Kulutusluottojen korkokatto kiristyi – 3 vinkkiä muutokseen

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Muut aiheet
Tags: ,

Uusi kulutusluottoja koskeva laki astui voimaan sunnuntaina 1.9.2019. Laki asettaa kulutusluottojen nimelliskorolle 20 prosentin korkokaton. Lisäksi kulutusluottojen lisäkulut eivät saa ylittää 150 euroa vuodessa. 150 euroa on lisäkulujen enimmäismäärä, mutta lisäkulut eivät koskaan saa ylittää 0,01 prosenttia lainasummasta päivää kohden. Mitä tämä merkitsee sinulle? Lainavertailu on edelleen erittäin tärkeää, mutta miksi?

Vuoden 2019 lakimuutoksen lisäksi on vuonna 2020 asetettu voimaan uusi lakimuutos, jossa kulutusluottojen korot laskevat entisestään.

VertaaEnsin.fi yhtiön missio on auttaa kuluttajia tekemään parempia päätöksiä talousasioissa antamalla tarvittavat työkalut, informaatiota ja neuvoja rahoitustuotteiden valinnassa. Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Valsta antaa 3 vinkkiä kuluttajille korkokaton kiristymistä varten.

1. “Kilpailuta lainantarjoajat 1.9.2019 jälkeen – varsinkin lainat, jotka eivät täytä uuden regulaation ehtoja. Voit saada siis halvemman lainan. Ole ennen kaikkea tarkkana olemassa olevien vanhojen jousto- ja limiittiluottojen kanssa, sillä lakimuutos ei tule koskemaan takautuvasti ennen 1.9.2019 myönnettyjä kulutusluottoja. Jos sinulla on tarve lainalle, muista kilpailuttaa luottotuote ennen kuin nostat vanhalta luottotililtä rahaa”, toteaa Jussi Valsta.

Jotkut palveluntarjoajat, erityisesti korkeakorkoisiin pikavippeihin erikoistuneet yritykset, tulevat joko muuttamaan uusia tuotteitaan uuden lain mukaisiksi tai lopettamaan uusien tuotteiden myynnin kuluttajille.

2. “Ole tarkkana kulutusluoton kokonaiskustannusten kanssa, sillä laina-ajat saattavat pidentyä”, sanoo Valsta.

Erilaisten kulutusluottojen laina-ajat tulevat todennäköisimmin kasvamaan, kun lainojen vuosittaiset kokonaiskulut eivät saa ylittää 150 euroa”, toteaa Jussi Valsta.

Oletettavaa on, että luottoyhtiöt siirtyvät luottotuotteisiin, jotka ovat kannattavampaa liiketoimintaa uuden lain sallimissa rajoissa. Laina-aikojen pidentäminen on tähän yksinkertainen ratkaisu.

Kyse ei ole mustavalkoisesta asiasta ja joillekin laina-ajan pidentyminen voi sopia omaan talouteen ja toiselle ei. Mieti aina tarkkaan käyttämäsi lainatuotteen sopivuus omaan henkilökohtaiseen talouteesi.

3. “Hae apua sitä tarjoavista paikoista, jos sinulle ei enää myönnetä uuden regulaation piirissä olevaa yhdistelyluottoa, jolla yhdistäisit vanhat korkeakorkoiset kulutusluotot. Suomessa on toimijoita, kuten Takuusäätiö, jotka voivat auttaa ylivelkaantumistilanteessa”, neuvoo Valsta.

Lainojen myöntämisen kriteerien tiukentuminen johtuu siitä, että monilla lainantarjoajilla on käytössään riskiperusteinen hinnoittelu. Tulevaisuudessa lainojen myöntäminen kuluttajille, joilla on pienikin riski olla maksamatta lainaa takaisin, ei ole kannattavaa liiketoimintaa lainanantajille.

Aikaisemmin käytettävissä olevat korkeammat lainojen korot tekivät kannattavaksi, että lainanantaja saattoi myöntää suuremmalla riskillä kokonaiselle asiakasryhmälle, jonka maksukyky on alhaisempi. Korkeat korot eivät enää kompensoi isojen luottotappioiden riskiä.

Otto Laitinen

Otto Laitinen

Otto Laitinen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointivastaava. Otto on valmistunut Turun yliopistosta pääaineenaan mediatutkimus. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat fintech ja taloudellinen hyvinvointi. Otto kirjoittaa talousaiheista aktiivisesti eri julkaisualustoille, kuten Microsoft Network.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *