Lainanhakuprosessi – miten se toimii?

|Posted by Niina Tuttavainen | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: laina, lainaa netistä, Lainanhakuprosessi
Lainanhaku

Millainen prosessi on lainan hakeminen?

Jos et ole aikaisemmin hakenut lainaa tai edellisestä lainanhausta on ehtinyt kulua jo tovi, voi lainanhakuprosessi tuntua vähän oudolta. Mitä kaikkea lainan haussa pitää ottaa huomioon? Millaisia papereita ja tositteita kannattaa varata esille?

Me kerromme, jotta lainan hakeminen sujuisi sinulta sutjakkaasti ja helposti!

Yleensä lainanhakuprosessi käy näin:

  • Vertaile ja valitse sinulle paras laina.
  • Ota esille palkkakuittisi viimeiseltä 3 kuukaudelta ja verkkopankkitunnuksesi lainan hakemista varten.
  • Hae lainaa netin kautta. Seuraa annettuja ohjeita.
  • Saat rahat viimeistään muutamassa pankkipäivässä.

Lainan haku lakimuutoksen jälkeen

1.9.2019 astui voimaan uusi laki, joka asetti kaikille vakuudettomille kulutusluotoille korkokaton. 1.9.2019 jälkeen myönnettyjen lainojen nimelliskorko ei saa ylittää 20 prosenttia. Myöskään vuosittaiset lisäkulut eivät saa ylittää 150 euroa. Pienemmissä lainasummissa lisäkulut eivät saa ylittää 0,01 prosenttia lainasummasta päivää kohden. Vakuudettomien lainojen hakeminen on lakimuutoksen myötä kuluttajalle turvallisempaa. Kokonaiskustannuksissa on kuitenkin yksilökohtaisia eroja rahoitustuotteiden välillä.

Laki ei koske takautuvasti ennen 1.9.2019 myönnettyjä lainoja, joten on tärkeä kilpailuttaa vanhat vakuudettomat kulutusluotot. Kilpailuta lainat varsinkin jos olet aikomuksissa nostaa vanhalta luottotililtä lisää lainaa.

Täyttämällä palvelumme kautta hakemuksen, kilpailutat suuren osan suomalaisista pankeista ja lainanantajista yhdellä kertaa, ja saat eri palveluntarjoajien lainatarjoukset sähköpostiisi. Lainahakemuksen täyttäminen ei sido sinua lainan ottamiseen.

Ennen kuin haet lainaa

Ennen kuin edes harkitset lainan hakemista, kannattaa miettiä kahdesti, että tarvitsetko todella lainaa. Mihin tarkoitukseen esimerkiksi olet lainaa hakemassa? Joihinkin asioihin on ihan hyvä ajatus hakea lainaa – tällaisia voivat olla esimerkiksi autot tai loma – mutta kaikki asiat eivät ole hyviä lainan kohteita.

Lue, mihin lainaa kannattaa hakea

Ja minkäkokoista lainaa havittelet? On tärkeää, ettet ylimitoita lainan tarvettasi, vaan otat lainaa juuri sen verran kuin tarvitset. Suunnittele myös takaisinmaksustrategiasi ennen lainan ottamista. Voit käyttää siinä apuna esimerkiksi Excel-budjettia.

Lainan hakeminen netistä

Useimmat meistä hoitavat raha-asioitaan nykyisin netin välityksellä. Se on helppoa, koska sen voi tehdä missä ja milloin vain sen sijaan, että alkaisi soitella pankkeihin tai jonotella konttoreissa. Jotkut rahoituslaitokset, kuten esimerkiksi Avida ja TF Bank, eivät edes tarjoa muita mahdollisuuksia kuin hakea lainaa netin kautta.

Jos haet lainaa netistä ja muualta kuin omasta kotipankistasi, johon ohjaat esimerkiksi palkkatulosi, valmistaudu todistamaan tulosi jollain tapaa. Yleisimpiä tapoja on palkkakuittien lähettäminen joko sähköisesti tai postitse. Kannattaa varata siis 3 kuukauden palkkakuitit käden ulottuville.

Toinen tapa todistaa tulonsa on käyttää esimerkiksi Instantoria. Se on sovellus, jonka avulla monet lainantarjoajat tarkistavat asiakkaan maksukyvyn suoraan tämän pankkitilin tiedoista. Sovellus tarkistaa muun muassa, millaiset tulot lainanhakijalla on, ja käyttääkö hakija rahaa esimerkiksi pelaamiseen.

Instantoria käyttävät esimerkiksi Brabank ja Bondora.

Valmistaudu myös todistamaan henkilöllisyytesi esimerkiksi pankkitunnuksilla. Useimmat palveluntarjoajat vaativat myös viimeisimmän veropäätöksen erittelyosan tai verotustodistuksen. Nopeutat lainan hakemista, jos sinulla on kyseinen tiedosto valmiina.

Kuinka nopeasti lainaa voi saada?

Se, kuinka nopeasti lainaa voi saada, riippuu tilanteesta. Jotkut lainantarjoajat lupaavat rahoja tilille jopa 15 minuutissa. Tällöin kaiken on kuitenkin mentävä putkeen. Useimmiten kannattaa varautua siihen, että rahojen tulemiseen tilille voi mennä muutama pankkipäivä.

Esimerkiksi Handelsbankenista voi hakea Tosikätevä-lainaa ja saada rahat tilille yhden pankkipäivän kuluessa, mikäli on ollut Handelsbankenin asiakkaana vähintään 6 kuukautta, ja palkka- tai eläketulot tulevat Handeslbankenin tilille.

Vertailemalla sinulle paras laina

Ehkä tärkein asia lainaa hakiessa on varmistua siitä, että kyseessä on sinulle sopivin laina. Erilaisia lainatarjouksia selatessa kannattaakin kohdistaa huomio nimenomaan kokonaiskustannuksiin sen sijaan, että antaa jonkin yksittäisen speksin, kuten esimerkiksi kuukausikoron, sumentaa ajatteluaan.

Löydät sinulle parhaiten sopivan lainan ilmaisessa ja puolueettomassa lainavertailussamme: