Moottoripyörän rahoitus – Osamaksu, laina vai luottokortti?

| | Aihe: Lainat
moottoripyörälaina

Moottoripyörän hankinta on monen suomalaisen unelma: Kiitää kovaa vauhtia pitkin kesäistä moottoritietä, pysähtyen aina silloin, kun mieli tekee. Käteisvaroja ei monesti ole valmiina elämän suurempia hankintoja varten. Pitkää säästökuuria ei silti välttämättä tarvita, vaan asia ratkeaa hakemalla lainaa moottoripyörään.

Millaisia vaihtoehtoja moottoripyörän hankintaan tavalliselle kuluttajalle on tällä hetkellä tarjolla? Tässä artikkelissa esittelemme muutaman vaihtoehdon.

Vertaile lainoja moottoripyörää varten

Miten rahoittaa moottoripyörän hankinta?

Usein moottoripyörä rahoitetaan samalla tavalla kuin auto, eli otetaan itsenäisesti kulutusluotto, pankkilaina tai osamaksulaina siitä samaisesta liikkeestä, josta pyöräkin hankitaan. Ei kuitenkaan ole helppo sanoa, mikä näistä olisi yleisesti ottaen paras vaihtoehto moottoripyörän rahoittamiseen. Jollekulle voidaan esimerkiksi tehdä hyvä henkilökohtainen lainatarjous kulutusluotosta, mutta toisen asiakkaan kohdalla samansuuruisen moottoripyörälainan korko onkin korkeampi.

Tärkein periaate moottoripyörärahoituksia vertailtaessa onkin, että eri lainavaihtoehtojen tulee olla vertailukelpoisia. Kun haet mitä tahansa rahoitusta, esimerkiksi lainaa autoon tai moottoripyörään, selvitä aina lainan todellinen vuosikorko sekä lopullinen takaisinmaksusumma, sillä nämä ovat suoraan verrannollisia lainatyypistä riippumatta.

Kilpailuta lainojen korot maksutta

Moottoripyörä osamaksulla

Osamaksurahoitus on suosittua, koska sitä pidetään joustavana tapana rahoittaa erilaiset ajoneuvohankinnat. Sillä on kuitenkin myös kalliin lainan maine, joka juontaa juurensa esimerkiksi siihen, että kaupassa saatetaan tarjota diiliä, jossa viimeinen erä (ns. jäännöserä) on suhteettoman suuri.

Osamaksun ottaminen liikkeestä kauppojen yhteydessä saattaa tuntua helpolta ratkaisulta, mutta helppouden takana saattaa piillä kalliimpia kustannuksia, kuin esimerkiksi pankista hankittavassa rahoituksessa.

Osamaksun kohdalla saattaa olla, ettei ylimääräisten lyhennysten tekeminen lyhennä laina-aikaa automaattisesti, koska lyhennystä ei kohdisteta lainapääomaan. Sinun täytyy erikseen sopia, että haluat lyhennyksen kohdistuvan lainapääomaan.

Moottoripyörän rahoitus kulutusluotolla

Tavallisissa kulutusluotoissa tätä ongelmaa ei ole, vaan lyhennykset kohdistuvat automaattisesti lainapääomaan. Tällöin nopeampi lainan maksaminen takaisin todella myös hyödyttää kuluttajaa. Kulutusluotot ovat vakuudettomia lainoja, joita tarjoavat erilaiset pankit ja rahoituslaitokset.

Kulutusluottoja on tärkeää vertailla ennen lainan hakemista. Kulutusluottoja tarjoavat useat eri rahoituslaitokset ja niiden kustannukset, lainasummat, sekä ehdot vaihtelevat. Moottoripyörän lisäksi joustavalla luotolla on mahdollista rahoittaa esimerkiksi ajokortin tai matkailuauton hankinta.

Kannattaa aloittaa vertailu VertaaEnsin.fi:n ilmaisella palvelulla, niin näet eri lainantarjoajien kulutusluottotarjoukset kätevästi samalla sivulla ja voit verrata niiden ominaisuuksia toisiinsa.

Vertaile kulutusluottoja ilmaiseksi

Ota selville rahoituksen kokonaiskustannukset

Moottoripyörän kustannukset kannattaa aina laskea kokonaisuutta silmällä pitäen. Älä tuijota pelkkää korkoa vaan keskity todelliseen vuosikorkoon. Siitä selviää korkokulujen lisäksi maksettavat kulut, kuten esimerkiksi mahdollinen lainanavausmaksu ja kuukausittainen tilinhoitomaksu.

