Kotitalouteen kuukausi- vai vuosibudjetti? Kumpi on parempi?

|Anleena Haustola

kuukausibudjetti vai vuosibudjetti?

Kannattaako tehdä kuukausi- vai vuosibudjetti?

Mitä opetat lapsellesi rahasta? Ainakin sen, että rahan käytön täytyy olla viisasta ja harkittua, ilmaista rahaa ei ole olemassa?

Hienoa!

… Entä seuraatko itse omia neuvojasi?

Kun kysytään säästövinkkejä, lähes poikkeuksetta annetaan neuvoksi budjetin tekeminen. Se on numero yksi parempaan taloudenhallintaan. Budjetin tekeminen tavallisessa suomalaisessa perheessä tarkoittaa yleensä yksinkertaisesti tulojen ja menojen tunnollista ylös merkitsemistä. Ihmiset ovat tunnetusti huonoja ajattelemaan pitkällä tähtäimellä, joten esimerkiksi Excel-taulukko voi auttaa.

Merkitsemällä tulot ja menot saadaan konkreettinen kuva siitä, mistä rahat talouteen tulevat ja mihin ne menevät. Tämä auttaa hallitsemaan perheen taloutta ja säästämään.

Kun kaikki on kirjoitettu ylös, voi kulutustottumuksista löytyä melkoisia yllätyksiä. Esimerkiksi joka päivä ostetut iltapäivälehdet tai luottokorttilainoista kertyvät maksut tekevät pitkän ajan saatossa ison loven lompakkoon ilman, että sitä on tullut edes ajatelleeksi.

Miten budjetti kannattaa tehdä?

Parhaimman hyödyn budjetista saa irti, kun se on helppo ja yksinkertainen täyttää ja lukea. Budjettiin merkitään menot osa-alueittain. Luokkia voi olla erilaisia riippuen budjetin laatijan elämäntilanteesta. Hyviä luokkia ovat esimerkiksi ruoka, asuminen, vaatteet ja liikenne. Toteutuneet kulut (esimerkiksi kauppalaskun loppusumma) merkitään sopivaan sarakkeeseen.

Taulukoista voi seurata, pitääkö budjetti. Jos budjetti ei pidä, taulukot paljastavat nopeasti, mihin rahaa kuluu paljon. Jos asumiskulut ovat kovat, voi harkita vaikkapa halvempaa vuokra-asuntoa.

Toisaalta nopeampia säästöjä voi etsiä esimerkiksi viikon ruoista (tarvitaanko oikeasti perjantaina aina pitsaa, olutta, karkkia, sipsiä, suklaata ja jäätelöä?) tai vertailla esimerkiksi luottokorttien kuluja. Luottokorteissa kannattaa aina tähdätä siihen, että sinulla on sinulle parhaiten sopiva kortti.

Nettishoppailijan kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi ostoturvaan kun taas paljon matkustavalle voi sopia esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortti, joka kerää ostoksistasi lentopisteitä. 

Budjetissa on hyvä miettiä myös aikaväli, jolla tuloja ja menoja seurataan. Esittelemme kaksi vaihtoehtoa: Kuukausi- ja vuosibudjetin. Molemmatkin voi tehdä, sillä ne täydentävät toisiaan.

Kotitalouden kuukausibudjetin edut:

  • Menot merkitsemällä hahmottaa nopeasti, mihin kuukaudessa tienattu palkka kuluu. Tämä voi olla hyvin herättävää!
  • Kuukauden palkan pitäisi riittää elämiseen. Auttaa näkemään, tuleeko tehtyä paljon pieniä, turhia ostoksia. 
  • Jos näyttää siltä, ettei pysy budjetissa, korjaus on helppo tehdä, ja tulokset näkyvät nopeasti – jo seuraavalla viikolla.

Kotitalouden vuosibudjetin edut:

  • Pitkän aikavälin trendit näkyvät. Jos on lopettaa  tupakoinnin 1. tammikuuta, näkee vuoden lopussa jo hyvin, paljonko on päätöksellään säästänyt. 
  • Pystyy havainnoimaan. Nousevatko ruokakulut aina kesällä jäätelön, grillaamisen ja terassien houkutusten seurauksena? Nähdäänkö kesä ajanjaksona, jolloin herkuttelu ja vallaton käytös ovat sallitumpia kuin normaalisti? Tältä näyttää ainakin velkaneuvonnan näkökulmasta, sillä jonot velkaneuvontaan kasvavat aina kesän jälkeen.
  • Jos tavoitteena on säästää esimerkiksi lomamatkaa varten, on vuosi  usein hyvä aika saavuttaa tavoite. Tällöin kuukausittaisten muutosten ei tarvitse olla isoja.

excel_budjetti_perhe