Lähimaksaminen: mitä se on ja miten se toimii?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit

Lähimaksaminen

Mitä on lähimaksaminen?

Lähimaksaminen on nopea, helppo ja turvallinen tapa maksaa pienempiä ostoksia. Lähimaksaa voit, jos kortissasi ja kaupan maksupäätteessä on molemmissa lähimaksusymboli, joka koostuu useasta kaaresta, jotka kuvaavat langatonta yhteyttä.

Lähimaksun yläraja nousi 50 euroon huhtikuussa 2019

Vuoden 2019 huhtikuuhun asti lähimaksun raja oli 25 euroa, mutta nykyään lähimaksu onnistuu jopa 50 euron summaan asti. Muutoksen jälkeen kaupoissa on voinut maksaa entistä useammin vain korttia vilauttamalla.

Lähimaksun raja on 50 euroa.

Lähimaksun rajan nousu on tervetullut, koska aikaisempi 25 euron yläraja on usein jäänyt pieneksi.

Lähimaksuominaisuus kuuluu nykyään useimmiten ilmaisena lisämaksuominaisuutena maksukortteihin.

Lähimaksamisen symboli

Lähimaksusymboli

Onko sinun kortissasi jo lähimaksuominaisuus? Haluaisitko sellaisen? Voit vertailla sivuillamme kätevästi eri luottokorttien ominaisuuksia – vaikkapa hintaa tai sitä, onko niissä lähimaksuominaisuus.

Miten maksan lähimaksulla?

Lähimaksaminen tarkoittaa maksukortilla tapahtuvaa maksua ilman tunnusluvun näppäilyä. Maksu lähtee kortilta NFC-tekniikkaa (Near Field Communication) hyödyntäen, kun kortti viedään lähelle lähimaksuominaisuudella varustettua maksupäätettä. Maksupääte ilmoitta onnistuneesta maksutapahtumasta valo- tai äänimerkillä.

Tämän vuoksi maksaminen on erittäin nopea tapahtuma. Lähimaksuominaisuuden voi ottaa käyttöön myös kännykkäänsä. Useat suomalaiset pankit tarjoavat sovelluksia, joiden avulla voi tehdä kännykästään luottokortin.

Ehkä pian saamme Suomessakin nauttia WeChatin kaltaisista verkostomaisista sovelluksista, jotka mahdollistavat kännykällä maksamisen aivan uudella tavalla?

Lähimaksamisen turvallisuus

Äkkiseltään voi tuntua riskaabelilta, että maksun voi suorittaa vain näyttämällä korttia sen sijaan, että ottaisi aikansa ja näppäilisi tunnusluvun. Näin ei kuitenkaan ole, sillä lähimaksamisen kulmakiviä on sirumaksaminen ja NFC-tekniikka (Near Field Communication) eli dataliikenne maksukortin ja maksupäätteen välillä on turvallista ja suojattua.

Mitä vähemmän joudut naputtelemaan tunnuslukuasi, sitä vähemmän keplottelijoilla on mahdollisuuksia urkkia sitä tietoonsa. Näin arvokkaat tiedot pysyvät vain sinun hallussasi. Lähimaksamisessa ei joudu naputtelemaan tunnuslukua lainkaan, jos ostosten yhteenlaskettu summa on korkeintaan 50 euroa.

Silloin tällöin lähimaksamisessakin saatetaan kuin pistokokeena kysyä tunnuslukua, vaikka ostokset maksaisivat alle lähimaksun ylärajan. Myös tällä toimenpiteellä tähdätään turvallisuuteen, koska kysymällä aika-ajoin tunnuslukua voidaan varmistaa se, ettei mahdollisesti vääriin käsiin joutunutta korttia voida käyttää useita kertoja pientenkään ostosten maksamiseen.

Lisäksi on aina mahdollista maksaa lähimaksamiseen soveltuvaa korttia myös perinteiseen maksamiseen ja näppäillä PIN-koodi. Myös lähimaksun rajan ylittävät ostokset on edelleen varmistettava PIN-koodilla. Lähimaksamisen prosessia pidetään siis varsin turvallisena. On kehitetty myös esimerkiksi turvalompakoita ja turvakortteja suojaamaan lähimaksukortteja etälukulaitteilta, jotka saattavat skannata kortin tiedot talteen kaukaakin.

