Lähimaksaminen: mitä se on ja miten se toimii?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
Lähimaksaminen

Mitä on lähimaksaminen?

Lähimaksaminen on helppo, nopea ja turvallinen tapa maksaa pienempiä ostoksia. Lähimaksaminen on mahdollista, jos kortissa ja kaupan maksupäätteessä on molemmissa lähimaksusymboli.

Lähimaksamisen symboli

Lähimaksusymboli

Lähimaksun yläraja on 50 euroa

Vuoden 2019 huhtikuuhun asti lähimaksun raja oli 25 euroa, mutta nykyään lähimaksu onnistuu 50 euroon asti. Lähimaksuominaisuus kuuluu nykyään useimmiten ilmaisena lisämaksuominaisuutena maksukortteihin.

Miten maksan lähimaksulla?

Lähimaksaminen tarkoittaa maksukortilla tapahtuvaa maksua ilman tunnusluvun näppäilyä. Maksu lähtee kortilta NFC-tekniikkaa (Near Field Communication) hyödyntäen, kun kortti viedään lähimaksuominaisuudella varustetun maksupäätteen lähelle. Maksupääte ilmoittaa onnistuneesta maksutapahtumasta tekstitse ja valo- tai äänimerkein.

Lähimaksamisen turvallisuus

Jotkut saattavat epäillä lähimaksun turvallisuutta, mutta todellisuudessa pelko on turhaa. Lähimaksamisen dataliikenne maksukortin ja maksupäätteen välillä on turvallista ja suojattua. Lähimaksamisen ansiosta tunnuslukua ei tarvita ostoksen ollessa alle 50 euroa, minkä ansiosta myös tunnusluvun paljastumisen riski pienenee.

Lähimaksuun on lisätty turvallisuustoimenpiteenä satunnainen tunnusluvun kysyminen, vaikka ostos olisikin alle 50 euroa. Tällä tavoin voidaan varmistaa esimerkiksi kortin varkaustilanteessa, että pienikin ostos voi epäonnistua varkaan käsissä.

Lähimaksamisen lisäksi korttia on toki myös mahdollista käyttää normaaliin tapaan, jossa PIN-koodi näppäillään jokaisen oston yhteydessä. PIN-koodia kysytään myös yli 50 euron ostoksissa. Jos lähimaksu ei vieläkään vakuuttanut turvallisuudellaan, maksukorteille on kehitetty myös turvalompakoita, jotka suojaavat lähimaksukortteja mahdollisilta etälukulaitteilta.

Kortin etäluku: todellinen uhka vai hysteriaa?

Lähimaksamisen turvallisuuden kyseenalaistajat pelkäävät lähimaksuominaisuuden mahdollistavan kortin tietojen kopioimisen etälukulaitetta käyttäen. Tällä tavoin selville voi kuitenkin saada vain kortin numeron ja voimassaoloajan sekä joissakin tapauksissa kortin omistajan nimen. Verkkokaupoissa maksun vahvistamiseen käytettävää CVC/CCV- koodia ei voi saada selville etälukulaitteella. Etälukulaitteen keräämien tietojen perusteella ei voi siis luoda toimivaa kopiota maksukortista.

Jos tästä huolimatta on huolissaan kortin kopioimisesta etälukulaitteella, voi kortin käyttöön asettaa rajoituksia verkkopankissa väärinkäyttöriskin minimoimiseksi.

Maksujen veloittaminen salaa

Monet pelkäävät myös maksujen veloittamista salaa kortilta lähimaksulaitetta käyttämällä, mutta riski on suhteellisen pieni. Rikollisella voi olla käytössä lähimaksuominaisuutta tukeva maksupääte, mutta korttien veloittaminen salaa ei ole kannattavaa suuren kiinnijäämisriskin vuoksi:

  • Korttimaksun vastaanottaja tarvitsee tilityssopimuksen voidakseen veloittaa maksuja korteilta. Tämä pätee sekä Suomessa että ulkomailla
  • Tilityssopimuksia tarjoavat vain korttiyhtiöiden luotettavat kumppanit ja heillä on aina hallussaan maksun vastaanottajan tiedot

Lähimaksaminen luottokortilla: Menevätkö lähimaksut yhdistelmäkortin credit- vai debit-puolelta?

Lähimaksut voivat periaatteessa mennä kummalta puolelta tahansa, mutta ne veloitetaan lähes aina debit-puolelta, jos kuluttajalla on käytössä yhdistelmäkortti. Poikkeuksiakin on, sillä esimerkiksi Stockmann Mastercard-, Finnair Plus- ja TUOHI Mastercard -kortit veloittavat lähimaksut credit-puolelta, vaikka käytössä olisikin yhdistelmäkortti.

Käytäntö kannattaa aina tarkistaa erikseen omasta pankista, jolloin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Tarjoukset