3 kyseenalaista tapaa säästää

|Posted by | Kaikki artikkelit, Vinkit
Tags: ,

Kyseenalaiset säästövinkit

Säästäminen kannattaa aina, mutta kaikki säästövinkit eivät ole kuitenkaan välttämättä kannattavia. Mitä säästämiskeinoja kannattaa vältellä?

Listasimme kolme kyseenalaista tapaa säästää!

1. Veronpalautusten maksimointi

Mikäpä onkaan mukavampaa, kuin saada juuri joulun alla tilille veronpalautukset ikään kuin ylimääräisenä rahana? No tietysti paremmat tavat jemmata rahaa.

Veronpalautuksilla säästäminen tapahtuu yksinkertaisesti siten, että arvioidaan omat vuositulot yläkanttiin, jolloin myös veroja maksetaan liikaa, ja ne palautetaan veronmaksajille vuoden loppupuolella. Tänä vuonna palautukset saapuvat tileille 29.11.2016, eli juuri sopivasti joululahjaostoksia varten. Miksi veronpalautuksilla säästäminen ei ole kuitenkaan järkevää?

Lue myös: Veronpalautukset ja mätkyt historiaan tulorekisterin myötä?

Ensinnäkin ylimääräisen veron maksaminen tarkoittaa sitä, että veronmaksaja lainaa valtiolle rahojaan. Valtio maksaa toki korkoa veronpalautuksille, mutta korko on yleensä hyvin vaatimaton (vuonna 2016 0,5 %). Rahoille voi saada parempaa korkoa jo määräaikaistalletuksella puhumattakaan rahastoista tai osakkeista.

Toisekseen veronpalautusrahoihin liittyy psykologinen riski. Pahin virhe on ajatella veronpalautusrahojen olevan jotenkin muusta taloudenpidosta riippumatonta ”ylimääräistä tuloa”, vaikka kyseessä on tienattua palkkatuloa. Ylimääräisen veronmaksun sijaan kannattaakin laatia hyvä säästösuunnitelma.

Sen sijaan, että maksaisit liikaa veroja, kannattaa huolehtia, että kaikki mahdolliset verovähennykset on tehty

2. Investointien lykkääminen

Jääkö uusi auto ostamatta, tai keittiöremontti tekemättä kun halutaan säästää? Hankinnoista pihistetään yleensä silloin, kun ylimääräistä ei ole, tai halutaan muuten vain säästää rahaa. Säästämismielessä investointien lykkääminen ei kuitenkaan ole aina järkevää.

Investoinnilla tarkoitetaan sijoitusta, jonka tarkoituksena on maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Tyypillisiä kotitalouksien investointeja ovat muun muassa auton hankkiminen, putkiremontti ja ilmalämpöpumpun asentaminen.

Lue lisää siitä, miten remontti rahoitetaan

Välttämättömien investointien lykkääminen voi koitua kuitenkin huonoksi säästöideaksi, sillä investoinnin ansiosta juoksevat kulut voivat tippua merkittävästi.  Esimerkiksi uudempi auto kuluttaa yleensä vähemmän polttoainetta kuin vanha, eikä kalliita huoltojakaan pitäisi olla ihan heti edessä.

Toisaalta taas ilmalämpöpumpun hankkiminen voi tiputtaa asunnon lämmityskuluja, jolloin hankinta maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Säästämisen kannalta on kuitenkin olennaista ymmärtää, ettei investoinneiksi lasketa kulutustavaroita tai palveluita, jotka eivät tuota säästöä.

Investointien rahoitukseen kannattaa aina valita edullisin rahoitus. Parhaimman vaihtoehdon löydät lainavertailustamme:

Vertaile lainoja

Voit hakea lainaa lainavertailustamme aina 50 000 euroon saakka esimerkiksi Bank Norwegianilta tai Santanderilta. 

3. Halpalennot

Eivätkö halpalennot siis olekaan halpoja? Kyllä ne ovat, mutta edullisuus perustuu usein siihen, että halpaa on juurikin lentäminen – ei mikään muu. Halpalentoyhtiöt saattavat veloittaa suuriakin summia ruumaan laitettavista matkatavaroista, jotka eivät yleensä sisälly halpalennon hintaan.

Mikäli pelkkä käsimatkatavara ei riitä matkalle, kannattaa halpalentoja harkitsevan ottaa tarkasti selvää matkatavaramaksuista ennen lennon varaamista.

Halpalentojen edulliset hinnat perustuvat myös siihen, että ne käyttävät usein suurkaupunkien pienempiä lentokenttiä, jotka sijaitsevat kaukana kaupungin keskustasta. Pienillä kentillä lentoyhtiön ei tarvitse maksaa niin paljoa lentokenttämaksuja, mutta matkustajalle matkakustannukset lentokentältä keskustaan voivat olla jo niin suuret, että halpalento ei ole enää edullisin vaihtoehto.

Esimerkiksi moni halpalentoyhtiö luokittelee Skavstan lentoaseman tukholmalaiseksi lentokentäksi, vaikka todellisuudessa kentältä on matkaa Tukholman keskustaan noin sata kilometriä.

Halpalennot voi olla hyvä tapa säästää, mikäli matkaa vähillä matkatavaroilla ja selvittää etukäteen lentokenttien sijainnin sekä kuljetukset kentiltä lomakohteeseen. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, ettei halpalento ole välttämättä  aina kokonaisuudessaan halvin vaihtoehto.

Lentolipuissa on monia muitakin hyviä tapoja säästää kuin halpalennot. Lue myös: 9 vinkkiä, kuinka säästää lentolipuissa.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *