Kylpyhuoneremontti – Mitä se maksaa ja mitä ottaa huomioon?

|Nita Joutsen
kylpyhuoneremontin suunnittelu

Kylpyhuone tai vessat eivät ole ikuisia. Märkätilatkin vaativat säännöllistä kunnostusta. Suurelle osalle omistusasunnossa eläviä ihmisiä tulee ainakin jossain vaiheessa elämäänsä vastaan tilanne, jossa kylpyhuone tai wc pitäisi laittaa uuteen uskoon. Märkätilat remontoidaan usein 20-30 vuoden välein. Parasta tietysti olisi, ettei kylpyhuoneremonttia tehtäisi pakon edessä vesivaurion sattuessa, vaan omien ehtojen mukaan.

Kylpyhuoneremontti on kuitenkin projekti, jonka moni henkilö, joka ehkä muuten on käsistään näppärä kodin tee-se-itse-remontoija, haluaa jättää ammattilaisten käsiin. Syykin on yksinkertainen: kun touhutaan märkätiloissa, tarvitsee kaiken olla viimeisen päälle hallussa. Kukaan ei halua vettä sinne, minne se ei kuulu –  ja pahimmassa tapauksessa sen aiheuttamaa homeongelmaa.

Mitä kylpyhuoneremontissa tulee ottaa huomioon?

Paljon riippuu siitä, toteutetaanko kylpyhuoneremontti itse vai teetetäänkö se jollakulla muulla. Nyrkkisääntönä ja osittain jopa ihan virallisena sääntönä voidaan pitää sitä, että ainakin sähkö- ja putkityöt on syytä teettää ammattilaisella. Kosteusmittaus on sekin tehtävissä itse ainakin pintakosteusmittauksen osalta, mutta tähänkin lienee syytä hankkia ammattilainen.

Tarkempiin yksityiskohtiin menemättä kannattaa ottaa huomioida ainakin seuraavat työvaiheet ja seikat kylpyhuoneremontissa:

Vanha laatoitus, vedeneristys ja tasoitteet puretaan ensimmäiseksi kokonaan pois. Näin varmistetaan, onko rakenteeseen päässyt syntymään kosteusvaurioita. Vanhan laatan päälle laatoittamista ei ole hyvä tehdä. On myös muistettava, että asbestikartoitus on tehtävä kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa remonttikohteissa. Sitä puolestaan ei saa purkaa itse.

Kylpyhuoneremontin haastavimpia kohteita ovat erilaiset läpiviennit, joiden kanssa kannattaakin noudattaa erityistä tarkkuutta.

Kylpyhuoneremontti myös häiritsee elämää enemmän kuin moni muu remontti. Kun märkätilojen seinät ja lattiat ovat auki, on turha kuvitella käyttävänsä tiloja esimerkiksi suihkussa käyntiin. Tämä kannattaakin ottaa huomioon, ja jo valmiiksi miettiä, miten esimerkiksi peseytyminen hoidetaan kylpyhuoneremontin aikana. Pääsevätkö perheen aikuiset töissä suihkuun? Onko mummula lähellä tai löytyykö naapurista auttamishalua ja pitkää pinnaa?

Kylpyhuoneremontin kesto on yleensä 2-5 viikkoa, ja se on pitkä aika pidättää, jos kyseessä on esimerkiksi talon ainoan vesivessan vessaremontti.

Paljonko kylpyhuoneremontti maksaa, ja mistä siihen löytyy rahoitus?

Kylpyhuoneremontti voi tietysti olla pieni tai suuri. Se voi olla vaikka vain suihkun tai silikonisaumojen vaihto tai sitten täysimittainen kaakelishow, jossa uudistetaan koko kylpyhuone. Pienistä hommista selviytyy yleensä muutamalla satasella, mutta isomman kylpyhuoneremontin hinta nousee helposti useampaan tuhanteen euroon. Täydellisen remontin hinta saattaa kohota kohteen vaativuudesta riippuen jopa viisinumeroiseksi.

Työn osuus on tyypillisesti kylpyhuoneremontin hinnassa iso, usein vähintään puolet, mutta helposti paljon enemmänkin. Kylpyhuoneremontin hinta itse tehtynä on siis huomattavasti edullisempi, mutta toki remontti on myös työläs.

Suuri merkitys kylpyhuoneremontin hintaan on kuitenkin myös materiaaleilla. Niissä voi säästää, mutta toisaalta moni haluaa panostaa kylpyhuoneeseen juuri siksi, ettei uutta remonttia mielellään haluta tehdä heti muutaman vuoden päästä. Kylpyhuoneen tai vessan pitää siis miellyttää silmää pitkään.

Miten rahoittaa kylpyhuoneremontti?

Joiltakin summa saattaa löytyä sukanvarresta, mutta monelle esimerkiksi kymppitonnin remontti vaatii jo ulkopuolista rahoitusta. Tällöin vastaus voi olla vaikkapa remonttilaina.

Kylpyhuoneremontin rahoitus järjestyy tänä päivänä erilaisina remonttilainoina tai joustoluottoina, jopa ilman vakuuksia tai takaajia.

Jousto- ja kulutusluottoja voi hakea myös muualta, kuin omasta tutusta pankista. Vertailemalla eri lainantarjoajia ja korkoja säästät huomattavan summan lainakuluissa. Kannattaa muistaa ottaa myös remonttilainan korot ja muut kustannukset huomioon remontin todellisessa hinnassa.

Vertailimme esimerkkejä 15 000 euron kylpyhuoneremontin lainalle. Alla nähtävät esimerkit ovat toteutuneita lainoja, mutta lainatarjoukset ovat aina henkilökohtaisia ja perustuvat hakijan tietoihin. Tällä hetkellä kulutusluottojen korot ovat alhaalla 1.1.-30.9.2021 voimassa olevan lakimuutoksen myötä, joten kylpyhuoneremonttia suunnittelevan kannattaa ottaa tämä huomioon.

LainantarjoajaLainasummaMaksuaikaTodellinen vuosikorkoKuukausierä
TF Bank15 000 €120kk9,44 %190 €
Brabank15 000 €120kk9,74 %193 €
Avida15 000 €120kk9,56 %186 €
Kaarna15 000 €120kk10,79 %201 €
Instabank15 000 €120kk9,82 %192 €

Kylpyhuoneremontin vaikutus asunnon arvoon

On tietysti muistettava, että kylpyhuoneremontti kasvattaa myös asunnon arvoa. Koko remontin hinta ei välttämättä siirry suoraan mahdolliseen myyntihintaan, mutta esimerkiksi hieno ja persoonallinen kylppäri tai vessa voi kasvattaa arvoa jopa remonttikuluja enemmän.

Kylpyhuoneremontti ei ole aina ajankohtainen ainoastaan asunnon myyntiä suunniteltaessa, vaan kyse saattaa olla sijoitusasunnosta. Tulevat vuokralaiset kiinnittävät varmasti paljon huomiota etenkin keittiön, sekä kylpyhuoneen kuntoon. Kylpyhuoneeseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja tehdä ainakin pieniä parannuksia, jos haluaa saada huoneistosta kuukausittain hieman enemmän voittoa.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.