Aiotko hakea lainaa ulkomailta? Lue tämä ensin!

|Posted by Mikko Murphy | Kaikki artikkelit, Lainat, Vinkit
Tags: laina, lainan hakeminen, lainanhaku, lainat
Lainaa ulkomailta

Etkö saa lainaa suomalaisilta pankeilta? Tuleeko lainahakemuksesi aina hylättynä takaisin? Älä huoli, sillä et ole yksin. Monet suomalaiset kamppailevat lainanhaun kanssa, ja päätyvät lopulta etsimään lainaa ulkomailta. Seuraavaksi kerromme, miten hakea lainaa ulkomailta ja mitä lainanhaussa kannattaa ottaa huomioon.

Suomessa toimii useita vakuudettomien kulutusluottojen kanssa toimivia ulkomaisia rahoituslaitoksia. Näiden tarjoamat lainatuotteet, sekä niiden todellinen vuosikorko voi olla hyvinkin houkutteleva vaihtoehto.

Kaikkien Suomessa toimivien ulkomaisten rahoitusyritysten tulee noudattaa maamme lakeja ja määräyksiä, sekä myös kuulua luotonantajarekisteriin. Luotettavalla lainapalvelulla on muutamia tunnusmerkkejä, jotka kannattaakin varmistaa ennen lainan suunnittelua. 

Luotettavan lainan tunnusmerkit

Lainasopimuksen ehdot ovat kaikkien nähtävissä. Samalla kannattaa myös varmistaa, että lainapalvelu tarjoaa suomenkielistä asiakaspalvelua. Jotta sivustolle kirjautuminen ja lainapalvelun kanssa asioiminen on turvallista, kirjautuminen vaatii verkkopankkitunnistautumisen – ja asiakkaan luottotiedot tarkistetaan

Tiesitkö, että Suomen lainsäädännössä on pysyvä korkokatto, jonka tarkoituksena on rajat ylihintaiset kulutusluotot pois markkinoilta? Lainantarjoajat eivät siis saa asettaa kulutusluoton nimelliskorkoa yli 20 prosenttiin.

Heinäkuussa 2020 astui voimaan myös tilapäinen lakimuutos, joka puolitti korkokaton 10 prosenttiin. Lakimuutos tuli voimaan COVID-19 pandemian vuoksi ja on näillä näkymin voimassa vuoden 2021 syyskuun loppuun. Tällä hetkellä kulutusluotot ovat siis maassamme huomattavan edullisia.

Ole varuillasi etsiessäsi lainaa ulkomailta

Etsitkö lainaa netistä ulkomailta? Suomalaiset voivat vapaasti hakea lainaa toisesta EU-maasta, mutta nettilainat vaativat hyvin usein joko asuinpaikan Suomessa tai Suomen kansalaisuuden. Verkosta löytyy kuitenkin myös huijareita, joten varmistu ensin lainantarjoajan luotettavuudesta.

VertaaEnsin.fi:n palvelun avulla löydät takuuvarmasti luotettavat lainantarjoajat.

Ei esimerkiksi kannata uskoa jokaiseen henkilörahoittajaan, joka lupaa myöntää lainaa arvokkaita henkilötietojasi vastaan. Älä myöskään luota lainantarjoajiin, jotka vaativat jonkinlaista ennakkomaksua lainan myöntämiseksi. Luotettavat lainanantajat nimittäin vähentävät kaikki omat lainakulunsa asiakkaan lainasummasta, jolloin asiakkaan ei tulisi maksaa mitään itse luotosta.

Älä myöskään luota lainantarjoajiin, jotka vaativat sinulta jonkinlaista ennakkomaksua lainan myöntämiseksi. Varsinkin jos kyseessä on jokin netistä löydetty henkilörahoittaja. Asia on nimittäin niin, luotettavat lainanantajat vähentävät kaikki omat lainakulunsa asiakkaan lainasummasta, jolloin asiakkaan ei pitäisi maksaa mitään itse luotosta.

Kannattaa huomioida, että liikkeellä on runsaasti eri nimillä esiintyviä vedätysyrityksiä, jotka saattavat vaikuttaa aidoilta ja luotettavilta vaikkeivat sitä todellakaan ole. Tutustu ensin huolella etenkin vain vähän aikaa toiminnassa olleisiin yrityksiin, ennenkuin haet lainaa ulkomailta.

Ulkomaisten lainantarjoajien sivuliikkeet Suomessa

Joillakin ulkomaisilla rahoituslaitoksilla on sivuliikkeet Suomessa. Jaottelimme nämä ulkomaisten rahoituslaitosten sivuliikkeet maittain.

Ruotsalaiset lainantarjoajat

Norjalaiset lainantarjoajat

Virolaiset lainantarjoajat

Tanskalaiset lainantarjoajat

Voinko saada lainaa ulkomailta ilman luottotietoja?

Lainaa helposti ulkomailta? Eipä niinkään, sillä lähtökohtaisesti ulkomaiset lainanmyöntäjät ovat liikkeellä samoin vaatimuksin kuin kotimaisetkin: Suomen tavoin voit pääsääntöisesti saada lainaa ulkomaisesta pankista vain, jos omat luottotiedot ovat kunnossa.

Tämän vuoksi on syytä ymmärtää yleiset lainaehdot sekä useimmin esiintyvät syyt lainahakemuksen hylkäämiseen. Perehdymme näihin seuraavaksi.

3 yleisintä lainan saamisen ehtoa

Yleisimmät lainan myöntämisen ehdot keskittyvät yleensä hakijan tuloihin, ikään sekä maassa asumiseen. Aloitetaan siis tuloista: pankit vaativat usein lainanhakijalta säännöllisiä tuloja. Ne eivät aina kuitenkaan määrittele tiettyä tulorajaa luoton myöntämiselle, vaan kiinnittävät enemmänkin huomiota lainan kokoon suhteessa tuloihin. Nyrkkisääntönä lainan maksu saisi maksimissaan viedä 30 – 40 % kuukausittaista bruttotuloista.

Toiseksi, kaikilla pankeilla ja rahoituslaitoksilla on jonkinlaiset ikärajat lainojen myöntämiselle. Lainan alaikäraja on lähes aina vähintään 18 vuotta, niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja korkeimmat mahdolliset alaikärajat liikkuvat 25 vuoden paikkeilla. Lainojen yläikärajat vaihtelevat puolestaan 65 vuodesta 75 vuoteen.

Kolmanneksi, Suomessa toimivat pankit tai rahoituslaitokset yleisesti vaativat vakituista asumista maassa lainan myöntämiseksi. Luotonhakijan täytyy yleensä asua maassa vähintään 36 kuukautta ja omistaa suomalainen pankkitili, jotta tämä ehto täyttyy. Toisaalta, joissakin tilanteissa pelkkä Suomen kansalaisuuskin voi riittää. Jos siis olet hiljattain muuttanut Suomesta ulkomaille etkä saa sieltä haettuna lainaa, voi tämä olla ongelman syynä.

Yleisimmät syyt lainahakemuksen hylkäämiseen

  1. Liian suuren lainan hakeminen
  2. Pienet tai epäsäännölliset tulot
  3. Maksuhäiriömerkintä
  4. Lainantarjoajan omat tiedot (aikaisempi maksuhistoria)

Näin parannat mahdollisuuksiasi lainan saantiin

Jos vakuudettoman lainan saaminen on hankalaa, tai vaikuttaa epätodennäköiseltä, voit kokeilla myös vakuudellisen lainan hakemista. Pankki saattaa myöntää vakuudellista lainaa helpommin, koska se on sille vähemmän riskiä kantava vaihtoehto.

Vakuutena voi toimia esimerkiksi auto tai asunto, ja lainantakaajana voi toimia myös henkilö. Kannattaakin tiedustella mahdollista vakuudellista lainaa omasta pankista, joka voi olla halukkaampi lainan myöntäjä kuin esimerkiksi joku toinen entisestään tuntematon lainantarjoaja.

Kaikilta ei välttämättä löydy vakuuksia tai takaajia vakuudellisen lainan hakemiseksi. Jos yrität saada järjestelylainaa useamman lainan yhdistämistä varten, voit myös koittaa hakea Takuusäätiön lainantakausta.

Takuusäätiö auttaa ihmisiä, joilla on vaikeuksia selvitä veloistaan, tai joilla on jo valmiiksi maksuhäiriömerkintä vaikeuttamassa lainansaantia. Lainantakauksen voi saada jopa sellaisessa tilanteessa, jossa omat velkasi olisivat perinnässä tai ulosotossa.

Kolmantena vaihtoehtona on yrittää hakea lainaa puolison kautta tai puolison kanssa rinnakkaishakijana. Lainan hakeminen rinnakkaishakijana voi olla helpompaa siitä syystä, että pankilla on korkeampi todennäköisyys saada lainaamansa rahat takaisin, koska lainasta vastaa kaksi ihmistä yhden sijaan.

Rinnakkaishakijan lainaehdot ovat yleensä samat kuin päähakijallakin, eli täytyy olla esimerkiksi ikä, tulot ja Suomessa asuminen kunnossa. Usein rinnakkaishakijan toimii oma puoliso tai perheenjäsen, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi hyvä kaverikin voisi toimia hakijana. Kannattaakin varmistaa pankilta rinnakkaishakijan vaatimukset.

Lainaa eri valuutassa kuin eurossa

Joskus eteen voi tulla tilanne, jossa laina on jossakin toisessa valuutassa euron sijaan. Tällaisen lainan ottamista kannattaa harkita vieläkin tarkemmin, sillä lainariskin lisäksi tulee ottaneeksi myös riskin valuuttakurssien heilahtelusta lainan aikana. Tällaiset heilahdukset tekevät lainasta pahimmassa tapauksessa alkuperäistä kalliimman eikä lainasummaa enää olekaan mahdollista maksaa takaisin. Toki valuuttakurssin heilahtelua voi tapahtua myös toiseen suuntaan, jolloin lainasta tulee edullisempi.

Suomalaiset nettilainat ovat kilpailukykyisiä moniin muihin maihin verrattuna, ja täällä on totuttu myös vahvaan kuluttajaa suojaavaan lainsäädäntöön, joten ilman hyvää syytä lainaa ei välttämättä kannata ulkomailta hakea.