Mitä ajokortti maksaa? – Autokoulun kustannukset ja niiden rahoitus

|Pauliina Laitinen

Lainaa ajokorttiin?Ajokortin hankkiminen ja auton osto voivat olla järkeviä taloudellisia investointeja, sillä auto lisää ihmisen mahdollisuuksia liikkua omassa aikataulussaan työpaikalleen, ja kenties ulottaa työnhaku- ja työssäkäyntimahdollisuuksia aiempaa kauemmas.

Ajokortin hankkiminen kuitenkin maksaa mansikoita. Korttia varten täytyy ensin hankkia kuljettajanopetusta joko autokoulussa, opetusluvalla tai näiden yhdistelmällä ja suorittamaa sitten teoria- ja ajokoe. Suurin osa ajokortin kustannuksista liittyy opetukseen, mutta myös kokeilla ja ajokorttilupahakemuksella on hintansa.

Joskus rahoituksen ajokorttiin saa vanhemmilta tai muilta sukulaisilta. Toisaalta voi taas olla mahdollista, että ajokortin ja autokoulun joutuu maksamaan itse. Niin ajokortin kuin auton rahoitukseen on saatavilla useita rahoitusvaihtoehtoja, joihin palaamme tarkemmin artikkelin loppupuolella.

Miten paljon ajokortin hankinta ensinnäkin maksaa ja mitkä ovat hintahaarukat?

Ajokortin kustannukset

Ajokortin hankkija ei voi välttyä seuraavilta virastoihin uppoavilta kustannuksilta, jotka tulevat jokaisen maksettavaksi:

  • Ajokorttilupahakemus: 37 €
  • Lääkärintodistus: 0-130 €*
  • 2 kuvaa ajokorttiin: n. 15 €
  • Ajokoe ja teoriakoe: 93 € ja 37 €
  • yht. 182-312 €

*Lääkärintodistusta ei tarvitse toimittaa, jos on hakemassa ensimmäistä ajokorttiaan. Tässä tapauksessa riittää yksinkertaisesti oma vakuutus siitä, että on riittävän terve auton rattiin. Todistus vaaditaan ajokortin uusimiseen 70 ikävuodesta alkaen.

Ajokortin hinta opetusluvalla

Jos aika, osaaminen ja pinna riittävät ja päättää hoitaa opetuksen ajoluvalla, täytyy ottaa huomioon seuraavat kuluerät:

  • Opetuslupahakemus: 32 €
  • Jarrupoljin, lisäpeili ja näiden asennus: n. 510 €
  • Mahdolliset polttoainekustannukset
  • yhteensä n. 542 € + polttoaine

Kannattaa myös huomioida, että opetusluvan saadakseen täytyy Trafin rekisterissä olevan liikennehistorian näyttää melko mutkattomalta. Lisäksi opettajalta vaaditaan vähintään 25 vuoden ikää ja vähintään viisi vuotta vanhaa ajokorttia.

Omia huollettavia tai jälkeläisiä ja sisaruksia saa opettaa niin paljon kuin haluaa. Muita varten saa hakea ainoastaan 3 lupaa 3 vuodessa.

Autokoulun hinta

Yksityiset autokoulut voivat hinnoitella ajokortin haluamallaan tavalla. Hinta riippuu siis kaupungista, jossa kortin suorittaa. Vuonna 2018 edullisin autokoulun kortti löytyi Oulusta 991 eurolla ja kallein Vantaalta 2 065 eurolla. Keskimääräinen hinta näyttäisi asettuvan n. 1 200 euroon.

Siispä edellä esitettyjen kustannusarvioiden perusteella voisi sanoa, että opetusluvalla hankittu ajokortti ilman lääkärintodistusta tulee maksamaan 724 euroa, johon lisätään mahdolliset polttoainekustannukset.

Jos taas valitsee autokoulun, joutuu maksamaan asumiskunnan autokoulujen kilpailutilanteen mukaiset hinnat, jotka vaihtelevat välillä 991-2 065 ja hallinnolliset kulut lisättyinä 1 173-2 247 € .

Rahoitusta autokoulua varten voi kysyä monenlaisista paikoista. Rahat voi saada kasaan luottokorttia käyttämällä, säästämällä tai ottamalla lainaa.

Jokaisella tavoista on hyvät ja huonot puolensa, ja oikean tavan valinta riippuu jokaisen henkilökohtaisesti tilanteesta.

Mistä rahaa autokouluun?

Yksi mahdollisuus on neuvotella maksamaan autokoulu osamaksulla. Kuitenkaan autokoululla ei ole mitään pakkoa suostua tällaiseen järjestelyyn. Autokoulu on liikevoittoa tavoitteleva yritys kuten kaikki muutkin yritykset.

Monet autokoulut tarjoavat ulkopuolisen pankin rahoitusta yhdistettynä omaan palveluunsa. Tästä saatetaan jopa mainita autokoulun nettisivuilla. Kuitenkin usein tarjolla on ainoastaan yhden pankin laina, eikä muita vaihtoehtoja näytetä. Tällä tapaa rahoituksen saa ehkä samasta paikasta, jossa autokoulunkin suorittaa, mutta edullisin tarjous saattaa jäädä saamatta.

Vakuudetonta rahoitusta kannattaa siis etsiä myös netistä, jossa lainatarjousten vertailu on helppoa. Autokoulun lisäksi lainaa on mahdollista hakea myös esimerkiksi auton ostoon tai moottoripyörän hankintaan.

Lainavertailuun

Lähteet:
Opetuslupa.net, Ajovarma