Lue myös, mitä tehdä, kun pankkikortti katoaa?

Kortin etäluku: todellinen uhka vai hysteriaa?

Lähimaksamisen turvallisuuden kyseenalaistajat pelkäävät lähimaksuominaisuuden mahdollistavan kortin tietojen kopioimisen etälukulaitetta käyttämällä esimerkiksi ruuhkabussissa. Kortin tietoja on toki mahdollista kopioida etälukulaitteella salaa. Tällä tavoin selville voi kuitenkin saada vain kortin numeron ja voimassaoloajan sekä joissakin tapauksissa kortin omistajan nimen. Verkkokaupoissa maksun vahvistamiseen käytettävää CVC/CCV- koodia ei etälukulaitteella voi saada selville. Etälukulaitteen keräämien tietojen perusteella ei voi luoda toimivaa kopiota maksukortista.

Jos tästä huolimatta on huolissaan kortin kopioimisesta etälukulaitteella, tai korttiturvallisuudesta ylipäätään, voi kortin käyttöön asettaa rajoituksia verkkopankissa väärinkäyttöriskin minimoimiseksi.

Maksujen veloittaminen salaa

Monet pelkäävät myös maksujen veloittamista salaa kortilta lähimaksulaitetta käyttämällä esimerkiksi edellä mainitussa ruuhkabussissa. Tämä pelko kuitenkin on suhteellisen aiheeton. Periaatteessa tietenkin on mahdollista, että rikollisella on laukussaan lähimaksuominaisuutta tukeva maksupääte, mutta korttien veloittaminen salaa ei ole millään tapaa kannattavaa suuren kiinnijäämisriskin vuoksi:

  • Korttimaksun vastaanottaja tarvitsee tilityssopimuksen voidakseen veloittaa maksuja korteilta. Tämä pätee sekä Suomessa että ulkomailla
  • Tilityssopimuksia tarjoavat vain korttiyhtiöiden luotettavat kumppanit, ja heillä on aina hallussaan maksun vastaanottajan tiedot

Jotkut firmat myyvät erityisiä rahapusseja, jotka suojaavat maksukortteja etälukulaitteilla tehtäviä rikoksia vastaan. Tällaisen voi toki hankkia, jos on kovin huolissaan korttinsa turvallisuudesta, mutta ilmankin varmasti pärjää.

Lähimaksaminen luottokortilla: Menevätkö lähimaksut yhdistelmäkortin credit- vai debit-puolelta?

Lähimaksut voivat mennä kummalta tahansa puolelta, sillä käytäntö riippuu pankistasi. Esimerkiksi Aktialla lähimaksuominaisuudella tehdyt ostokset veloitetaan luottokortin luottopuolelta.

Yleisempää kuitenkin on, että maksu lähtee debit- eikä credit puolelta. Näin toimii esimerkiksi S-Pankin S-Etukortti Visa Credit/Debit -kortit. Myös OP:n Visa-korteissa lähimaksu tarjotaan vain korteille, joissa on debit-ominaisuus. Toisaalta Osuuspankin Mastercard-luottokortilla lähimaksaminen veloitetaan aina luottokorttimaksuna, koska kortissa ei ole debit-ominaisuutta. Myös OP-Korttiyhtiön myöntämissä K-Plussa Mastercard -luottokorteissa on lähimaksuominaisuus.

Ole siis tarkkana niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä!

Lähimaksamisen hyödyt kuluttajalle

Uusia innovaatioita ei oteta laajamittaiseen käyttöön, jos ne eivät tuo jotain hyötyä kuluttajalle. Lähimaksaminen on alkanut yleistyä huimin harppauksen vuoden 2013 alkaen, koska se on nopea ja turvallinen tapa maksaa.

Lähimaksaminen sopiikin erinomaisesti maksuvälineeksi silloin, kun tilanne on hektinen ja ostosten yhteenlaskettu summa on pieni. Esimerkiksi kahviloissa on tärkeää, ettei koko jono joudu odottamaan kauaa, kun maksat kahviasi ja korvapuustiasi.