Tee maksusuunnitelma. Viimeistään ensimmäistä lainaa hankkiessa on hyvä kirjata paperille omat nettotulot, sekä kuukausittaiset pakolliset menot. On tärkeää kartoittaa paljonko pakollisten menojen jälkeen jää kuukaudessa varaa lyhentää lainaa ja kattaa muu eläminen.

Moottoripyörän maksaminen luottokortilla

Jos olet säästänyt moottoripyörään jo pidempään ja tarvitset vain vähän lisärahoitusta kasaan saadaksesi unelmiesi pyörän, kannattaa tutustua luottokortin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Luottokorteissa luottoraja on yleensä 1 000–10 000 euroa, joten tähän haarukkaan tarvittavat summat voi hyvinkin harkita kuitattavaksi luottokortin luottopuolella.

Joillain luottokorteilla (kuten esimerkiksi Amexilla) ei ole lainkaan ennalta määriteltyä luottorajaa, jolloin isommatkin ostokset luottokortilla onnistuvat.

Luottokorteissa on usein myös mahdollista anoa korkeampaa luottorajaa, jos ja kun tulee tarve esimerkiksi johonkin kalliimpaan kertaostokseen – vaikkapa nyt moottoripyörään.

Käytetyt moottoripyörät

Aina ei ole järkeä tai sen kummemmin varaakaan ostaa uutta moottoripyörää, ja paitsi moottoripyöräliikkeissä myös netin myyntipalstoilta voi löytää itselleen hyvän moottoripyörän huomattavasti uutta edullisemmin. Osamaksurahoitusta ei välttämättä ole saatavilla käytettyyn pyörään, jolloin moottoripyörälaina on hankittava joko pankista tai verkosta, jos säästöt eivät riitä kattamaan hankintaa.

Laajaan käytettyjen moottoripyörien valikoimaan pääsee kätevästi tutustumaan verkossa. Samoista paikoista löytää usein myös kaikki tarvittavat moottoripyörän varusteet, varaosat ja viritysosat.

Ennen kauppoja kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, minkälaisen pyörän haluaa hankkia. Mikä on pyörän käyttötarkoitus, missä pyörällä on tarkoitus ajaa ja ajetaanko pyörällä pääasiassa yksin vai matkustajan kanssa? Pyörätyyppejä on paljon, joten huolellinen ennakkosuunnittelu on aina paikallaan.

Käytetystä moottoripyörästä on hyvä tarkistaa monta eri seikkaa, ja erityisen tarkasti kannattaa tutkia pyörään liittyvät paperit. Huoltokirjasta näkee, onko pyörää huollettu säännöllisesti vai onko huoltoja jätetty väliin.

Tarkista myös, että huollot on tehty nimenomaan valtuutetussa huoltopisteessä. Myös pyörän aiempien omistajien lukumäärällä on merkitystä: jos muutaman vuoden vanhalla ajoneuvolla on useita eri omistajia, on siihen yleensä jokin syy.

Kilpailuta myös moottoripyörävakuutus

Kuten mitään muutakaan vakuutusta, myöskään moottoripyörävakuutusta ei kannata ostaa kilpailuttamatta vakuutusyhtiöitä ja vakuutuksia: eri vakuutusyhtiöiden välillä voi nimittäin olla suuriakin hintaeroja. Vakuutuksen hintaa voi arvioida ensisijaisesti vakuutuksen laajuudella, eli onko moottoripyörälle tarkoitus hankkia ainoastaan lakisääteinen liikennevakuutus, vai laajempi turva, joka kattaa kaikki muutkin vahingot.

Moottoripyörävakuutuksen hintaan vaikuttaa useampi eri seikka. Yleisimmin vaikuttavavia tekijöitä ovat ajoneuvon ikä, ajokuukausien lukumäärä sekä moottoripyörän teho-painosuhde ja tyyppi: mitä tehokkaampi ja kevyempi moottoripyörä on, sitä enemmän maksetaan myös vakuutusmaksuja.

Joissain vakuutusyhtiöissä vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös moottoripyörää ajavan ikä: nuoremmalla kuljettajalla on silloin vanhempaa suuremmat maksut.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.