Lainojen tilinhoitomaksut vertailussa 2019

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: , ,

lainan tilinhoitomaksu

Moni kuluttaja ei välttämättä tiedä tai muista, että lainassa on muitakin kuluja kuin pelkkä korko. Yksi näistä kuluista on lainan tilinhoitomaksu tai laskutuspalkkio.

Lainavertailu Markkinoiden kattavin vertailu

Tilinhoitomaksu tai laskutuspalkkio peritään kuukausittain lainan lyhennyksen yhteydessä maksuna lainatilin ylläpidosta tai laskutuksesta. Kyseessä on yleensä kiinteä rahasumma, johon lainan määrä ei vaikuta. Tämä kuukausittain perittävä palvelumaksu on tärkeä huomioida lainaa hakiessa, sillä esimerkiksi matala nimelliskorko lainassa voi tarkoittaa korkeita palvelumaksuja kuluttajalle. Näihin palvelumaksuihin voidaan laskea myös sellaiset kulut kuten nostoprovisio tai lainan perustamiskustannus.

Lainan kokonaiskustannukset

Yksi tapa mitata lainan kokonaiskustannuksia on todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko kertoo lainan todellisen korkoprosentin kaikkine kuluineen. Todellinen vuosikorko toimii hyvin lainojen vertailussa, mutta joskus kuluttajan voi olla helpompi hahmottaa lainan kulut euromääräisenä summana prosenttiluvun sijaan. Tämän takia kuluttajan on tärkeää ymmärtää kaikki erilaiset kulut, mitä lainoihin voi kuulua.

Säännöllisenä kuukausittaisena kuluna tilinhoitomaksut ja palvelumaksut voivat muodostaa varsin suuren osan lainan kustannuksista. Tämä on vaarana etenkin tilanteissa, joissa lainasumma on pieni tai laina-aika pitkä. Esimerkiksi 12 euron kuukausittainen lainakulu on vuodessa 144 euron ja viidessä vuodessa 720 euron kustannus. Joskus tilinhoitomaksut voivat myös maksaa enemmän kuin lainan korkokulut yhteensä.

Esimerkki
Lainasumma: 1 000 €
Laina-aika: 1 vuosi
Vuosikorko: 5 %
Tilinhoitomaksu: 6 €

Lainan kokonaiskulut: 1 099,29 €

Lainan kulutKorkokulutTilinhoitokulut
Kulut (€)99,29 €27,29 €72,00 €
Osuus lainan kuluista (%)27,49 %72,51 %

Lainan tilinhoitomaksujen ja laskutuspalkkioiden vertailu

Olemme listanneet alla olevaan taulukkoon vertailussamme olevien lainantarjoajien kuukausittaisia tilinhoitomaksuja ja laskutuspalkkioita.

LainanantajaTilinhoitopalkkio
Aasa0 €
Ainalaina5 €
Aktia3,9 €
Avida Finans5 €
Balanzia5 €
Bank Norwegian5 €
Bigbank5 €
Bondora4 % lainasummasta
Cashbuddy9 €
Collector4 €
Credento6,99 €
Credit240 €
Credistar0 €
Easycredit0 €
Ekstraluotto0 €
Ellos0 €
Euro240 €
Eurolimiitti0 €
Euroloan0-15 €
Everyday0 €
Fellow Finance0,4-1% lainasummasta
Ferratum0 €
Fixura5,5 €
Fleksiluotto0 €
Halino0 €
Handelsbanken5 €
Komplett Bank5 €
Laina.fi0 €
Lainaaja3-5 €
Lainaamo0,4-1% lainasummasta
Monobank5 €
Nordax Bank5 €
Nordcredit0 €
Nordea4,5 €
OP5 €
Ostoraha0 €
Pop Pankki5 €
Rahapalvelu0 €
Saldo2,99-7,99 €
S-Pankki7 €
Suomen tililuotto0 €
Suomilimiitti0 €
Surimo Finance0 €
Vivus0 €
Ålandsbanken2,4 €

Taulukosta näkee, että tilinhoito- tai laskutuskulut vaihtelevat paljon.

Parhaimmassa tapauksessa lainan voi saada ilman minkäänlaisia kuukausikuluja. Tällöin on kuitenkin hyvä huomioida, että palvelumaksu voi olla sisällytetty nimelliseen korkoon, joka voi olla varsin korkea.

Lainavertailussamme pääset tutustumaan kaikkien lainantarjoajien muihin kuluihin:

Vertaa lainoja Avausmaksut mukana vertailussa

Suurin osa lainantarjoajista veloittaa kiinteän kuukausimaksun, mutta Bondora veloittaa prosenttiosuuden lainasummasta. Tällöin lainasta maksettava kuukausisumma pysyy samana suhteessa lainasummaan. Pienemmissä lainoissa tämä voi olla etu, sillä korkea ja kiinteä kuukausikulu voi muodostua lainan kalleimmaksi osaksi.

Lainoja vertaillessa ja valitessa on tärkeintä kiinnittää huomio lainan kokonaiskustannuksiin. Kuukausittaiset palvelumaksut tai nimelliset korot eivät kerro koko tarinaa. Kuluttajan on kuitenkin tärkeää tietää, mistä lainojen kulut muodostuvat kokonaisuudessaan.