Miten ajokortin hankinnan voi rahoittaa?

| | Aihe: Lainat
Tilannekuva autokoulun harjoittelutunnilta.

Hiljattain julkaisemamme autokoulujen hintavertailu paljastaa, että ajokortille kertyy helposti hintaa pitkälti yli 1 000 euroa. Joku onnekas voi saada ajokorttia varten rahoitusta vanhemmilta tai muilta sukulaisilta. Moni joutuu kuitenkin maksamaan ajokortin ja autokoulun omasta pussistaan.

Paitsi auton rahoitukseen myös ajokorttiin on saatavilla useita rahoitusvaihtoehtoja. Tarvittavan rahasumman voi saada kasaan luottokorttia käyttämällä, säästämällä tai ottamalla lainaa. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan sopivan tavan valinta riippuu jokaisen henkilökohtaisesti tilanteesta. Tässä artikkelissa vertailemme viiden isoimman autokouluketjun tarjoamia osamaksuja sekä vakuudetonta kulutusluottoa toisiinsa.

Autokoulujen osamaksut

Yksi mahdollisuus rahoittaa ajokortin hankinta on neuvotella autokoulun maksujärjestelyt osamaksulla. Suomen viisi suurinta autokouluketjua tarjoavat kukin joko omaa tai ulkopuolisen rahoituslaitoksen myöntämää osamaksurahoitusta.

Varsinaisen osamaksun lisäksi autokoulu on yleensä mahdollista maksaa erissä jopa koroitta ja kuluitta. Tällöin opetus kuitenkin etenee maksusuoritusten mukaan, ja ajokortin suoritusaika voi venähtää pitkäksi. Osamaksulla kortin saa suoritettua nopeasti ja maksun hoidettua maltillisissa kuukausierissä. Varjopuolia ovat luoton korko ja käsittelymaksut.

Seuraavaan taulukkoon on koottu autokoulujen tarjoamien osamaksujen ehdot ja hinnat. Tiedot on tarkistettu autokoulujen ja rahoituslaitosten sivuilta 26.4.2022.

AutokouluNimelliskorkoMaksuaikaLainasummaLainanmyöntäjäIkäraja
CAP19,95 %3–36 kk50–2 200 €Svea BankVähintään 21 vuotta
Epic Autokoulu18,90 %6–36 kk79–2 199 €*KlarnaVähintään 18 vuotta
Autokoulu Safiiri18,90 %6–36 kk99–1 074 €*KlarnaVähintään 18 vuotta
Antin Autokoulu9,90 %3–24 kk499–1 649 €*Antin AutokouluVähintään 28 vuotta
Easy Driver13,95 %36–60 kk750–7 500 €SantanderVähintään 24 vuotta
* Vastaa kurssien hintahaitaria, lainasummaa ei ole määritelty erikseen.

Osamaksujen tarkempiin ehtoihin kannattaa tutustua autokoulun tai rahoituksen myöntäjän nettisivuilla. Lisäksi on hyvä vertailla eri rahoitusvaihtoehtoja – autokoulun tarjoama osamaksusopimus ei nimittäin välttämättä ole edullisin tapa rahoittaa ajokortin hankinta.

Ajokortin voi rahoittaa myös vakuudettomalla lainalla

Vakuudetonta autokoulurahoitusta kannattaa etsiä myös netistä, jossa lainatarjousten vertailu on helppoa ja maksutonta. VertaaEnsin.fi-palvelussa voit vertailla useamman pankin lainatarjoukset yhdellä hakemuksella, jolloin saatat löytää autokoulun osamaksurahoitusta edullisemman lainaratkaisun. 

Esimerkki: Antin Autokoulun osamaksu vs. netissä kilpailutettu lainatarjous

Autokoulun osamaksuKilpailutettu laina
Lainasumma1 299 €1 299 €
Maksuaika24 kk24 kk
Korko9,90 %8,50 %
Todellinen vuosikorko30,10 %18,06 %
Kulut yhteensä372,18 €238,20 €
Takaisinmaksu yhteensä1671,18 €1 537,20 €

* Autokoulun osamaksun hinta on laskettu Antin Autokoulun rahoituslaskurilla ja esimerkkilainan hinta on arvioitu VertaaEnsin.fi:n omalla autolainalaskurilla. Jälkimmäisessä oletuksena on käytetty 0 euron avausmaksua ja 5 euron kuukausittaista tilinhoitomaksua.

Vakuudeton laina hinnoitellaan riskiperusteisesti hakijan tietojen perusteella, joten korko voi poiketa esimerkkitapauksesta. Henkilökohtaisen koron saa selville vain tekemällä lainahakemuksen suoraan kulutusluottoa tarjoavan rahoituslaitoksen sivuilla tai vertailupalvelun kautta. Lainan hakeminen ei vielä sido mihinkään, joten kaikki vaihtoehdot kannattaa kartoittaa ennen lopullisen rahoituspäätöksen tekemistä.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset