Lainaa ajokorttiin – kaikki autokoulun kustannuksista ja niiden rahoituksesta

|Posted by Pauliina Laitinen | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: ajokortti, ajokorttilaina, auto, autolaina

Lainaa ajokorttiin?Ajokortin hankkiminen voi olla taloudellinen investointi, sillä se lisää ihmisen mahdollisuuksia liikkua omassa aikataulussaan työpaikalleen, ja kenties ulottaa työnhaku ja töissäkäynti kotitorppaa kauemmas.

Ajokortin hankkiminen kuitenkin maksaa mansikoita. Lyhyesti sanottuna ajokortin saamiseen vaaditaan hyvissä ajoin täytetty ajokorttilupahakemus, hankkimalla kuljettajanopetusta joko autokoulussa, opetusluvalla tai näiden yhdistelmällä ja suorittamalla teoria- ja ajokoe.

Joskus rahoituksen saa vanhemmilta, jotka saattavat joutua miettimään erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Toisaalta voi taas olla mahdollista, että ajokortin ja autokoulun maksaa itse.

Miten paljon ajokortin hankinta ensinnäkin maksaa ja mitä ovat hintahaarukat?

Ajokortin kustannukset

Ajokortin hankkija ei voi välttyä seuraavilta virastoihin uppoavilta kustannuksilta, jotka tulevat jokaisen maksettavaksi:

  • Ajokorttilupahakemus, 40 €
  • Lääkärintodistus 0-50 €
  • 2 kuvaa ajokorttiin, 15 €
  • Ajokoe ja teoriakoe 65 € ja 31 €
  • yht. 192-242 €

Lääkärintodistusta ei tarvitse toimittaa, jos on hakemassa ensimmäistä ajokorttiaan. Tässä tapauksessa riittää yksinkertaisesti oma vakuutus siitä, että on riittävän terve auton rattiin.

Jos taas aika, vaiva ja pinna riittävät ja päättää hoitaa opetuksen ajoluvalla, täytyy ottaa huomioon seuraavat kuluerät:

  • Opetuslupahakemus 30 €
  • Tarvikkeet, esim. Jarrupoljin 130 €
  • Tarvikkeiden asennus 200 €
  • Mahdolliset polttoainekustannukset
  • yht. 360 € + polttoaine

Kannattaa myös huomioida, että ajoluvan saadakseen täytyy Trafin rekisterissä olevan liikennehistorian näyttää melko mutkattomalta. Lisäksi vaaditaan vähintään 25 vuoden ikää ja vähintään viisi vuotta vanhaa ajokorttia.

Omia huollettavia tai jälkeläisiä ja sisaruksia saa opettaa niin paljon kuin haluaa. Muita varten saa hakea ainoastaan 3 lupaa 3 vuodessa.

Yksityiset autokoulut voivat hinnoitella ajokortin haluamallaan tavalla. Hinta riippuu siis kaupungista, jossa kortin suorittaa mutta Suomessa Oulusta löytyi edullisin autokoulun kortti 991 eurolla, ja kallein Vantaalta 2 065 eurolla. Keskimääräinen hinta näyttäisi asettuvan n. 1 200 euroon.

Siispä edellä esitettyjen kustannusarvioiden perusteella voisi sanoa, että opetusluvalla hankittu ajokortti ilman lääkärintodistusta tulee maksamaan 552 euroa, johon lisätään mahdolliset polttoainekustannukset.

Jos taas valitsee autokoulun, joutuu maksamaan asumiskunnan autokoulujen kilpailutilanteen mukaiset hinnat, jotka vaihtelevat välillä 991-2 065 ja hallinnolliset kulut lisättyinä 1 183-2 257 € .

Rahoitusta autokoulua varten voi kysyä monenlaisista paikoista. Rahat voi saada kasaan luottokorttia käyttämällä, säästämällä tai ottamalla lainaa.

Jokaisella tavoista on hyvät ja huonot puolensa, ja oikean tavan valinta riippuu jokaisen henkilökohtaisesti tilanteesta.

Mistä rahaa autokouluun?

Yksi mahdollisuus on neuvotella maksamaan autokoulu osamaksulla. Kuitenkaan autokoululla ei ole mitään pakkoa suostua tällaiseen järjestelyyn. Autokoulu kuitenkin on liikevoittoa tavoitteleva yritys kuten kaikki muutkin yritykset.

Monet autokoulut tarjoavat ulkopuolisen pankin rahoitusta yhdistettynä omaan palveluunsa. Tästä saatetaan jopa mainita autokoulun nettisivuilla. Kuitenkin usein tarjolla on ainoastaan yhden pankin laina, eikä muita vaihtoehtoja näytetä.

Tällä tapaa rahoituksen saa ehkä samasta paikasta minne menee autokouluun, mutta edullisin tarjous saattaa jäädä saamatta. Kannattaa siis ensin verrata lainatarjoukset:

Lähteet:
Opetuslupa.net