Lainaa ilman liitteitä – miten sitä saa?

|Posted by Nita Joutsen | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: Instantor, laina, liitteet, suomen asiakastieto, tink
Lainaa ilman liitteitä

 Yksi internetin kautta lainaamisen eduista on ehdottomasti se, että lainaa voi saada huomattavasti nopeammin ja vaivattomammin kuin pankista. 

Monilta tahoilta on mahdollista saada myös lainaa ilman liitteitä. Lainayritysten välillä on kuitenkin eroja siinä, miten helposti ne myöntävät lainaa tällä tavalla.

Hillityn kokoisen lainan saamiseen on hyvät mahdollisuudet myös ilman ylimääräisiä tositteita. Lainantarjoajien ehdot ovat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia, ja siksi niihin kannattaa tutustua ja tarjous kannattaa hakea usammalta pankilta.

Nopeillakin lainantarjoajilla on keskenään eroja siinä, miten nopeasti ne voivat maksaan lainan tiettyyn pankkiin. Palvelun nopeuteen voivat vaikuttaa esimerkiksi aukioloajat – viimeisimmät tiedot tähän liittyen kannattaa tarkistaa kyseisen lainapalvelun sivustolta. 

Mitä liitteitä lainahakemuksessa yleensä tarvitaan?

Lainaa haettaessa hakemuksen yhteyteen tarvitaan usein erillisiä liitteitä. Vaatimukset liitteistä vaihtelevat lainantarjoajan mukaan. Liitteet voi halutessaan lähettää paperimuotoisina tai vastaavasti sähköisesti. Liitteiden toimittaminen sähköisesti nopeuttaa lainansaantia merkittävästi.

Yleisimpiä liitteitä ovat:

  • Palkkalaskelma, sekä muut tulot
  • Mahdollinen eläkepäätös
  • Tiedot Kelan eri tuista
  • Yrittäjän liitteet

On hyvä huomioida, että lähes poikkeuksetta tarkastelun kohteena ovat myös lainanhakijan luottotiedot. Etenkin netistä haettavien vakuudettomien lainojen kohdalla tiedot tarkistetaan yleensä automaattisesti ja hakemus hylätään usein automaattisesti, mikäli luottotiedot eivät ole kunnossa.

Lainaa liitteillä vai ilman liitteitä?

Pienempiä lainoja, kuten pikaluottoja ja pikavippejä haettaessa ei tavallisesti tarvitse lähettää liitteitä, mutta suurempia lainoja haettaessa liitteet vaaditaan lähes aina. Pienissä lainoissa tulojen varmennus voidaan tehdä myös verkkopankkitunnusten avulla, jolloin liitteitä ei tarvita.

Lainaa haettaessa hakijan kannattaa ottaa tarkkaan selvää siitä, mitä kaikkia tietoja hänen täytyy antaa. Eri lainantarjoajilla on tässä hieman erilaiset käytännöt.

Lainahakemusta tehdessä kannattaa tarkistaa, tarvitseeko liitteitä ja jos vastaus on kyllä, niin mitä kaikkia liitetiedostoja hakijan tulee toimittaa. Lainantarjoajat saattavat ottaa lainanhakijaan yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse, joten hakijan kannattaa olla mahdollisimman hyvin tavoitettavissa.

Nopeimmin lainanhakuprosessi tapahtuu hakemalla lainaa netistä. Ennen lainatarjouksen hyväksymistä kannattaa kilpailuttaa eri pankkien tarjoukset. Kilpailuttaminen onnistuu sivustollamme muutamassa minuutissa ja saat henkilökohtaiset tarjoukset sähköpostitse.

Mitkä pankit myöntävät tällä hetkellä lainaa ilman liitteitä?

Käytännössä pankit tarkistavat joka kerta jollakin tapaa, ovatko lainahakemuksessa annetut tiedot oikeita. Tämän voi tarkistaa manuaalisesti joko palkkakuiteista tai verotodistuksista. Tarkistus onnistuu myös automaattisesti erilaisista tietokannoista, kuten Instantorista ja Suomen asiakastiedosta.

Perinteiset kivijalkapankit vaativat usein asiakkuuden lainan myöntämiseksi, ja asiakkuuden vaihtaminen pankista toiseen on suurempi ja vaativampi projekti, sillä siinä täytyy tehdä muutakin kuin toimittaa liitteitä.

Lainantarjoajien korot vaihtelevat paljon, joten kilpailuttaminen on ainoa tapa löytää itselleen varmasti edullisin laina – liitteiden kanssa tai ilman.

Esimerkkejä lainoista ilman liitteitä:

  • Saldo.com tarkistaa luottotietosi Suomen Asiakastiedon rekisteristä, jos annat suostumuksen.
  • Risicum käyttää Instantor-palvelua, jolloin liitteitä ei tarvita. Jos ei halua antaa Instantorilla pääsyä tietoihin, joutuu lisäämään liitteet lainaan.
  • Credigo

Käytännössä Instantor pystyy tarkistamaan pankkitililtä, kuinka paljon tuloja tilille tulee ja onko laskut maksettu ajallaan. Instantorin palvelu on siirtyi vuonna 2020 ruotsalaisen fintech-yritys Tinkin omistukseen. Tink tekee yhteistyötä myös tunnettujen brändien kuten Nordean ja Paypalin kanssa.

Mitä asioita pankki tarkastaa, jos hakee lainaa ilman liitteitä?

Lainantarjoajat eivät yritä kompensoida ilman liitteitä myönnettävää lainaa sillä, että hakemuksessa kysyttäisiin enemmän tietoja, kuin liitteiden kanssa haettavan lainan kohdalla. Tämän sijaan lainahakemuksissa yleensä kysytään muutamien perustietojen lisäksi mahdollisesti jonkin verran tietoa hakijan taloustilanteesta. Tuloja kartoitetaan normaalisti jokaisen lainan kohdalla lainasummasta riippumatta.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.