Voiko työtön saada lainaa?

|Juuso Korhonen
lainaa työttömälle

Työttömälle lainaa?

Yleensä lainaa saadakseen tarvitsee vakituisen työn, sillä tämä tarkoittaa lainanmyöntäjien näkökulmasta sitä, että laina tullaan todennäköisemmin maksamaan takaisin. Joissakin tapauksissa myös esimerkiksi eläke katsotaan säännölliseksi tuloksi, jolloin lainaa voidaan myöntää työelämän ulkopuolella olevalle henkilölle.

Vakuudet pelastavat monet lainanhakijat, sillä niiden avulla lainan saaminen helpottuu myös ilman säännöllisiä tuloja. Mutta mitä tehdä, jos ei ole tarjota pankille vakuuksia? ”Säännölliset tulot” tarkoittavat usein jatkuvaa työsuhdetta. Joskus saattaa kuitenkin olla mahdollista keskustella tapauskohtaisesti esimerkiksi tiettyjen tukien kohdalla, voidaanko ne lukea säännölliseksi tuloksi.

Tarkista täältä, voitko saada lainaa

Miten työtön voi saada lainaa?

Lainaa voi tarvita esimerkiksi autoon tai lomamatkaan. Tällaiseen tarkoitukseen tarjotaan usein esimerkiksi pankeista ja pikavippifirmoista erikokoisia kulutusluottoja. Edullista lainaa hakiessa on muistettava tietyt perusasiat, kuten lainojen kokonaiskustannusten vertailu ja oman maksukyvyn arviointi.

Monet pankit eivät lähtökohtaisesti anna lainaa lainkaan, jos hakija on työtön. Esimerkiksi Osuuspankki eli OP vaatii säännölliset palkka- tai eläketulot kulutusluottoonsa. Samoin Nordean Joustoluotossa säännölliset tulot vaaditaan joko palkan tai eläkkeen muodossa. Ilman palkkatuloja lainan saaminen saattaa onnistua, jos hakemuksen tekee yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Tällöin myös rinnakkaishakijan tulot otetaan huomioon, ja molemmat hakijat ovat yhtä lailla vastuussa lainan takaisinmaksusta.

Luottokortilla työtönkin voi saada lainaa

Luottokortti on monelle tapa rahoittaa pienempiä ja joskus vähän isompiakin ostoksia. Käytännössä luottokortin saadakseen on usein oltava säännölliset tulot. Siksi kannattaakin yrittää ennakoida elämäänsä sen verran, että hankkii luottokortin ennen kuin akuutein tarve ennättää iskeä.

Joissakin korteissa vuosimaksuja ei ole lainkaan ensimmäisen vuoden jälkeenkään. Esimerkiksi Norwegian-kortti on tällainen. Jos olet S-ryhmän asiakasomistaja, sinulta ei veloiteta vuosimaksuja S-Pankin S-Etukortti Visasta. Vuosimaksuttoman kortin korko voi kuitenkin olla verrattain korkea, joten luottokortteja kannattaa vertailla muidenkin kustannusten perusteella.

Opiskelijalle luottokortti helposti

Luottokorttien kohdalla säännölliset tulot ovat siis useimmiten edellytys kortin saamiseksi. On kuitenkin poikkeuksia, kuten esimerkiksi opiskelijan status. Opiskelijan voi olla helpompi saada luottokortti kuin työssäkäyvän, sillä heiltä ei vaadita useinkaan säännöllisiä tuloja. Harkitse siis luottokortin hankkimista opiskeluaikana.

Kannattaa pitää silmät auki myös erilaisten tarjousten osalta. Esimerkiksi opiskelija ilman työsuhdetta tai opintopisteitä voi saada luottokortin ilmaiseksi osana pankin peruspalvelupakettia. Monella pankilla on voimassa nuorille ja opiskelijoille suunnattuja alennuksia, jolloin peruspalveluista ja yhdestä luottokortista ei tarvitse maksaa lainkaan kuukausimaksua ennen 26-30 ikävuotta.

Vertaile luottokortteja ja löydä sinulle paras ilmaisessa luottokorttivertailussamme:

Siirry luottokorttivertailuun

Lähteet:

S-Pankki

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.