Saako lainaa ilman luottotietoja?

|Posted by | Lainat, Pankkiasiointi
Tags: , ,
mies hakee lainaa ilman luttotietoja

Pääasiassa yritykset eivät myönnä lainaa ilman luottotietoja. Tämä johtuu siitä, että rahoituksen myöntäjille riski on paljon suurempi ja lainanhakijalla on suurempi todennäköisyys joutua vaikeuksiin takaisinmaksun kanssa.

Suomen Asiakastieto Oy pitää kirjaa suomalaisten luottotiedoista. Heidän palvelustaan voi kerran vuodessa tarkistaa omat luottotiedot ilmaiseksi.

Miten lainantarjoajat suhtautuvat maksuhäiriömerkintään?

Voimassaolevat maksuhäiriömerkinnät tekevät lainan saannista hankalaa. Suomessa lainaa ei saa noin vain netistä ilman luottotietoja. Näin pyritään estämään ihmisiä hankkiutumasta suurempiin taloudellisiin ongelmiin.

Netistä lainaa haettaessa luottopäätös tehdään usein automaattisesti hakijan henkilö- ja luottotietojen perusteella. Tähän perustuen ensimmäinen lainapäätös hylätään, jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä.

Jos siis tarvitset perustellusti lainaa ilman luottotietoja, täytyy asian eteen nähdä hieman enemmän vaivaa.

Perinteiset pankit voivat kuitenkin tietyillä ehdoilla myöntää lainaa ilman luottotietoja. Tällöin täytyy olla hyvät perusteet maksuhäiriömerkinnälle ja edelliset velat tulee olla maksettuina. Tämän lisäksi lainan saamiseen saatetaan tarvita takaaja tai vakuus, kuten asunto tai muu omaisuus. Maksukykyisyys pitää myös pystyä todistamaan.

Luottotietojen menettäminen

Luottotietonsa voi menettää yllättävästäkin syystä, sillä elämässä saattaa aina tapahtua jotain, mihin ei ollut taloudellisesti mahdollista varautua.

Luottotietojen menettämistä ei tarvitse hävetä, eikä se ole maailmanloppu. Asia on korjattavissa ja tulevaisuutta varten voi oppia virheistään. Vaikka olisi menettänyt luottotietonsa, ei se välttämättä tarkoita että henkilö olisi epäluotettava.

Kuitenkin lainantarjoajille luottotiedot ovat mittari, joka kertoo kuinka luotettava ja hyvä asiakas olet.
Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan tule yllättäen. Maksuhäiriömerkintä rekisteröidään, kun on olemassa tuomioistuimen päätös tai ulosottoviranomaisen toimitus maksun laiminlyönnistä. Maksuhäiriömerkintä tulee aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä.

Miten maksuhäiriömerkinnän saa
EräpäiväAlkuperäisen laskun viimeinen maksupäivä
Maksumuistutus2 viikkoa
1. Maksuvaatimus4 viikkoa
2. Maksuvaatimus6 viikkoa
Haaste8 viikkoa
TuomioMaksuhäiriömerkintä
UlosottoMaksuhäiriömerkintä
 

Luottorekisteriin tulee merkintä, jos lasku on ollut pitkään maksamatta. Yleensä merkinnän saamiseen menee noin puoli vuotta. Tähän mennessä velallinen on saanut jo useita perintäkirjeitä velkojalta. Luottotietojaan ei siis menetä pelkästään jättämällä laskun tai velan maksamatta. Luottoyhtiö on velvollinen ilmoittamaan asiakkaalleen tämän ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä.

Maksuhäiriömerkintä säilyy luottorekisterissä yleensä 2-3 vuotta. Uuden merkinnän saaminen aloittaa laskennan alusta.

Velkoja ei tulisi ikinä kuitata lisävelalla

Lisävelan ottaminen vanhan päälle ei ole järkevää. Siksi kannattaakin miettiä jokin muu vaihtoehto jo olemassa olevien velkojen hoitamiseen lainan sijaan.

Kuten muutenkin lainaa harkitessa, varsinkin maksuhäiriöisen kannattaa miettiä lainan tarvetta tarkkaan. Jos luottotiedot ovat menneet jostain väistämättömästä syystä aiemmin ja talous on tällä hetkellä kunnossa, kannattaa takaisinmaksua varten silti laatia pitävä suunnitelma.

Jos lainaa suunnittelee pidemmän aikatähtäimen hankintaan, voi sen ottamiseen alkaa varautumaan vaikkapa säästämällä. Vaikka luottohäiriömerkintä olisikin tällä hetkellä kirjattuna, voi sen voimassaoloajan käyttää oman talouden hoitamiseen.

Kun talous on kunnossa ja maksuhäiriömerkinnöistä on päästy eroon, on aika keskittyä löytämään itselle sopivin lainantarjoaja. Lainat kannattaa vertailuttaa, jotta tietää omat vaihtoehtonsa ja näin säästää myös kuluissa.

Lainantarjoajia on netti pullollaan ja näitä löytyy joka lähtöön. Tietoa on hankala lähteä itse suodattamaan manuaalisesti, mutta tässä VertaaEnsin.fi -sivusto voi auttaa. Voit vertailla lainoja, sekä perehtyä lainojen yhdistämiseen.

Jos on ottanut luoton useasta eri kohteesta, kannattaa harkita yhden uuden lainan ottamista, jolla yhdistää vanhat velat. Uudella lainalla siis kuitataan vanhat luotot pois ja päädytään maksamaan lyhennystä vain yhteen paikkaan. Tällainen järjestely helpottaa huomattavasti talouden hallintaa, mikä edesauttaa maksuhäiriömerkinnältä välttymistä.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on opiskellut liiketaloutta ja markkinointia ja on kiinnostunut rahoitusalasta, sekä taloudenhallinnasta.