Kuinka pikavippi perutaan?

|Anleena Haustola

Kuinka pikavippi perutaan?

Joskus tulee tehtyä vikapäätöksiä ja harhaostoksia, vaikka olisi kuinka suunnitellut elämäänsä tarkkaan. Elämässä tulee yllätyksiä, eikä niihin kaikkiin ole aina mahdollista varautua.

Miten pikavipin peruminen onnistuu?

Pikavippejä ja muita etäluottoja koskee kuluttajansuojalaki, joka turvaa sinulle peruutusoikeudet, mikäli tulet toisiin aatoksiin pikavippisi suhteen.

Pikavipit ovat muuttaneet muotoaan huomattavasti siitä, kun ne ovat ensimmäisen kerran rantautuneet Suomeen. Korot saattoivat olla vielä muutama vuosi sitten tähtitieteellisiä.

Nykyään puhutaan ennemminkin kulutusluotoista, joita säädellään tarkemmin ja kulutusluottoihin on tullut vuoden 2019 lakimuutoksen myötä 20% korkokatto. Sittemmin COVID-19 pandemian myötä astui voimaan myös 1.7.2020 voimaan tullut lakimuutos, joka alensi korkokaton vielä puoleen, eli tällä hetkellä kaikkien uusien kulutusluottojen korkokatto on 10%. Tämä korkokatto on voimassa ainakin 31.12.2020 asti.

Tämä helpottaa kuluttajan tilannetta huomattavasti, kun luoton korkokulut eivät enää pääse karkaamaan käsistä. Näin myös takaisinmaksusuunnitelmasta on myös helpompi pitää kiinni, kun kuluihin pystyy varautumaan paremmin.

Näin perut pikavipin

Kun hankit pikavipin netistä, sinulla on oikeus perua ostoksesi 14 päivän kuluessa sopimuksen syntymisestä. Laki suojaa sinua, koska kuluttajansuojalain mukaan pikavipit lasketaan etäluotoiksi.

Yleensä sinun tulee lähestyä luotonantajaasi kirjallisesti ja antaa peruutusilmoituksessasi yrityksen vaatimat tiedot, yleensä ainakin  luotonottajan nimi ja henkilötunnus, ilmoitus luoton peruuttamisesta, sekä paikka ja päivämäärä.

Ota kuitenkin huomioon, ettei pikavipin peruminen kahden viikon sisällä välttämättä vapauta sinua kaikista lainaan liittyvistä kuluista.

  • Kun hankit pikavipin netistä, sinulla on 14 päivän peruutusoikeus
  • Peruutusehdot voivat hieman vaihdella, mutta yleensä sinun tulee ottaa luotonantajaasi kirjallisesti yhteyttä
  • Perumisilmoituksessa kerro selkeästi haluavasi peruuttaa pikavipin
  • Kerro myös nimesi, henkilötunnuksesi, päivämäärä ja paikka

Pikavipin peruminen ei vapauta aina kaikista kuluista

Kaikissa lainoissa, myös siis pikavipeissä, kannattaa jokaisen lainaa harkitsevan lukea lainan ehdot erittäin tarkkaan. Niistä tulee käydä ilmi lainan peruutusehdot.

Pikavipeissä on yleistä, että sinulla on oikeus peruuttaa lainasi 14 vuorokautta sopimuksen syntymisen jälkeen, mutta lainanantajalla eli pikavippifirmalla on vastaavasti taas oikeus vaatia sinulta korkoa koko siltä ajalta, jonka luotto on ollut käytössäsi.

Sinun on maksettava lainaamasi summa ja mahdolliset muut kulut takaisin yleensä 30 päivän kuluessa.

Luotto on käytössäsi siitä hetkestä lukien, kun sinulla on pääsy rahaan eli kun raha on esimerkiksi siirretty pankkitilillesi, tai esimerkiksi limiittilainoissa, kun olet allekirjoittanut velkakirjan. Sinun ei ole tarvinnut varsinaisesti käyttää eli nostaa lainarahojasi – kunhan ne vain ovat käytettävissäsi.

Kannattaa siis tehdä peruutus päätös mahdollisimman pian, sekä palauttaa lainasumma pikimmiten. Näin vältyt maksamasta suuria kuluja lainasummasta, jota et aio edes pitää.

Miten todellinen vuosikorko lasketaan kun pikavippi perutaan?

Peruuttaessasi lainan kahden viikon peruutusoikeuden sisällä joudut yleensä maksamaan todellisen vuosikoron siltä ajalta, jonka luotto on ollut käytössäsi.

Lainan todellinen vuosikorko lasketaan niin, että siihen sisältyy kaikki lainaan liittyvät kulut ja maksut kuten esimerkiksi avausmaksut ja tilinhoitomaksut. Nämä kulut muodostavat pikavipeissä suhteessa suuremman osan kuin monissa muissa lainoissa.

Kuitenkin lainan peruuttaessasi joudut maksamaan ainoastaan korkoa eli todelliseen vuosikorkoosi ei silloin lasketa mukaan esimerkiksi tilinhoitomaksuja tai avausmaksuja. Sinun ei siis esimerkiksi tarvitse yrittää kikkailla todellista vuosikorkoa lainassasi keinotekoisesti alhaiseksi ottamalla pitkää laina-aikaa, sillä tässä tapauksessa erilaiset kulut eivät muodosta suurta osaa lainastasi.

Käytännöt saattavat vaihdella

Kuten jo on käynyt ilmi, luotontarjoajilla saattaa olla  keskenään hieman erilaisia toimintatapoja, joten tarkasta aina käyttöehdot (myös siis peruutusehdot!) ennen kuin otat lainaa. Esimerkiksi peruutustapauksissa saatat joutua maksamaan joko nimellistä korkoa, tai todellista vuosikorkoa.

Jotkut lainanantajat haluavat myös kilpailla lainojen peruutusehdoilla. Esimerkiksi Aasa tarjoaa 14 päivän peruutusaikaa ja BigBankilla on 60 päivän peruutustakuu, jonka saa käyttää kerran kolmessa vuodessa. Siinä luvataan, että voit kuudenkymmenen päivän aikana peruuttaa lainasi, etkä joudu maksamaan takaisin kuin lainaamasi summan – siis saman määrän rahaa, jonka olet saanut pankkitilillesi. Et joutuisi siis maksamaan korkoja – et todellisia vuosikorkoja etkä nimellisiä korkoja.

Vertaile siis luottojen kuluja ja kustannuksia tarkkaan ennen hakemista ilmaisessa lainavertailussamme, niin löydät halvimman ja luotettavan lainan.