hän on nostanut luottotililtä omaan käyttöönsä.

7. Annuiteettilaina

Tasaerissä maksettava laina, jossa jokainen kuukausierä on samansuuruinen lainan takaisinmaksuajan loppuun asti. Nämä kuukausittaiset tasaerät muodostuvat lähtökohtaisesti lainan pääoman lyhennyksistä, korosta ja käsittelykuluista.

8. Vertaislaina

Vertaislaina on yksityishenkilöiden välistä lainaamista internetissä ilman yrityksiä. Esimerkiksi Aapeli autonkorjaaja on saanut ylimääräistä rahaa ja tilillä lepuuttamisen sijasta hän sopii lainaavansa sitä palomies Pekalle. Samalla yksityishenkilöt Pekka ja Aapeli sopivat lainaehdoista kuten lainasummasta, takaisinmaksuajasta ja lainan korosta keskenään ilman muita osapuolia. Esimerkkinä suomalaisesta vertaislainapalvelusta on Fellow Finance.

vertaile lainoja